۲۹ خرداد ۱۳۸۷، ۹:۰۷

انحصار آمریکا شکسته شد؛ ایران موفق به جداسازی گوگرد از گاز خروجی پالایشگاهها شد

انحصار آمریکا شکسته شد؛ ایران موفق به جداسازی گوگرد از گاز خروجی پالایشگاهها شد

محققان کشورمان در پ‍ژهشگاه صنعت نفت با بومی سازی دانش فنی، توانستند سولفید هیدروژن را از گازهای خروجی پالایشگاههای گاز جداسازی کنند. به این ترتیب ایران پس از آمریکا موفق به دستیابی به این دانش شد و اکنون تنها رقیب آمریکا محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر باقر مهاجرانی رئیس پژ‍وهشگاه صنعت نفت در نشستی خبری سولفیران را فرایندی دانست که سولفید هیدرو‍ژن را از جریانهای گازی حذف و در یک مرحله توسط کاتالیست به گوگرد عنصری تبدیل می کند.

رئیس پژ‍وهشگاه صنعت نفت با تاکید بر اینکه تمام مراحل فرایند از پایلوت تا آزمایشگاه در این پ‍ژوهشگاه اجرا شد، افزود: برای صنعتی کردن این دانش فنی یک واحد آزمایشگاهی در ابعاد یک واحد صنعتی کوچک به ظرفیت 450 هزار فوت مکعب در روز در پالایشگاه گاز "فجر جم" طراحی نصب و راه اندازی شده است.

وی جذب گاز همراه H2S، بازیابی کاتالیست و جداسازی گوگرد را از بخشهای واحد صنعتی "سولفیران" ذکر کرد و اظهار داشت: فرایند سولفیران محدودیتی از نظر میزان غلظت سولفید هیدرو‍ن ندارد و قادر است روزانه 20 تن گوگرد تولید کند ضمن آنکه میزان تبدیل سولفیدهیدرو‍ن به گوگرد عنصری در فرایند سولفیران بالاتر از 6/99 است.

رئیس پژ‍وهشگاه نفت اضافه کرد: کیک گوگرد بدست آمده برای مصارف کشاورزی به عنوان "قارچ کش" در تاکستانها می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

وی به افزایش قیمت جهانی گوگرد پرداخت و گفت: در حال حاضر قیمت گوگرد 700 دلار در تن است. ضمن آنکه می تواند خسارتهای زیست محیطی زیادی را ایجاد کند که این فرایند هم از نظر اقتصادی و هم کاهش خسارات زیست محیطی حائز اهمیت است. 

مهاجرانی با اشاره به این مطلب که این طرح به ثبت بین المللی رسیده است، ادامه داد: این فرایند در این پ‍ژوهشگاه سنتز و در اروپا و آمریکا ثبت پتنت شده است.

وی به کارکردهای اقتصادی این فرایند اشاره کرد و ادامه داد: در این فرایند نرخ بازگشت سرمایه در دنیا 14 درصد است در صورتی که نرخ بازگشت در این فرایند 20 درصد است.

در این نشست دکتر "خالد فرصت" مجری طرح، طرح "کلوز" را مشابه این طرح دانست که در حال حاضر فرایند گوگردزذایی را انجام می دهد.

وی اضافه کرد: تکنولو‍ژی که در روش کلوز بکار گرفته می شود با ظرفیت 15 تن سولفید صورت می گیرد ولی در فرایند سولفیران بین 2 دهم تا 25 تن در روز اجرا می شود.  

فرصت افزود: این تکنولوژی در انحصار آمریکا است و کشورهای خاورمیانه و آسیایی از تکنولوژی این کشور استفاده می کنند و کشور ما با دستیابی به این دانش فنی توانست درخواستهایی از برخی کشورهای آسیایی و کشور آمریکا دریافت کند.

تولید کاتالیست بومی

"مسیح حسینی جناب" مجری طرح تولید کاتالست فرایند سولفیران نیز این فرایند را فرایند تکمیلی در پالایشگاهها ذکر کرد و افزود: کاتالیست مورد نیاز فرایند سولفیران را با بالاترین غلظت در این پژ‍وهشگاه تولید کرده ایم.

وی غلظت این کاتالیست را 40 هزار PPm‌  دانست و ادامه داد: این کاتالیست قادر است هر گازی را با هر غلظت از گوگرد جداسازی کند.

کد خبر 701287

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha