۱۲ شهریور ۱۳۸۷، ۱۶:۲۸

بخشهایی از باغ دلگشای شیراز مرمت شد

شیراز - خبرگزاری مهر: معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس از مرمت بخشهایی از باغ دلگشای شیراز خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، مصیب امیری، ظهر امروز در جمع خبرنگاران افزود: در پی اقدامات این سازمان در سال جاری برای مرمت حدود 47 اثر تاریخی، فرهنگی استان فارس باغ دلگشا به عنوان یکی از بناهای تاریخی شاخص شهرستان شیراز و از بناهای به جای مانده از دوره قاجاریه در این شهر مورد مرمت قرار گرفت.

وی افزود: با توجه به ارزش خاص این بنای تاریخی مرمت اضطراری آن آغاز شد که با اختصاص اعتباری بالغ بر 290میلیون ریال  به پایان رسید.

معاون فرهنگی میراث فرهنگی استان فارس در خصوص اقدامات انجام گرفته برای مرمت این بنای تاریخی گفت: تعمیرات پشت بام، برچیدن آجر فرش همراه با ملات پشت بام، اجرای شمع بندی با تیرچوبی و الوار در محلهای مورد نیاز، احیاء و بازسازی کانالهای پشت طاق، اجرای آجر فرش با سطح عایقکاری با آجر چهارگوش، اجرای گل و گچ و نازک کاری با استفاده از گچ و پودر سنگ از جمله اقداماتی بود که جهت حفاظت بنا در طول مدت دو ماه انجام گرفت.

به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، باغ دلگشا در شمال شرقی شهر شیراز و به فاصله کمی از آرامگاه شیخ اجل سعدی شیرازی واقع شده که تمام صحن آن پوشیده از درختان مرکبات و در وسط باغ عمارت زیبا و ارزشمند موسوم به عمارت دلگشا مربوط به خاندان قوام در زمان قاجار قرار دارد.

آب قنات سعدی پس از عبور از حوض ماهی آرامگاه سعدی باغ دلگشا را مشروب ساخته و از آن می گذرد چنانچه در کتاب فارس نامه ناصری در خصوص باغ دلگشا آمده است: "در سال 1200 هجری قمری مرحوم حاجی ابراهیم خان اعتماد الدوله شیرازی جد خاندان قوام باغ را تعمیر و احداث کرد و در سال 1236 دوره فتحعلی خان قاجار نواب شاهزاده رضا قلی میرزا نایب الایاله قاجار و حاکم فارس باغ را خریداری تعمیر و عمارت فین و کلاه فرهنگی را در آن ساخت و در سال 1260 حاج قوام الملک میرزا علی اکبر شیرازی باغ را خریداری و عمارتش را تعمیر نمود و در ستونهای سنگی موجود در عمارت را به آن افزود که به صورت فعلی در آمده است".

شواهد نشان می دهد که باغ دلگشا در اوایل دوره افشاریه آباد بوده و در زمان سلطنت نادر شاه باغ و ساختمان آن به کلی ویران شد و در دوران قاجاریه دوباره باغ احیاء و ساختمان آن ساخته می شود.

عمارت زیبای باغ دلگشا دارای یک ایوان دو ستونی زیبا است که سقف این ایوان از چوب و بر روی آن با رنگ و روغن نقاشی شده و ترنجهای بسیار زیبایی متن نقاشی های سقف را تشکیل می دهد. از تزئینات به کار رفته در این بنای تاریخی می توان به کاربردهای سنگهای ازاره مرمر لیموئی رنگ ایوان، 16 کتیبه گچ بری شده به خط نستعلیق از اشعار نصیرالملک و رضوانی، درهای چوبی منبت کاری شده منحصر به فرد و کاشیکاری تمام نمای ایوان با اشکال هندسی نام برد.

باغ دلگشای شیراز درسال 1351 ه. ش و به شماره 912 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کد خبر 742932

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha