به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این نشست محسن پرویز معاون فرهنگی وزیر ارشاد و رئیس بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: نمایشگاه کتاب تهران به لحاظ تعداد بازدید کنندگان مقام نخست را در جهان دارد و به لحاظ وسعت نیز بزرگترین در منطقه محسوب می شود. امسال از 76 کشور خارجی مهمان داریم و برای اولین بار یک هفته پیش از آغاز نمایشگاه، کلیه مکانهای آن را آماده کردیم و کوشیدیم نقاط ضعف 20 دوره قبلی را برطرف کنیم.
وی از تمامی ناشرانی که تاکنون غرفه هایشان را در نمایشگاه تحویل نگرفته اند خواست که هر چه زودتر این کار را بکنند.
پرویز گفت: با توجه به حجم بالای کتابهایی که در کشور منتشر می شود که تعداد آنها در سال 86 به 50 هزار عنوان رسید و با اینکه امسال در مصلی ما 110 هزار متر مربع فضای نمایشگاهی در اختیار داریم، هنوز برای برگزار کردن نمایشگاهی در خور برای این تعداد کتاب و ناشرانی که می آیند با مشکل مواجهیم.
مصلی برای بازدیدکنندگان نمایشگاه خاطره انگیز می شود
در ادامه محمدحسین صفارهرندی وزیر ارشاد گفت: کار ساماندهی نمایشگاه بیست و یکم از همان فردای نمایشگاه بیستم آغاز شد و من خودم در جریان کارهایی که در معاونت فرهنگی در این خصوص انجام شده، بودم. تجمیع جمع فراوانی از ناشران در زیر سقف با شکوه مصلی روزهای خاطره انگیزی را برای مراجعه کنندگان رقم خواهد زد و کسانی که اهل ذوق باشند این را انکار نمی کنند.
وی دسترسی ترافیکی به محل مصلی را از ظرفیتهای این مکان برای برپایی نمایشگاه کتاب عنوان کرد و افزود: شرکت مترو اعلام کرده که قدرت جابجایی دو میلیون نفر را در این مسیر خواهد داشت که طبعاً ما هم از چنین ظرفیتی استفاده می کنیم.
ارتباط اهالی نشر و مدیریت فرهنگی سالم است
وزیر ارشاد در ادامه ارتباط اهل نشر را با مسئولان فرهنگی این وزارتخانه خوب توصیف کرد و گفت: ارتباط میان اهل نشر و کسانی که هنوز کتاب را به عنوان عنصر گرمی بخش در مسائل فرهنگی تلقی می کنند با مدیریت فرهنگی - علیرغم همه فضاسازی های افراد نابردبار - ارتباط سالمی است و در فضای سالمی صورت می گیرد. البته همیشه بعضی گله گذاری ها وجود داشته و باید تحمل شنیدن این گونه گله ها، انتقادها و حتی تخریبها را داشته باشیم و من این را به دوستانم هم توصیه کرده ام که در قبال انتقادهای تند هم باید تحمل داشته باشند چرا که کسوت خدمتگذاری را به تن کرده اند.
مصلای ما نمایشگاه ماست همان طور که دین ما عین سیاست ماست
صفارهرندی با اشاره به مطلب یکی از روزنامه ها در خصوص یکسان پنداشتن دو واژه "مصلی" و "نمایشگاه کتاب" گفت: مصلی مکانی برای همه تلاشها و کنشهای اجتماعی و هر چیز دیگری بوده و چه اشکالی دارد اگر ما بازگشتی هر چند به صورت نمادین به گذشته خود داشته باشیم و بگوئیم مصلای ما همان نمایشگاه ماست، دین ما همان سیاست ماست، سیاست ما همان دین ماست .
وزیر ارشاد در پاسخ به سوالات متعدد خبرنگاران حاضر در این نشست خبری در خصوص وضعیت فعلی صدور مجوز نشر، عناوین اندک کتابهای منتشره و مسائلی از این دست، با تصحیح گفته های معاون خود در خصوص این تعداد عناوین کتاب، گفت: در سال گذشته رقمی در حدود 54 هزار عنوان کتاب منتشر شده است که نیمی از آنها عناوین جدید هستند. باب صدور مجوز باب گشوده ای است.
وی در ادامه پاسخ به این گونه پرسشها به بیان خاطره ای پرداخت و افزود: یادم می آید یکی از برادران اهل قلم کتابی از خودش را به من داد و گفت می خواهم این کتاب را منتشر کنم. با اینکه این فرد دارای اعتقادات محکمی بود و به نظر نمی رسید کتابش مشکلی بخواهد داشته باشد، من از او پرسیدم که اگر خودت فکر می کنی کتابت مشکلی ندارد من مجوز آن را صادر کنم. ایشان در پاسخ گفتند که نه! من می خواهم این کتاب توسط بررس های وزارتخانه بررسی شود. این امر ضرورت بررسی را نشان می دهد چرا که احتمال دارد نکته ای باشد که باید به آن توجه شود.
صفار هرندی خطاب به خبرنگاران گفت: شما که می دانید آئین نامه نشر چیست و با محذوراتی که در نظام جمهوری اسلامی به لحاظ اعتقادات دینی و آموزه های اسلامی وجود دارد و اینکه ما در یک چارچوب اخلاقی و دینی زندگی می کنیم آشنایید، پس طبیعی است که بعضی کتابها در صورت انتشار با این گونه مضامین درگیری خواهد داشت و نویسندگان و ناشران نباید مضامینی این گونه را در کتاب بیاورند.
تنها ناشر کتابهای وقیح ، به مشکل بر می خورد
وی با تاکید مجدد بر ضرورت وجود ممیزی کتاب گفت: اگر ناشری چنین کتابهایی را که با عرض شرمندگی باید گفت در آنها وقاحت نگاری شده، می خواهد منتشر کند به مشکل بر می خورد و ناشر دیگری که این گونه عمل نمی کند دچار مشکلی نخواهد شد.
وزیر ارشاد در پاسخ به خبرنگار دیگری که از وی خواست ویژگی های کتابهای قابل انتشار را در بازه وسیع مفهوم "نظام اعتقادی، دینی و اخلاقی" که وی (وزیر ارشاد) از آن به عنوان بازه کتابهای قابل انتشار نام برد، بیان کند اضافه کرد: این مفاهیم بر خلاف آنچه بعضی می گویند، خیلی مبهم نیست و در واقع رعایت چارچوب و موازین اخلاقی جامعه را خواستار شده است. من نمی خواهم وارد جزئیاتی شوم که طرح مجدد آنها مجدداً بیان نوعی قبایح نگاری محسوب می شود. اگر کسانی در خلال داستان گونه ای بخواهند سخاوتمندانه همه آن چیزی را که در زندگی خصوصی یک زن و شوهر هست، بیاورند و آئین همبستری را منعکس کنند و بخواهند این را در اختیار فرزندان و حتی بزرگسالان جامعه قرار دهند و یا اگر کسی بیاید دینداری را چه دین اسلام و چه دینهای دیگر به تمسخر بگیرد، معلوم است که به انتشار اینها اجازه داده نمی شود. ممکن است ما مجبور باشیم این مسائل را به قول شما در یک بازه کلی بیان کنیم اما وقتی اینها مصداقهای خودش را پیدا می کند، مسئله خیلی روشن می شود.
ممکن است در صدور مجوز برخی کتابها هم اشتباهاتی رخ داده باشد
به گزارش مهر، صفارهرندی با دفاع از شیوه بررسی کتابهای درخواستی ناشران برای اخذ مجوز در وزارت ارشاد، گفت: خوشبختانه نظام بررسی ما نظام لایه بندی شده و مطبقی است که از یک نقطه شروع می شود اما به آنجا ختم نمی شود؛ یعنی اگر یک بررس تشکیک کند کتاب به بررس جدید ارجاع می شود و اگر قضاوت او هم مشابه قبلی باشد بررس سوم آن را با خیال راحت تری نگاه خواهد کرد و در نهایت تصمیم لازم را اخذ می کند. البته بعید نیست در کار بررسی ما اشتباهی صورت گرفته باشد هم در صدور مجوز و هم در لغو مجوز. کتابهایی در گذشته بوده که مجوز گرفته اند و همان مجوزها وزرایی را به مجلس کشانده و جواب پس داده اند. طبیعی است که من نمی توانم دوباره به آن کتابها مجوز نشر بدهم.
در ادامه نشست رسانه ای بیست و یکمین نمایشگاه کتاب تهران که بیشتر وقت آن به بحث صدور مجوز نشر کتاب گذشت، رئیس این نمایشگاه در پاسخ سوالی در خصوص احتمال جمع آوری برخی کتابها از نمایشگاه امسال مانند سال گذشته، گفت: جمع آوری کتاب در محل نمایشگاه مختص امسال نیست و در طول 20 سال گذشته هم سابقه داشته است. فرقی هم نمی کند ناشر داخلی باشد یا خارجی به هر حال بعضی از کتابها اجازه حضور در نمایشگاه کتاب را ندارند. امسال هم نصب پوستر و آگهی برای اشخاص در داخل غرفه ها ممنوع است که برخی از ناشران داخلی و خارجی این ضابطه را رعایت نمی کنند.
پرویز با بیان اینکه متراژ غرفه های اختصاص داده شده به ناشران بر اساس عناوین کتابهایشان در سه سال اخیر بوده است، از بازنگری در ضوابط اعطای فضای نمایشگاهی به ناشران خبر داد و گفت: امیدواریم این ضابطه تدوین شود و سال دیگر با آن کار کنیم.
نظر شما