به گزارش خبرنگار مهر، علی خیر اندیش در جمع خبرنگاران با بیان اینکه اوایل خرداد ماه یک شرکت اتریشی برای امضای قرارداد مشارکت در پروژه ایران ال ان جی به تهران می آید، گفت: این شرکت اروپایی موافقت خود را برای مشارکت در بخش های فنی و مالی و به خصوص سرمایه گذاری و تامین بخشی از فایناس پروژه ایران ال ان جی اعلام کرده است.
وی همچنین از اختصاص بودجه قابل توجهی از سوی وزارت نفت به پروژه ایران ال ان جی خبر داد و افزود: کمکهای وزارت نفت باعث تسریع عملیات اجرایی این پروژه شده است.
خیراندیش تصریح کرد: مذاکراتی نیز برای تامین اعتبار بخش دیگری از پروژه ایران ال ان جی از محل حساب ذخیره ارزی صورت گرفته و به طور کلی نگرانی خاصی برای تامین منابع مالی و اعتباری این پروژه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه پیش بینی می شود با روند موجود پیشرفت کل پروژه تا پایان امسال به بیش از 35 درصد برسد، اظهار داشت: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده اولین فاز پروژه ایران ال ان جی در دی ماه سال 89 باید به بهره برداری برسد.
خیراندیش زمان بهره برداری از فاز دوم این پروژه را تیرماه 1390 اعلام و خاطر نشان کرد: بهره برداری اولیه از این پروژه با ظرفیت 50 درصد آغاز می شود و بعد از گذشت 6 ماه تولید ایران ال ان جی به 100 درصد خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت مایع سازی گاز ایران همچنین عنوان کرد: برای تامین فاینانس کل پروژه تاکنون با سه شرکت آسیایی واروپایی مذاکراتی انجام شده که تصمیم گیری درباره برخی از این مذاکرات باید در سطوح بالای مدیریتی کشور اتخاذ شود.
وی با اعلام اینکه در بخش مایع سازی مطالعات مهندسی از اواسط اردیبهشت ماه شروع می شود اظهار داشت: مذاکره با شرکت چینی حاضر در این قرارداد برای تامین فاینانس 850 میلیون یورویی تا پایان ماه جاری نهایی می شود.
خیراندیش در ادامه درباره حضور شرکت ادیسون ایتالیا در پروژه ایران ال ان جی گفت: با این شرکت ایتالیایی مذاکراتی انجام شده و از حضور آنها در این پروژه استقبال می کنیم.
به گفته وی با توجه به اینکه همه قراردادهای اجرایی پروژه ایران ال ان جی منعقد، اجرایی و عملیاتی شده است، در صورت عدم حضور این شرکت ایتالیایی روند کار به شکل فعلی ادامه می یابد.
خیراندیش همچنین از ورود اولین محموله فولاد مورد نیاز پروژه ایران ال ان جی از سوی یک شرکت بلژیکی با حجم 32 تن به بندر عباس خبر داد و افزود: دومین محموله نیز با حجم 200 تن بر اساس اعلام این شرکت بلژیکی اواسط خرداد ماه وارد سایت ایران ال ان جی می شود.
به گفته وی عملیات ساختمانی پروژه نیز شروع شده است، ضمن اینکه در بخش شیرین سازی سفارش تجهیزات سه ماه دیگر آغاز می شود.
مدیر عامل شرکت مایع سازی گاز ایران در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر برای حمل محموله های ال ان جی و تاسیس شرکت کشتیرانی چندین پیشنهاد مطرح است، توضیح داد: پیشنهاد دو شرکت ژاپنی و یک شرکت اروپایی در این زمینه جدی تر است، ضمن اینکه شرکتهای ژاپنی تعهد کرده اند در صورت حضور در این پروژه هم سهم خودشان و هم سهم ایران ال ان جی را تامین مالی کنند.
وی تصریح کرد: حداکثر تا پاییز سال 2008 باید تکلیف شرکت کشتیرانی ایران ال ان جی مشخص شود.
خیراندیش در ادامه سخنانش تاکید کرد: برنامه ریزی اولیه این است که در ابتدا شرکت کشتیرانی را تاسیس و بعد سفارش ساخت کشتی های ال ان جی را آغاز کنیم.
وی شرکت ملی نفتکش و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را دو شرکت متخصص و فعال در بخش حمل نفت خام و فرآورده های نفتی برشمرد و افزود: قطعا از تجربه این شرکتها برای حمل محموله های ال ان جی استفاده می کنیم.
خیراندیش در پایان با بیان اینکه برای حمل ال ان جی به چین یا اروپا به حداقل 12 فروند کشتی ال ان جی بر نیاز است، پیش بینی کرد، ارزش هر کشتی ال ان جی بر حداقل 250 میلیون دلار باشد.
نظر شما