به گزارش خبرنگار مهر، تلاش های زیادی تاکنون برای خارج کردن بحث استیضاح وزیر بازرگانی در سه جلسه مانده به پایان کار مجلس هفتم همچنان ادامه داشته ، اما امضاء کنندگان این طرح استیضاح همچنان بر موضع خود پافشاری و بر مطرح شدن آن در جلسه روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی اصرار دارند.
از سویی دیگر اخباری مبنی بر عدم مطرح شدن طرح استیضاح وزیر بازرگانی در جلسه فردای مجلس به گوش می رسد و نمایندگان مخالف با ارائه این طرح و مشاوران وزیر بازرگانی هم اکنون تلاش زیادی برای عدم طرح آن را انجام می دهند.
در همین حال یکی از اعضای هیئت رئیسه مجلس هفتم در گفتگو با خبرنگار مهر درباره طرح و یا عدم طرح استیضاح وزیر بازرگانی در جلسه چهارشنبه مجلس گفت: تا این لحظه بعید می دانم که فردا طرح استیضاح میرکاظمی در مجلس مطرح شود.
حجت الاسلام حسین سبحانی نیا با بیان اینکه بحث استیضاح وزیر بازرگانی همچنان در دستور کار جلسه چهارشنبه مجلس قرار دارد، افزود: بنا بر آخرین اخباری که به دست ما رسیده فعلا طرح استیضاح در جلسه فردا منتفی است.
وی با اشاره به دلایل احتمال منتفی شدن طرح استیضاح وزیر بازرگانی تصریح کرد: تامین نظر استیضاح کنندگان و توافقات به عمل آمده از طریق وزارت بازرگانی از مهمترین دلایل احتمالی منتفی شدن طرح استیضاح وزیر بازرگانی است.
بنابر گزارش خبرنگار پارلمانی مهر هیچ کدام از امضاء کنندگان طرح استیضاح احتمال منتفی شدن آن و یا انجام توافق با وزارت بازرگانی را نپذیرفته اند و همچنان خبر از طرح استیضاح در یک جلسه مانده به آخرین جلسه مجلس هفتم می دهند.
سخنان متناقض اعضای هیئت رئیسه مجلس درباره ارائه و یا عدم ارائه طرح استیضاح وزیر بازرگانی در جلسه چهارشنبه مجلس باعث سردرگمی رسانه ها شده است تاجایی که علیرغم تاکید حاج بابایی مبنی بر ارائه طرح اسنیضاح در جلسه فردا و اینکه هیچ کدام از امضاء کنندگان این طرح رای خود را پس نگرفته اند ، موسی قربانی بار دیگر بر عدم ارائه این طرح استیضاح در جلسه فردای مجلس تاکید می کند.
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان منتفی شدن استیضاح میرکاظمی در مورد دلایل آن اظهارداشته که طرفین بر سر عقل آمده و با هم کنار آمدهاند.
حجت الاسلام موسی قربانی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران پارلمانی در مورد استیضاح وزیر بازرگانی تاکید کرد که استیضاح وزیر بازرگانی منتفی شد و استیضاحی در کار نیست.
از سویی امروز غلامحسین الهام سخنگوی دولت ، در دومین نشست خود با خبرنگاران در سال جدید در پاسخ به سئوال خبرنگاری که پرسیده بود با توجه به توضیحاتی که دولت درباره گرانی ها داده آیا استیضاح وزیر بازرگانی را به منزله سیاسی کاری نمایندگان در روزهای آخر عمر مجلس هفتم می دانید و یا فکر می کنید این اقدام در چارچوب وظایف نمایندگان است اعلام کرد: استیضاح ده روز فرصت دارد که چهارشنبه (فردا) ده روز آن کامل نمی شود وما احتمال می دهیم استیضاح وزیر بازرگانی فردا در دستور کار صحن علنی مجلس قرار نگیرد.
سخنگوی دولت همچنین گفت: حتی امکان دارد نمایندگان از استیضاح وزیر بازرگانی منصرف شوند که امیدواریم این اتفاق بیفتد اما استیضاح حق نمایندگان است و ما تحلیل سیاسی و منفی درباره آن نداریم زیرا افراد می توانند از حقوق قانونی خود با توجه به تشخیصی که از منافع ملی دارند عمل کنند و ما مانع این کار نیستیم.
رئیس شورای اطلاع رسانی دولت با بیان اینکه دولت از وزیر بازرگانی دفاع می کند خاطر نشان کرد: اگر امکان استیضاح فراهم شود رئیس جمهور و وزیر بازرگانی هم حرف هایی برای گفتن دارند.
به گزارش خبرنگار مهر، خبر استیضاح مسعود میرکاظمی وزیر بازرگانی دولت نهم زمانی تیتر اول رسانه ها شد که علی عسگری نماینده مشهد و یکی از امضاء کنندگان این طرح روز یکشنبه 15 اردیبهشت در حاشیه برگزاری جلسه علنی مجلس از تقدیم آن به هیئت رئیسه مجلس خبر داد.
در متن درخواستی نمایندگان مجلس دراین طرح استیضاح خطاب به ریاست مجلس شورای اسلامی اجازه واردات بی رویه شکر و ضربه شدید به واحدهای تولیدی و کشاورزی و چغندرکاران، ادامه عدم اجرای قانون بودجه سال 85 و 86 درخصوص تعرفه کالاهای وارداتی و بی ثباتی در نرخ تعرفه ها ازجمله موبایل ، شکر و برنج، عدم حمایت از واحدهای تولیدی با واردات بی رویه به ویژه در کالاهای معدنی و کشاورزی، اعمال سیاست های غلط بازرگانی که منجر به بی ثباتی در بازارهای داخلی و افزایش سطح عمومی قیمت ها شده است، عدم اجرای کامل و دقیق نظام صنفی و اجرای غیر قانونی تعزیرات حکومتی لغو شده در خصوص برخی اصناف،عدم اجرای قانون مجلس در خصوص سهمیه آرد روستاییان، ناتوانی در تنظیم بازار کالاها که از وظایف اصلی وزارت بازرگانی است، وعدم اجرای صحیح و کامل قانون ساماندهی مبادلات مرزی، 8 محور مد نظر استیضاح کنندگان وزیر بازرگانی است.
15 اردیبهشت حمیدرضا حاجی بابایی عضو هیئت رئیسه مجلس در جمع خبرنگاران پارلمانی یادآور شده بود در صورت اصرار طراحان استیضاح وزیر بازرگانی بر این اقدام، هیئت رئیسه مجلس سه شنبه 17 اردیبهشت استیضاح میر کاظمی وزیر بازرگانی را اعلام وصول می کند.
این عضو هئیت رئیسه مجلس یک روز پس از اعلام وصول این طرح درگفتگو با خبرنگار مهر گفته بود طرح استیضاح وزیر بازرگانی در زمان باقی مانده عمر مجلس هفتم ممکن است شائبه های گوناگون از جمله شائبه کار سیاسی بوجود آورد و بر این اساس بهتر است این طرح به بعد از تشکیل مجلس هشتم موکول شود.
طرح استیضاح وزیر بازرگانی نهایتا 17 اردیبهشت اعلام وصول شد اما نکته آنجاست که امضا کنندگان این طرح از جمله الیاس نادران، رضا عبداللهی، علی عسگری و ابوالفضل کلهر از ساعت 11:35دقیقه تا ساعت 12 وقت پایان جلسه علنی و زمان قرائت اعلام وصول طرح مذکور در جایگاه هیئت رئیسه با اعضای این هیئت گفتگو کردند و در نهایت پس از 25 دقیقه بحث و گفتگو این طرح اعلام وصول شد.
پس از اعلام محمد رضا باهنر که ریاست جلسه را برعهده داشت به حسین نجابت عضو هیئت رئیسه برای قرائت این طرح ، فریاد الله اکبر و صلوات های مکرر نمایندگان بلند شد و اکثریت نمایندگان با این فریادها خرسندی خود را از انجام استیضاح وزیر بازرگانی که آن را به نوعی ابزار نظارتی خود می دانستند، نشان دادند.
امضا کنندگان طرح مذکور دلیل اصلی تهیه این طرح را وجود گرانی مهار گسیخته در کشور و افزایش نرخ تورم اعلام کردند.
این طرح در زمان قبل ازرسیدگی لایحه بودجه 87 کل کشور و برگزاری انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی در سال گذشته، توسط تعدادی از نمایندگان تهیه شده بود اما به دلیل نبود وقت کافی در جلسات علنی و تقارن با ایام تعطیلات سال نو تقدیم این طرح با تاخیر انجام شد.
به گزارش مهر، مسعود میرکاظمی عصر روز 18 اردیبهشت یعنی یک روز پس از اعلام وصول طرح استیضاح وی در مجلس، زمانی که در چهارمین اجلاس مشترک اقتصادی ایران و ترکیه حاضر شده بود در حاشیه این اجلاس در جمع خبرنگاران، گفته بود: اگر لازم باشد در خصوص مسائل مطرح شده توضیحات فراوانی دارم و از وزارتخانه و عملکرد همکاران خود دفاع خواهم کرد.
وزیر بازرگانی تاکید کرده بود که در هفته های آینده ریشه های واقعی تورم و علل آن را به شکل واقعی بیان خواهد کرد.
میرکاظمی در این گفتگوی خود با خبرنگاران عملکرد وزارتخانه متبوعش را در چارچوب اصل 44، قانون برنامه چهارم توسعه و تعامل با اصناف اعلام کرده و یادآور شده بود: علیرغم تحریم و مشکلات بین المللی صادرات غیر نفتی در دو سال اخیر صد در صد رشد یافته است.
وی بحث وجود مافیا در افزایش ناگهانی قیمتها را منتفی دانسته و گفته بود: توانمندی کشور بالاست و برخی افراد بدون توجه به مصالح کشور بحثهایی را مطرح می کنند ولی بهترین کار در این مورد سکوت است.
وزیر بازرگانی وظیفه خود را حمایت از سیاستهای دولت و تحقق اهداف وزارتخانه متبوعش اعلام و تاکید کرده بود: من و همکارانم در حوزه داخلی و خارجی با عدد و رقم و استدلال از عملکرد خود دفاع می کنیم.
تاکید میرکاظمی براستقبال از استیضاح و پاسخگویی در مجلس در حالی صورت گرفت که لابی ها از زمان اعلام وصول شدن طرح مذکور به شدت از سوی نمایندگان دولت و حتی نمایندگان مجلس مخالف با انجام استیضاح در خانه ملت شدت یافت .
در این میان تلاش هئیت رئیسه مجلس هفتم برای جلوگیری از انجام این استیضاح در پایان عمر مجلس هفتم نیز جالب توجه قابل تامل بود محمدرضا باهنر که ریاست جلسه روز سه شنبه 24 اردیبهشت را به عهده داشت در پایان جلسه، بررسی طرح استیضاح وزیر بازرگانی را دستور کار جلسه فردای آن روز - چهارشنبه - عنوان و با زیرکی اعلام کرد اگر اتفاق خاصی برای طرح رخ ندهد این طرح در دستور کار خواهد بود !
تلاش ها برای جلوگیری از استیضاح سه شنبه شب زمانی که نمایندگانی از استیضاح کنندگان و نواب رئیس مجلس هفتم در جلسه ای سه ساعته شرکت کردند بیشتر آشکار شد. در این جلسه تلاش شد با قانع کردن استیضاح کنندگان انجام استیضاح منتفی شود اما امضا کنندگان طرح استیضاح از گفتگوهای انجام شده قانع نشدند و همچنان بر انجام استیضاح میرکاظمی اصرار کردند.
چهارشنبه 25 اردیبهشت و روز تعیین شده برای انجام استیضاح میرکاظمی، مجلس درآغاز کار خود به ریاست باهنر به مدت 10 دقیقه جلسه غیر علنی تشکیل داد، در این جلسه باهنر موضوع منتفی شدن استیضاح را به نمایندگان اعلام کرد و در همین جلسه از آنان خواست اگر مصر بر انجام استیضاح هستند مجددا طرحی را تقدیم هیئت رئیسه کنند.
باهنر قصور در روند استیضاح را به گردن استیضاح کنندگان انداخت و در جلسه علنی زمانی که با اعتراضات نمایندگان در این مورد مواجه شد اعلام کرد ما در جلسه شب گذشته با استیضاح کنندگان به تفاهم رسیدیم و قرار شد به دلیل وجود شائبه درتعداد امضاها و وجود امضاهای ناخوانا این طرح تجدید شود.
تلاش هئیت رئیسه مجلس برای جلوگیری از استیضاح تا حدی از شفافیت برخوردار بود که محمد رضا باهنر نایب رئیس مجلس پس از اعتراضات گسترده نمایندگان که نسبت به خارج شدن طرح استیضاح از دستور کار مجلس و لابی نمایندگان دولت و حضور آنان در بین صندلی های نمایندگان و استفاده از وعده و وعید و حتی تهدید نمایندگان انتقاد کردند، صراحتا گفت: "ما وظیفه خود می دانیم تلاش کنیم طرح استیضاح در جلسه علنی مطرح نشود و اگر شود بین وزیر مربوطه و متقاضیان استیضاح تفاهم شود تا با حل مشکلات پیش آمده موضوع منتفی گردد ، این اقدام معمول و طبیعی ما بوده است و همیشه این اقدام را انجام می دادیم و فکر می کنم جزء وظایف ما است ، این مورد هم استثناء نبود همه تلاش خود را کردیم اما موفق نشدیم تا استیضاح کنندگان را قانع کنیم که طرح استیضاح را اعلام وصول نکنیم."
تلاش برای جلوگیری از انجام استیضاح اقدامی بود که نائب رئیس مجلس از آن به عنوان وظیفه یاد کرد درحالی که هیچ بند و تبصره ای از قانون اساسی یا آئین نامه داخلی مجلس از این وظیفه یاد نشده است!
در عین حال در شرایطی که با توجه به سفر دولت و رئیس جمهور به استان گلستان در روز استیضاح منتفی شدن امکان انجام آن ، استیضاح کنندگان به تعویق برگزاری استیضاح قانع شده بودند ، باهنر به تاخیر انداختن استیضاح را بر خلاف آئین نامه داخلی خواند و تاکید کرد که اگر طرح استیضاح مجددا تقدیم هئیت رئیسه شود آن را اعلام وصول خواهد کرد و براین اساس میرکاظمی 10 روز دیگر برای پاسخگویی در مجلس فرصت خواهد .
استیضاح کنندگان هم نا امید نشدند و در فاصله کمتر از یک ساعت مجددا این طرح را تهیه و امضا کردند ، باهنر نیز علی رغم میل باطنی در انجام استیضاح (همانطو که خود او گفته بود) در بین بررسی دستور کار هفتگی مجلس از موسی قربانی عضو هئیت رئیسه مجلس خواست تا آن را اعلام وصول کند. اعلام وصول مجدد طرح استیضاح وزیر بازرگانی علی رغم اراده ای برای انجام نشدن آن در مجلس ، این طرح نیمه جان را دوباره احیا و میرکاظمی را مجددا درگیر سئوالات نمایندگان کرد.
براساس این گزارش شنبه 4 خردادماه فرصت 10 روزه وزیر بارزگانی پایان می یابد و وزیر باید در جلسه علنی چهارشنبه اول خرداد یا یکشنبه 5 خرداد ابهامات و سئوالات نمایندگان پاسخ دهد و به گفته خود از عملکرد خود و همکارانش در وزارت بازرگانی دفاع کند.
یادآوری این نکته ضروری است که 7 خرداد روز آغاز به کار مجلس هشتم و 5 خرداد آخرین جلسه از جلسات علنی مجلس هفتم است و اینکه استیضاح وزیر بازرگانی به سطر آخر کارنامه نظارتی مجلس هفتم تبدیل شود کمی بعید به نظر می رسد. بنابراین درصورتی که اتفاق خاصی برای این طرح رخ ندهد باید روز چهارشنبه منتظر استیضاح باشیم.
نظر شما