۷ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۸:۴۷

امروز در تاريخ

خبرگزاري "مهر": امروز دوشنبه هفتم ارديبهشت سال 1383 هجري شمسي مقارن است با ششم ربيع الاول سال 1425 هجري قمري و برابر است با بيست و ششم آوريل سال 2004 ميلادي .

كودتا در افغانستان :

درچنين روزي در  سال1357هجري شمسي ، بر اثر يك كودتاي نظامي در افغانستان  نورمحمد تركي قدرت را به دست ماركسيست ها سپرد . افغانستان تا سال 1989 ميلادي در تصرف ماركسيست ها بود . در همين دوره  مبارزه  مردم مسلمان افغانستان عليه اشغال‏گران ابعاد گسترده تري يافت . افغانستان به عنوان يك منطقه سوق‏الجيشى، از مدت‏ها پيش مورد توجه روس‏ها و پس از آن مد نظر شوروى  بوده است.  جلوگيرى از سقوط رژيم دست‏نشانده كابل  ،  تثبيت نفوذ در افغانستان ، دست‏رسى مستقيم به آب‏هاى گرم اقيانوس هند و درياى آزاد بر اساس وصيت پطركبير ،  ممانعت از نفوذ اسلام  به كشورهاى تحت نفوذ  شوروى و  موقعيت‏سوق الجيشى افغانستان به دليل قرارگرفتن آن در مجاورت منطقه نفت‏خيز خاورميانه  از جمله اهداف ماركسيسم و شوروي سابق براي نفوذ در   افغانستان بود .  

وقوع حادثه چرنوبيل : 


درچنين روزي در  سال 1968 ميلادي واقعه هسته اي  چرنوبيل در اوكراين رخ داد  . بر اثر اين انفجار هسته اي ناشي از احتراق يك  راكتور اتمي در  شمال كي اف اين منطقه به تلي از خاك بدل شد  و چند صد نفر جان خود را از دست دادند . از اين حادثه به عنوان يكي از تلخ ترين وقايع جهان ياد مي كنند . گفته مي شود اين انفجار مهيب ناشي از خطاي گردانندگان اين راكتور هسته اي بوده است .
  
تولد فردنيان اوژن دلاكروا :
در چنين روزي  در سال 1798 ميلادي دلاكروا ، نقاش و ليتو گراف فرانسوي به دنيا آمد . روز نامه عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد سر اون وليلامز ريچاردسون :
در چنين روزي در سال 1879 ميلادي ريچاردسون فيزيكدان مشهور انگليسي به دنيا آمد . او در سال 1928 ميلادي جايزه نوبل را در رشته فيزيك از آن خود كرد .

تولد لووديويك ويتگنشتاين :


بر گرفته از فصلنامه معرفت ، شماره 12 ، نوشته گونار سونسون ، ترجمه : حميد غفاري :
در چنين روزي در سال 1889 ميلادي لووديويك ويتگنشتاين فيلسوف اطريشي ديده به جهان گشود . وي  در سال 1951  در كمبريج ديده از جهان فرو بست. در طول حيات و هستى دنيوى، تنها يك كتاب از او تحت عنوان «رساله منطقى - فلسفى‏» به چاپ رسيد. عمده محققان معتقدند كه آراى ويتگنشتاين در اين كتاب موجب تقويت و قوت نظريات پيروان پوزيتويسم منطقى را فراهم آورده است. على‏رغم اين، او در نيمه دوم عمر خويش از بيش‏تر محتواى اين كتاب روى برتافت و نگاه خويش را معطوف به نظريه «بازى زبانى‏» نمود. آنچه كه امروزه به او جايگاه ويژه‏اى در قلمرو فلسفه اروپايى بخشيده، تاليفاتى است كه به صورت مجموعه آثار پس از مرگش جمع‏آورى و انتشار يافته است. اين مجموعه متشكل از يادداشت‏ها و دستنويس‏هايى است كه عمدتا «در دوره عمر او به نگارش آمده است. از جمله مهم‏ترين اين آثار «پژوهش‏هاى فلسفى‏» ، است كه در سال 1953به چاپ سپرده شد. نوشتارهاى ويتگنشتاين عمدتا به بررسى مسائل منطقى و مفهومى مى‏پردازد. او به شكل‏گيرى فلسفه علمى عصر حاضر كمك شايانى نمود و اصولا به تحليل‏هاى منطقى - كلامى عنايتى ويژه داشت. على‏رغم گرايش و حساسيت فردى و درونى‏اش نسبت‏به مسائل و مفاهيم ماورالطبيعه (خدا، روح، حيات، هستى و. . . ) متاسفانه نتوانست و يا نخواست كه اين‏گونه مفاهيم را در قلمرو فلسفه‏اش معنا بخشد. درك و فهم آراء، اعمال و رفتار ويتگنشتاين به غايت غامض است. اما پيچيدگى نظريات و عقايد او ابتداء تعلق به درونمايه آثار او ندارد، بلكه حكايت از روح بحران‏زده‏اى مى‏نمايد كه تن رنجورش را هر زمان به جايى مى‏كشاند: گاهى به كمبريج، زمانى به نروژ، گاهى به جبهه جنگ و. . . به سادگى و تنهايى عشق مى‏ورزيد و بدان تا پايان عمر وفادار ماند. اغراق‏آميز نخواهد بود اگر بگوييم كه چنين ويژگى‏هاى روحى و روانى موجب گريز و انزجار او از نمودهاى اخلاقى - اجتماعى فرهگ غرب شد. شايد لازم آيد كه تحليلى روانشناختى از دوران كودكى و نوجوانى او به عمل آيد و شايد حل بسيارى از پيچيدگى‏هاى آراى او از اين راه ميسر شود. در دوره اول زندگيش به تدوين «مرزهاى انديشه‏» همت گماشت و در باب انطباق آن با «مرزهاى زبان‏» به گفت‏وگو نشست. ما حصل تلاش او در اين دوره، كتاب تراكتاتوس است، كه در آن نقش نافذ كانت را مى‏توان به وضوح مشاهده نمود. و دقيقا آراى تنسيق يافته او در اين كتاب است كه مورد توجه شديد پوزيتويست‏هاى منطقى اروپايى واقع مى‏شود و سرلوحه شعارهاى تند و افراطى آن‏ها قرار مى‏گيرد.

تاسيس گشتاپو : 
درچنين روزي در  سال 1933 ميلادي ، سازمان گشتاپو به عنوان نهاد پليس نازيسم در آلمان تاسيس شد . 
«هرمان گورينگ» يكي از افسران بر جسته  آلمان نازي   اين سازمان را با هدف شناسايي مخالفين حزب نازيست تاسيس نمود و در اين مسير بسياري از مخالفين را با حضورمخفيانه در ميان اماكن مختلف مورد شناسايي قرار داد . اعدام براي مخالفين حزب نازيسم كمترين مجازات بود .

در گذشت ادموند هوسرل :


بر گرفته از مجله فصلنامه مفيد ، شماره 19 ، نويسنده : علي حقي :
در چنين ورزي در سال 1938 ميلادي ادموند هوسرل فيلسوف بر جسته آلماني در هفتاد و نه سالگي در گذشت . ادموند گوستا و آلبرشت هوسرل در  پروزنيتس  موراويا (واقع در امپراطورى اتريش - مجارستان سابق و چكسلواكى امروز) متولد شد. وقتى تحصيلات دانشگاهى خود را شروع كرد علاقه زيادى به رياضيات و علوم طبيعى پيدا كرد. نخست به لايپزيگ رفت و در آن جا در كلاس درس ويلهلم وونت بنيان‏گذار روان شناسى تجربى حاضر شد، هر چند وونت تاثير خاصى بر او نگذاشت. بعد از دو سال به برلين رفت تا عمدتا به تحصيل رياضيات بپردازد. سپس به وين رفت و در آنجا رساله دكترايش را درباره مساله‏اى رياضى نوشت و  دكتراى خود را اخذ كرد. پس از آن مدتى كوتاه به عنوان استاديار در دانشگاه برلين به تدريس رياضى پرداخت وپس از آن به وين مراجعت كرد و در آن جا به جمع شاگردان فرانتس برنتانو  پيوست و از  پيش برنتانو فلسفه خواند. در اين دوران براى تعميق بيشتر در رياضيات به فلسفه متمايل شد و زير نظر شاگرد برنتانو، كارل شتومپف  رساله دكتراى ديگرى با عنوان فلسفه علم حساب  گذراند. روابط هوسرل و شتومپف صميمانه بود و در واقع به پاس قدردانى از محبت‏هاى شتومپف بود كه هوسرل كتاب پرآوازه خود به نام پژوهش‏هاى منطقى  را در سال 1900 به وى اعطا نمود. در دوره زندگى در وين شاگرد دو رياضى‏دان معروف بود; كارل و ايرشتراس  و لئو پلدكرونكر  . هوسرل بعد از اتمام تحصيلات، فعاليت دانشگاهى‏اش را در دانشگاه هاله  آغاز نمود. وى به مدت 14سال در آن دانشگاه تدريس كرد. بعدها  با سمت دانشيارى به دانشگاه گوتينگن رفت و تاسال 1916 در آن جا ساكن شد.هوسرل در ميان دانشجويان اين دانشگاه گروه خاصى را براى بحث درباره پديدارشناسى گرد هم آورد. در سال 1916در دانشگاه فرايبورگ به استادى انتخاب شد و تا زمان بازنشستگى‏اش  در اين سمت‏باقى ماند. وى در طول اين مدت و نيز پس از بازنشستگى‏اش سخنرانى‏هايى را در دانشگاه‏هاى مختلف در لندن، پراگ، وين و پاريس در مورد پديدارشناسى ايراد كرد. مارتين هيدگر، فيلسوف معروف از همكاران هوسرل در دانشگاه فرايبورگ بود كه بعدها به توصيه هوسرل - جانشين وى در اين دانشگاه شد.  هوسرل در فرايبورگ در گذشت.

تولد برنارد ملمود :
در چنين روزي در سال 1914 ميلادي بر نارد ملمود نويسنده مشهور آمريكايي به دنيا آمد . «كارچاق كن » عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سال 1967 ميلادي جايزه پوليتزر ادبي را از آن خود كرد .

در گذشت دانيل دفو :
در چنين روزي در سال 1731 ميلادي دانيل دفو نويسنده مشهور انگليسي در سن هفتاد سالگي در گذشت . رابينسون كروزوئه عنوان مهترين اثر اوست .

در گذشت برانشتين برانسون :
در چنين روزي در سال 1910 ميلادي برانشتين برانسون نويسنده مشهور نروژي درگذشت . وي به سال  1903 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد .

در گذشت كارل بوش :
در چنين روزي در سال 1940 ميلادي كارل بوش شيمدان بر جسته آلماني به دنيا آمد . وي به سال 1931 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .

عيد پاك براي نخستين بار :
در چنين روزي در سال 1478 ميلادي براي نخستين بار عيد پاك در جهان جشن گرفته شد .

نخستين دانگشه روسيه :
در چنين روزي در سال 1753 ميلادي نخستين دانشگاه روسيه در مسكو افتتاح شد .

روسيه عليه تركيه :
 در چنين روزي در 1828 ميلادي روسيه عليه تركيه براي حمايت ازاستقلال يونان اعلام جنگ كرد .

انتشار نخستين روز نامه جهان : 
درچنين روزي در  سال 1630 ميلادي  ، روز نامه لوز به عنوان  نخستين روزنامه جهان در آلمان  منتشر شد.

تهاجم به پاناما :
در چنين روزي در سال 1959 ميلادي كوبا عليه پاناما حمله نظامي كرد .

مالت و قانون اساسي :
در چنين روزي در سال 1972 ميلادي مالت صاحب قانون اساسي شد .

فرانسه عليه چاد :
در چنين روزي در سال 1978 ميلادي فرانسه عليه چاد نيروي نظامي گسيل داشت .

کد خبر 73316

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha