به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، سرانجام پس از 10 روز مذاکره و در سایه مخالفت دولتهایی همچون آمریکا، انگلیس و اسرائیل ( رژیم صهیونیستی ) نمایندگان کشورهای حاضر در کنفرانس دوبلین - پایتخت جمهوری ایرلند- درباره امضای معاهده ای توافق کردند که در صورت تصویب شدن آن از سوی کشورهای جهان شاهد تحولی بزرگ در منع کاربرد بمبهای خوشه ای خواهیم بود.
این معاهده قرار است فردا جمعه به طور رسمی به تصویب کشورهای حاضر در کنفرانس دوبلین برسد، سپس روزهای دوم و سوم دسامبر (22 و 23 دی ماه) در اسلو به تصویب می رسد و پس از آن کشورهای جهان باید هر کدام به طور جداگانه آن را به تصویب برسانند.
بر اساس این گزارش، این معاهده بین المللی علاوه بر آنکه تولید، انبار و کاربرد بمبهای خوشه ای را ممنوع می کند، تسهیلاتی را برای قربانیانی که در استفاده از این بمبها دچار آسیب شده اند، فراهم کرده و پاکسازی تمام مناطقی را که حاوی بمبهای خوشه ای عمل نکرده هستند، الزامی می کند.
در همین رابطه "مایکل مارتین" وزیر امورخارجه ایرلند با اشاره به مخالفت برخی کشورها با شکل گیری این معاهده گفت : هر چند این یک معاهده قوی و ممتاز است، اما نتوانسته موافقت همه کشورهای جهان را جلب کند. این معاهده کاملا بر اساس قوانین بین المللی بشردوستانه تدوین شده است.
بر همین اساس، کشورهای آمریکا، روسیه، چین، هند، پاکستان و نیز رژیم صهیونیستی که همگی از تولید کنندگان و انبار کنندگان اصلی بمبهای خوشه ای در جهان به شمار می روند؛ در اعتراض به این معاهده در کنفرانس دوبلین شرکت نکرده اند.
از مهمترین بندهایی که در این معاهده گنجانده شده و قرار است در پایان این کنفرانس توسط تمام حاضرین به صورت یکصدا خوانده شود؛ می توان به موارد زیر اشاره کرد که بر اساس آن هر یک از کشورهای امضا کننده این معاهده متعهد می شوند که تحت هیچ شرایطی :
1) از بمبهای خوشه ای استفاده نکنند.
2) دست به توسعه، تولید، دستیابی از روشهای مختلف، انبار،دریافت و یا انتقال مستقیم و غیرمستقیم بمبهای خوشه ای نزنند.
3) کشور و یا نهادی را تشویق و یا تحریک به امری که به موجب این معاهده ممنوع شده نکنند.
بر اساس این گزارش، نگرانی اصلی حاضرین در کنفرانس دوبلین این نکته بود که واکنش آنها در برابر کشورهایی که این معاهده را امضا نکرده و همچنان به استفاده از بمبهای خوشه ای ادامه خواهند داد، به چه صورتی خواهد بود که در این معاهده اعلام شده "ممکن است کشورهای امضا کننده در برخی موارد مجبور به همکاری نظامی و انجام عملیاتهای نظامی مشترک شوند.
در همین رابطه، اتحادیه بمبهای خوشه ای که یک سازمان غیردولتی است؛ ابراز امیدواری کرده که این معاهده بتواند همچون معاهده اتاوا درباره مینهای زمینی به عنوان یک عامل مهم در جلوگیری و تقبیح کردن استفاده از بمبهای خوشه ای عمل کند.
نظر شما