۲۰ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۱۰:۰۴

مجیدزاده:

همایش جیرفت دنیا را با این منطقه آشنا می‌کند

همایش جیرفت دنیا را با این منطقه آشنا می‌کند

دبیر علمی همایش بین‌المللی جیرفت برگزاری این همایش را در معرفی یکی از کهن‌ترین تمدن‌های شرق آسیا موثر دانست.

یوسف مجیدزاده، دبیر علمی همایش بین‌المللی جیرفت و سرپرست هیئت علمی کاوش‌های این منطقه در گفتگو با خبرنگار مهر بر تأثیر این همایش برای معرفی تمدن جیرفت تاکید کرد و گفت: وقتی باستان‌شناسان و محققان در چنین همایش‌ هایی حضور پیدا می‌ کنند و با تحقیق‌های جدید آشنا می ‌شوند، دیدگاه‌ هایشان در مورد تمدن جیرفت عوض می‌ شود، درغیر این ‌صورت چگونه می ‌توانند به عظمت تمدنی همچون جیرفت آگاهی یابند. ما باید آن‌ها را دعوت کنیم تا از نزدیک با این فرهنگ و تمدن آشنا شوند و به آن‌ها ثابت کنیم که تمام تحقیق‌هایمان درست و علمی است.

وی در برابر اینکه چرا برخی از سخنرانان کسانی هستند که در حفاری‌ها شرکت نداشته ‌اند و علت حضور آنها گفت :غیر از گروه حفاری که با من کار می‌ کردند، هیچ کس دیگری در جیرفت کاوش نکرده است و اگر فکر کنیم چون باستان‌شناسان دیگر روی این منطقه حفاری نکرده ‌اند پس نباید تحقیقی از سوی آنها انجام شود، با دیدگاه‌های دیگر آشنا نمی‌شویم. و به طور کلی هیچ همایشی را نباید برگزار کرد. کسانی که چنین انتقادی می ‌کنند، حتی آشنایی ابتدایی با باستان ‌شناسی ندارند، زیرا تفاوت گزارش با تحلیل و حفاری با همایش و تحقیقات تطبیقی باستان‌ شناسانه را نمی ‌دانند. جیرفت تمدنی است که به تازگی کشف شده است و ما می ‌خواهیم نظرات دیگران را هم جویا شویم.

وی افزود: گاهی می‌ گوییم تمدن ما شامل فلان آثار است؛ اما تنها وجود چنین اطلاعاتی کافی نیست. ما باید از لحاظ علمی تمدن جیرفت را جا بیندازیم. در این همایش می ‌خواهیم ابعاد گسترده فرهنگی و تمدنی جیرفت را معرفی کنیم. موضوع آثار مجزا و پراکنده نیست بلکه یک تمدن است.

دبیر علمی همایش، سپس کارشناسان شرکت کننده را از جمله مطلع‌ترین محققان در حوزه تمدن شرق و جنوب شرقی آسیا برشمرد و گفت: محققان شرکت کننده در همایش، کسانی هستند که روی شرق و جنوب شرقی آسیا پژوهش انجام داده‌اند، کما اینکه تمام سخنرانی‌ها نیز در ارتباط با جیرفت است. تمدن جیرفت در ارتباط با تمدن‌های دیگر است و پدیده تنهایی نیست. اگر بخواهیم  سفال جیرفت را ارزیابی کنیم، باید آن‌ها را با سفال حوزه‌های دیگر مقایسه کنیم. خانم ریتا رایت سال‌ها است که درباره سفال منطقه شرق تحقیق می‌کند.

وی اضافه کرد : هیچ موضوعی را نمی ‌توان با خودش مقایسه کرد. در باستان‌شناسی بخشی از مسائل به صورت نسبی و بخش دیگر شامل موضوعات قطعی است. بنابراین لازم نیست نظرات کسانی را که سخنرانی می ‌کنند، بدون چون و چرا قبول کنیم زیرا این کار علمی نیست. بلکه افراد نظرات و استدلال‌های خود را در این همایش بیان می ‌کنند و ما دیدگاه‌های دیگر را بررسی و به اطلاعات این حوزه اضافه می‌کنیم.

مجیدزاده درمورد تاثیر حضور باستان‌شناسان خارجی برای دیدن جیرفت گفت: دیدن جیرفت به عنوان بخشی از برنامه همایش برای باستان‌شناسان خارجی که در مورد تمدن شرق مطالعه می ‌کنند، بسیار مفید خواهد بود.

وی با بیان این مطلب، دیدن منطقه جیرفت از سوی باستان‌شناسان را موجب خاتمه به تمام شایعه‌هایی مبنی بر تقلبی بودن الواح کشف شده از جمله از سوی مجله "ساینس" دانست و ادامه داد: البته مجله ساینس عنوان نکرده است که الواح کشف شده در جیرفت، جعلی هستند. داستان، از این قرار است که وقتی دو سال قبل به کنگره باستان شناسی رم دعوت شدم تا در مورد جیرفت  سخنرانی کنم، شایعه شده بود که الواح تقلبی هستند زیرا محققان غربی تعصبات فرهنگی و پان اروپائیسم غربی دارند. ما باید با این مسئله مبارزه کنیم. حفاری این منطقه توسط یک ایرانی انجام شده بود و برای غربی‌ها بسیار سنگین بود که  گروه ایرانی مدارکی ارائه کنند که نظریات آن‌ها را تغییر دهد و موجب شود، بسیاری از کتاب‌های باستان شناسی از نو منتشر ‌شود.

وی در ادامه به فیلم "کشف الواح جیرفت" به عنوان مدرکی مستند برای صحت درستی الواح اشاره کرد و گفت: ما 25 دقیقه فیلم از کشف الواح داشتیم. علاوه ‌براینکه عکس‌هایی از لحظه به لحظه کشفیات گرفته بودیم. وقتی فیلم و عکس‌ها در همایش باستان‌شناسی رم نشان داده شدند، تمام شایعات برطرف شد و خبرنگار مجله ساینس نوشت، برخی اعتقاد دارند الواح تقلبی هستند و کارشناسانی مانند خانم پیتمن و... این ادعا را رد کردند. من هم گفتم که حاضر هستم باردیگر در یک همایش فیلم مستند را نشان دهم.

مجیدزاده افزود: هجده شیء از حوزه جیرفت در خارج از ایران هستند. جان کورتیس، رئیس بخش آسیای غربی موزه بریتانیا که به عنوان یکی از سخنران در همایش حضور دارد، در دادگاهی که برای بازپس گرفتن اشیای جیرفت بود، به عنوان یک متخصص انگلیسی شهادت داد این آثار متعلق به ایران هستند و بدنبال آن، اشیا به کشور بازگردانده شدند. همچنین او برای بازپس گرفتن هجده شیء باقی ‌مانده، به نفع ایران شهادت می ‌دهد.

وی در مورد دیگر سخنران حاضر در همایش گفت: خانم پیتمن هم که در همایش حضور دارد از دیگر شاهدانی است که در دادگاه مربوط به این اشیا برعلیه یک شرکت انگلیسی-آمریکایی رای می ‌دهد. این کارشناسان در خدمت ما هستند.

مجید زاده در خصوص مخاطبان اضافه کرد: خوشبختانه با تدابیری که در فرهنگستان هنر اندیشیده شد، ما هم به شکل بهتری با مخاطبان هدف خود ارتباط برقرار کردیم. چنانکه بعضی از دانشگاه‌ها برای حضور در همایش درخواست امکانات کرده بودند که مسئولان نیز اجابت کردند، ما هم با مخاطبان جدیدی آشنا شدیم که مخاطبان هنری هستند. به همین دلیل با استقبال بسیار خوب و فراتر از انتظاری از این همایش در افتتاحیه و تمام برنامه‌های تهران، مواجه شدیم.

دبیر علمی همایش جیرفت در پایان در مورد ملی بودن این همایش گفت: تمدن ما یکی از کهن‌ترین تمدن‌های شرق است و این مسئله علمی و ملی است. حمایت ‌های نهادهای علمی می‌ تواند موجب استمرار چنین فعالیت ‌هایی شود تا تمدن کهن این کشور را که به آن افتخار می‌کنیم، بیش از پیش به جهانیان معرفی کنیم.

کد خبر 679689

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha