۲۵ فروردین ۱۳۸۷، ۱۰:۵۰

در سمیناری در سوریه عنوان شد:

روابط فرهنگی و ادبی دو فرهنگ ایرانی و عربی منحصر به گذشته نیست

رایزنی فرهنگی ایران در دمشق سمیناری فکری - ادبی با عنوان "حلب در دو فرهنگ عربی و ایرانی" را در تالار اجتماعات دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه حلب برگزار کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در این سمینار یک روزه "حیدر خضری" دانشجوی دکترای زبان و ادبیات عرب دانشگاه دمشق و استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه های دمشق و البعث با عنوان «حلب در دو ادبیات عربی و فارسی» ابتدا درباره نقش مشرق زمین در پیدایش تمدن و فرهنگ بشری و نیز رشد و گسترش آن سخنرانی کرد.

وی در ادامه به جایگاه تاریخی و جغرافیایی شهر حلب و اهمیت آن در پیدایش و رشد تمدن بشری اشاره کرد و گفت: آوازه فرهنگ و تمدن حلب نه تنها در مشرق زمین بلکه در غرب هم پراکنده است و بسیاری از ادیبان، شاعران و جهانگردان غربی در نوشته هایشان به آن اشاره کرده اند: «لامارتین» از حلب به عنوان «آتن آسیا» یاد کرده است همچنان که «شاتوبریان» در تألیفاتش و نیز «شکسپیر» در دو نمایشنامه از حلب نام برده اند.

حیدر خضری سپس به بیان جایگاه و اهمیت حلب در دو ادبیات عربی و فارسی و نزد شاعران بزرگی چون متنبی، ابوفراس حمدانی و... پرداخت و درباره تأثیر حلب در رشد و تکامل اندیشه های شاعران، عارفان، ادیبان و دانشمندان بزرگ ایرانی چون سعدی شیرازی، مولانا جلال الدین محمد، عمر خیام، سهروردی، فارابی، خوارزمی، ناصر خسرو و... سخن گفت.

وی اضافه کرد: وصف حلب و به طور کلی روابط فرهنگی و ادبی بین دو فرهنگ و تمدن ایرانی و عربی منحصر به دوره های گذشته نیست بلکه این داد وستدهای ادبی و این گونه روابط فرهنگی همچنان پابرجاست.

دکتر عباس صباغ رئیس گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه حلب که مدیریت سمینار را هم برعهده داشت درباره درباره روابط ادبی و تاریخی بین شرق و غرب صحبت کرد.

سپس خانم دکتر زبیده القاضی استاد گروه زبان و ادبیات فرانسه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه حلب، سخنان خود را با نگاهی به غزلیات حافظ شیرازی آغاز کرد و به بیان مقدمه ای مختصر پیرامون روابط و داد و ستد فرهنگی بین دو زبان و ادبیات عربی و فارسی پرداخت.

وی با بیان شرح حالی مختصر از حافظ شیرازی و نیز معرفی پیشگامان غزل در ادبیات فارسی، جایگاه مهم غزلیات حافظ را در ادبیات امروز جهانی و مخصوصا فرانسه مورد بررسی قرار داد.

در ادامه، دکتر عصمت اسماعیلی عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان در سخنان خود با عنوان «حلب و جایگاه آن در ادبیات فارسی » به اهمیت و جایگاه جغرافیایی حلب در آثار اندیشمندان و بزرگان ادبیات فارسی نظیر سعدی، مولوی، ناصر خسرو و ... اشاره کرد و با توجه به آشنا بودن دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه های سوریه با شاعران و متفکران ایرانی گفت: خوشا به حال شما که آنچه در متون می خوانید، به چشم خود می بینید و حس می کنید. اینک شما فرزند دو فرهنگ بزرگ هستید: فرهنگ و تمدن فارسی و فرهنگ و تمدن قدیم شام و حلب.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: برای ما ادبیات حلب تنها بخشی از جغرافیای سیاسی امروز و استانی در سوریه نیست بلکه پل ارتباط فرهنگی است که از قرون گذشته تا کنون ارتباط دو فرهنگ بزرگ ایرانی ـ عربی را در درون سرزمینهای اسلامی امکان پذیر ساخته است.

عصمت اسماعیلی با توجه به تصویرسازی های شاعرانه با استعاره های مجازی از کلمات جغرافیایی به نقش کلمه و جغرافیای تاریخی حلب در برخی اشعار شاعران ایرانی اشاره و ابراز امیدواری کرد که دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه های سوریه و در آینده ای نزدیک بتوانند به زادگاه شاعران و نویسندگان بزرگ ایرانی مسافرت کنند و از نزدیک با فرهنگ و تمدن ایرانی ارتباط برقرار کنند.

دکتر «رئیفه ابو راس» نیز با عنوان «معانی اشراق در ادب سهروردی» به بیان مقدمه ای مختصر پیرامون سهروردی به عنوان فیلسوف و ادیب ایرانی که دوران تکامل و رشد فلسفی و ادبی و عرفانی خود را در سرزمین شام و در شهر حلب کامل کرده بود پرداخت.

کد خبر 664458

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha