معاون امور استانهاي سازمان تامين اجتماعي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، با اشاره به اينكه تمام ابزارهاي لازم در خصوص نظارت بر دفترچه هاي بيمه در اختيار سازمان تامين اجتماعي نيست ، افزود : نظارت بر كاركرد دفترچه هاي بيمه احتياج به امكانات زير ساختاري همچون راه اندازي كامل سيستم مكانيزه در مراكز درماني دارد تا بتوان تا حد امكان از صدور دفترچه هاي بيمه جعلي در كشور جلوگيري كرد .
وي ادامه داد : در صورتيكه تمامي شعبات بيمه اي سازمانهاي بيمه گر مجهز به سيستم مكانيزه باشند تنها مي توان از طريق اطلاعات جامع ذخيره شده در آن از مدت زمان استفاده شخص از خدمات سازمان بيمه گر مطلع شد و بر اساس اطلاعات دستگاه از وضعيت بيمه شده وهمچنين جعلي بودن دفترچه بيمه آگاهي يافت.
معاون امور استانهاي سازمان تامين اجتماعي با اشاره به اينكه راه اندازي سيستم بانك اطلاعات باعث كاهش صدور دفترچه هاي بيمه مي گردد ، ادامه داد : سازمان تامين اجتماعي طرحي را در قالب سيستم بانك اطلاعات جامع به منظور رفع هم پوشاني در پيش دارد تا بتواند از طريق اجراي اين طرح نظارت بيشتري در صدور دفترچه ها بيمه در كشور داشته باشد .
وي خاطر نشان كرد : در حال حاضر 400 ناظر مقيم در بيمارستانها و مراكز درماني طرف قرارداد وظيفه نظارت بر استفاده ازدفترچه هاي بيمه جعلي را برعهده دارند .
نظر شما