به گزارش خبرنگار مهر، محمدحسین داجمر صبح امروز در جمع خبرنگاران با تشریح عملکرد ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در سال 86 گفت: در حال حاضر مجموع ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران 114 فروند شامل فله بر، کانتینربر، حمل کالای عمومی چندمنظوره و کشتی رو- رو به ظرفیت 3میلیون و 900 هزارتن است، ضمن اینکه 17 فروند شناور خدماتی و بار و یدک کش که در مجموع با جمع شناورهایی که در گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، ظرفیت به بالغ بر 4 میلیون تن می رسد.
عرضه سهام در بورس
مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران افزود: شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در سال 79 از حالت دولتی بودن خارج شد و طبق قانون مجلس شورای اسلامی در مورد بدهی دولت به سازمانهای تامین اجتماعی و بازنشستگی، 51 درصد از سهام شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به دو سازمان مذکور واگذار شد و در سال اخیر نیز مصوبه هیئت عالی واگذاری به استناد ابلاغیه مقام معظم رهبری در خصوص اصل 44 قانون اساسی بر این مبنا بود که شرکتهای صدر اصل 44 در حد 20 درصد در اختیار دولت باقی بماند.
وی تصریح کرد: بر این اساس بقیه سهام واگذار خواهد شد که از آن رقم 29 درصد باید واگذار شود که 24 درصد آن در قالب سهام عدالت و 55/2 درصد آن برای تعیین قیمت در بورس عرضه خواهد شد، همچنین 45/2 درصد آن به کارکنان شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران واگذار خواهد شد.
داجمر خاطرنشان کرد: برنامه شرکت برای پیگیری در اجرای این مصوبه هیئت عالی واگذاری ادامه یافت و مدارک و اسناد تماما به سازمان خصوصی سازی ارسال شده است و امید می رود که سازمان بورس در آینده ای نزدیک نسبت به عرضه سهام آن اقدام کند.
رتبه کشتیرانی در دنیا:
وی در بخشی دیگر از گزارش خود رتبه ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را در دنیا اعلام و تصریح کرد: ایران دارای بزرگترین ناوگان در خاورمیانه بوده و رتبه هفدهم را در دنیا و دوازدهم را در آسیا دارد.
داجمر افزود: در سال 86 مجموع تجارت دریایی دنیا بالغ بر 7 میلیارد و 852 میلیون تن بوده که نسبت به سال قبل از آن 1/3 درصد رشد داشته است. این حجم از محمولات با بیش از 50 هزار و 218 شناور به ظرفیت یک میلیارد Dwt در سطح دنیا جابجا شده است.
وی گفت: ایران با دارابودن 184 فروند کشتی بالغ بر GT1000 به ظرفیت 2 میلیون و 999هزار تن در رتبه بیستم جهان جا دارد. ظرفیت کشتی های کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به طور مستقل و نه با احتساب شرکتهای تابعه 114 فروند کشتی اقیانوس پیما، 17 فروند شناور خدماتی بوده و متوسط سن ناوگان 2/15 سال است.
قرارداد ساخت کشتی
داجمر افزود: در حال حاضر قرارداد ساخت 55 فروند کشتی از انواع فله بر، کانتینربر، جنرال کارگو، کشتی های ویژه حمل محصولات شیمیایی، سوخت رسانی و شناورهای فیدر به مجموع ظرفیت بیش از 6/2 میلیون تن Dwt در سطح گروه نهایی شده؛ ضمن اینکه ساخت 40 فروند دیگر به ظرفیت 8/1 میلیون تن Dwt برای شرکت کشتیرانی در دست مذاکره است که تا سال 2012 تحویل داده می شود.
وی گفت: در سال 87 شرکت با جهش قابل ملاحظه ای در نوسازی و توسعه ناوگان مواجه خواهد بود و در صورت تحویل گیری به موقع این اتفاق رخ خواهد داد. 18 فروند کشتی از سفارشات خارج و داخل تحویل گرفته می شود که امید می رود یک فروند آن کشتی ایران- اراک باشد که در ایزوایکو در حال ساخت است.
این مقام مسئول در وزارت بازرگانی خاطرنشان کرد: در اردیبهشت ماه 3 فروند کشتی و در سپتامبر نیز 4 فروند دیگر تحویل ناوگان خواهد شد که دو فروند آن کانتینربر و 2 فروند فله بر خواهد بود. علاوه بر این تعداد کشتی هایی نیز وجود دارد که کشتیرانی والفجر با آوردن 4 فروند کشتی کانتینربر دست دوم به ظرفیت 1100 تی.ای.یو و 1 فروند کشتی مسافربری تندرو 350 نفره به افزودن ظرفیت ناوگان کمک می کند.
داجمر با اشاره به تشکیل شرکت مشترک کشتیرانی میان کشتیرانی والفجر و یک شرکت کویتی گفت: این شرکت نیز دو فروند کشتی کانتینربر دارد. با تحویل کشتی های مذکور امدی می رود که ظرفیت ناوگان کشتیرانی در پایان سال جاری از 84 فروند به 102 فروند برسد تا ظرفیت نیز به تبع آن از 4/3 میلیون تن به 6/4 میلیون تن ارتقاء یابد.
درآمدهای کشتیرانی
وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته در بخش عملیات بازرگانی توسعه مناسبی رخ داده است به نحوی که مجموع درآمدهای کشتیرانی به تنهایی از مرز 5/1 میلیارد دلار گذشت که نسبت به سال گذشته 47 درصد رشد داشته است.
داجمر ادامه داد: یکی از جهت گیری های ما در سال 86 این بود که با توجه به کاهش واردات کود شیمیایی و خوراک دام، بازار حمل چین به اروپا و امریکای جنوبی رونق داشت که بر این اساس اگرچه ناوگان در تناژ رشد زیادی نداشت اما در کرایه حمل 47 درصد رشد داشت.
وی افزود: بار بین المللی توسط ناوگان حمل شد که در مسیر چین به اروپا و چین به آمریکای لاتین بود که براین اساس در بخش حمل و نقل بین المللی حدود 21 درصد رشد تناژ و 80 درصد رشد کرایه حمل داشته ایم.
مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران گفت: سودآوری شرکت روند بسیار مناسبی را داشت و البته سال مالی ما آخر خردادماه است ولی در سالهای اخیر رقمهای بسیار مناسبی میان سهامداران تقسیم شده که در طول سنوات گذشته بی سابقه بوده است به این معنا که در دو سال اخیر 370 میلیارد تومان بین سهامداران توزیع شده است.
داجمر افزود: با توجه به گزارشات سازمانهای بین المللی بحث کمبود نیروی انسانی در سطح دنیا وجود دارد که از ده هزار نفر در سال 2006 به 27 هزار نفر در سال 2012 خواهد رسید که این موضوع با توجه به روند توسعه ای که ما در سطح بین المللی مشاهده می کنیم جذب نیروی انسانی با کندی مواجه شد البته ما سال گذشته در جذب نیروی انسانی روند مطلوبی را داشته ایم.
به گفته این مقام مسئول در وزارت بازرگانی، اولین کشتی کانتینربر بزرگ به ظرفیت 6500 کانتینر ظرفیت و حمل 82هزار تن Dwt شنبه گذشته اولین ورود به بندر ایرانی را داشت. این کشتی در 28 اسفندماه 86 در کره تحویل ناوگان شد که با ظرفیت مناسبی در بنادر خاوردور بارگیری کرد و شنبه هفته جاری وارد بندرعباس شده و تخلیه کالاهای خود را شروع کرده است.
خط مشترک ایران با کشورهای آمریکای لاتین
داجمر گفت: کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تفاهماتی با کوبا و ونزوئلا داشته است که در آینده نزدیک با خطی در آن مناطق جوینت شود تا سفارشات به ونزوئلا و آمریکای جنوبی را پوشش دهد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر احتمال تشکیل شرکت کشتیرانی مشترک میان ایران با کشورهای مذکور تصریح کرد: اخیرا مدیر کشتیرانی کوبا به ایران آمد که تفاهم نامه کلی در این راستا به امضا رسید که فعلا در گام اول قرار نیست که شرکت مشترک کشتیرانی تشکیل شود.
داجمر ادامه داد: استفاده از ظرفیتهای یکدیگر و مطالعه برای خط مشترکی که بتواند خط کشتیرانی از اروپا وارد می شود با خطی که آنها دارند را جوینت کرده و سفارشات آمریکای لاتین را پوشش دهد نیز هدف از امضای این تفاهم نامه است.
کانتینرهای یخچالی
مدیرعامل شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران افزود: 200 کانیتنر یخچالی با حمایت وزارت بازرگانی توسط ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران خریداری شده که در حال تحویل گیری است که امید می رود شرکت که تا به حال در فرآیند حمل باریخچالی نبوده است به صورت آزمایشی وارد شده و در صورت موفقیت این فعالیت را توسعه دهد.
وی تصریح کرد: کشور سرمایه گذاری عظیمی در بخش پتروشیمی صورت داده که بر این اساس نیاز به حمل مایعات شیمیایی حس می شود. به همین منظور در رابطه با حمل ال.ان.جی تفاهمات اولیه با وزارت نفت صورت گرفته که بخشی از صادرات ال.ان.جی توسط شرکت ملی نفتکش و بخشی دیگر به کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران داده شود.
داجمر ابراز امیدواری کرد که به موازات قراردادهای وزارت نفت با ناوگان متبوعش بتواند توسعه ناوگان را داشته باشد.
وی گفت: شرکت مشترکی با ایزوایکو در ارتباط با ایجاد یارد تعمیراتی در بندرعباس تفاهم شده و براین اساس شرکت پرشیاهرمز تاسیس شده است که امید می رود سال جاری عملیاتی شود.
داجمر افزود: در دو بخش ترمینالهای کانتینر با توجه به سیاست کشورهای بزرگ در دنیا، کشتیرانی در دو ترمینال جهانی مشارکت کرده است و برنامه جدی ما این است که در بنادر ایران به دنبال سرمایه گذاری روی هاب کانیتنری باشیم.
وی با اشاره به عرضه امروز سهام تاید واتر در بورس خاطرنشان کرد: در خرید سهام این شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی نیز مشارکت دارد که امیدواریم بتوانیم سهام این شرکت را خریداری کرده و به این ترتیب کار مذکور را در تاید واتر متمرکز کنیم. اگر این اتفاق نیفتد توسعه فاز 3 شهید رجایی را با سازمان بنادر قرارداد می بندیم تا هاب اصلی کانتینری ما بندر شهید رجایی باشد.
قیمت سوخت
داجمر گفت: وزارت نفت سیاستی را دارد که براساس آن سوختی که به شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران عرضه می شود به قیمت فوب خلیج فارس است و هزینه آن را نیز به صورت ارزی از این ناوگان دریافت می کند.
وی افزود: برنامه ای برای تبدیل این هزینه از ارز به ریال نیست.
بندرخشک آپرین
داجمر با تاکید بر ضرورت ایجاد بندرخشک در کشور گفت: طبق آمارهای اخیر تعداد 90 هزار کانتینر در بندرشهید رجایی متراکم شده که نشانگر این است که نیاز به سیستمی است که تمام کالاها در بندر متوقف نشود.
وی ادامه داد: یکی از نقاط مهمی که خطوط راه آهن برای بندر خشک پیش بینی کرده آپرین است و ما این سیاست را دنبال می کنیم که به جای اینکه به صاحبان کالا، حمل دریایی را سرویس دهی کنیم در محل مورد نظر آنها بار را تحویل دهیم تا جلوی هزینه های اضافی گرفته شود.
داجمر افزود: مشکل ما در زمینه راه اندازی بندر خشک آپرین در تهران گمرک است که تا به حال نتوانسته ایم گمرک را برای استقرار در این زمینه قانع کنیم البته مذاکراتی صورت گرفته که گمرک در یکی از نقاط تهران تعطیل و به منطقه آپرین منتقل شود.
نظر شما