به گزارش خبرنگار مهر، مسیر پروازی هیئت رسانه ای ایران که خبرنگاران خبرگزاری های مهر، ایسنا، فارس، ایرنا و واحد مرکزی خبر اعضای آن را تشکیل می دادند تهران - مسکو - زاگرب و بالعکس بود که شرکت هواپیمایی ایرفلوت روسیه در جریان حضور خبرنگاران ایرانی، به گونه ای ویژه با آنها برخورد کرد.
- نوع رفتار هواپیمایی روسیه با خبرنگاران ایرانی در مسیر رفت و برگشت به گونه ای بود که تعجب اعضای هیئت رسانه ای کشورمان را برانگیخته بود؛ بر این اساس نارضایتی این هیئت از ایرفلوت صرفا به موضوع بازرسی کامل وسایل ارسال شده به همراه بار هواپیما در مسیر رفت و سرقت برخی وسایل و مبالغ مالی خبرنگاران منحصر نبود چرا که در مسیر بازگشت نیز نوع میهمان نوازی و برخورد روسیه با نمایندگان رسانه های ایران سئوال برانگیز بود.
یکی از اساتید کروات دانشگاه فلورانس در گفتگویی با خبرنگار مهر اعلام کرد که نتیجه آزمایش DNA اش نشان ازآن دارد که نظریه ایرانی بودن کرواتها صحت دارد |
پس از انتقال هیئت رسانه ای ایران به مسکو، خبرنگاران ایرانی به طور ویژه و تحت مراقبت های خاص به همراه یک مامور به هتل شرکت هواپیمایی روسیه (NOVO TEL) که جنب فرودگاه مسکو قرار داشت، منتقل شدند. انتقال خبرنگاران ایرانی از درب پشتی هتل، استفاده از آسانسور بار برای حضور در طبقات و ممانعت از خروج هیئت ایرانی از طبقه اسکان، از جمله مسائلی بود که سئوالاتی را برای خبرنگاران ایرانی ایجاد کرده بود. از دیگر نکات قابل توجه حضور 24 ساعته هیئت رسانه ای ایران در مسکو، عدم هر گونه دسترسی به خطوط تلفن یا اینترنت و سایر لوازم جانبی بود. جالب آنکه به رغم دریافت گذرنامه های اعضای هیات در بدو ورود به هتل، از هر گونه خروج خبرنگاران از طبقه محل اسکان در هتل در مدت مذکور، حتی برای دریافت آب بکلی جلوگیری به عمل می آمد.
محل قرنطینه خبرنگاران ایرانی
- یکی از نکات جالب توجه در عرصه روابط فرهنگی ایران و کرواسی، نظریه ای است که بر اساس آن، ریشه کروات ها به ایران زمین باز می گردد. تمام مقامات کشور کرواسی از جمله رئیس جمهور، اعضای پارلمان و شهردار زاگرب در دیدارهای جداگانه ای که با اعضای هیئت رسانه ای کشورمان داشتند، با اشاره به این نظریه از ایرانی بودن خود ابراز خرسندی می کردند! یکی از اساتید کروات دانشگاه فلورانس نیز که مطالعاتی را در این خصوص انجام داده بود، در گفتگویی با خبرنگار مهر اعلام کرد که نتیجه آزمایش DNA که برای این منظور انجام داده نظریه مذکور را اثبات می نماید.
- شنیده های خبرنگار مهر حاکی است که یکی از دلایل عدم تحرک حاکم بر مناسبات جمهوری اسلامی ایران با کشورهای حوزه بالکان تشدید فشارهای خارجی بر کشورهای این منطقه در خصوص رابطه با ایران بوده است. این در حالی است که اغلب مقامات کشور کرواسی از سطح روابط تجاری ایران با کشورشان ناراضی بودند و بر لزوم تعمیق مناسبات دو کشور در این چارچوب تاکید داشتند.
- از جمله گلایه های سید احسان قاضی زاده، رایزن فرهنگی کشورمان در کرواسی از رسانه های ایران عدم پوشش مناسب اخبار مربوط به فعالیتهای فرهنگی کشورمان در زاگرب بود؛ بر این اساس حتی مراسم بزرگداشت عید نوروز که در میدان بانیالاچیچ (میدان مرکزی زاگرب) برگزار شده و بخشی از آن نیز به صورت زنده از تلوزیون این کشور پخش شده، هیچ بازتابی در فضای رسانه ای ایران نداشته است! البته خبرنگاران ایرانی نیز با اشاره به ارتباط نه چندان قوی نمایندگیهای کشورمان در خارج از کشور با رسانه های داخلی بر لزوم تقویت بیش از پیش این روابط جهت برقراری تعاملی دو جانبه تاکید نمودند.
- دیدار با امیر موسور، شهردار شهر اپاتیا که از جمله مناطق ساحلی کرواسی با دریای آدریاتیک است یکی از برنامه های هیئت اعزامی کشورمان به کرواسی بود. مسئولیت موسور در اپاتیا که تنها شهردار مسلمان کرواسی محسوب می شود از آن جهت حائز اهمیت بود که تنها درآمد چند ماه این کشور از اکوتوریسم با درآمد نفتی کشورمان برابری می کند.
بندر اپاتیا
- تعداد بیش از حد رستوران های مک دونالد که یکی از مجموعه رستوران های زنجیره ای - بین المللی ایالات متحده در جهان محسوب می شود در پایتخت کرواسی قابل توجه بود. در این شهر که جمعیت ساکنین آن کمتر از یک میلیون نفر اعلام شده بیش از 6 رستوران مک دونالدز وجود داشت.
- روز نخست حضور هیئت رسانه ای ایران در زاگرب با قطعی چندین باره برق در پایتخت کرواسی همزمان شد که تشابه این موضوع با قطعی زمانبدی شده برق در تهران به سوژه ای جالب توجه برای خبرنگاران تبدیل شده بود.
- پایگاه اطلاع رسانی یاونو (JAVNO) از معدود رسانه های کشور کرواسی است که به جهت انتشار رایگان تمام اخبار کتبی، صوتی و تصویری خود بر وب سایت، شباهت هایی با خبرگزاریهای اصلی کشورمان دارد. جالب آنکه به هنگام گفتگوی خبرنگاران ایرانی با مسئولان این پایگاه اطلاع رسانی با رسیدن بحث به منابع مالی و تامین کننده هزینه های این پایگاه پشتیبان مالی این سایت اینترنتی که از آغاز گفتگو در جلسه حضور داشت به بهانه دیداری برنامه ریزی شده جلسه با خبرنگاران رسانه های کشورمان را ترک کرد!
- کمبود سالن های سینما و بالعکس تعدد سالنهای اجرای تئاتر در شهر زاگرب از دیگر نکاتی بود که مورد توجه خبرنگاران ایرانی قرار گرفته بود.
- شهرداری زاگرب که بر لزوم تعمیق مناسبات خود با شهرداری تهران تاکیدی ویژه داشت تمام تلاش خود را برای حفظ فضای سنتی در بخش تاریخی این شهر به کار بسته است. اقدامات مربوط به این حوزه از سوی شهرداری پایتخت کرواسی به گونه ای است که در تابلوهای راهنمایی توریستی در مرکز شهر گاه بیش از 30 مکان تاریخی یا شبه تاریخی معرفی و نشان داده شده اند.
- در جاده ورودی شهر زاگرب پس از خروج از فرودگاه اصلی کشور کرواسی، تابلوی تعیین جهت مجموعه باغ سفارت ایالات متحده آمریکا در این شهر جلب توجه می کند. بزرگترین سفارتخانه خارجی در کرواسی متعلق به آمریکاست که محدوده وسیعی از فضای سبز حومه زاگرب را به خود اختصاص داده است.
ساختمان سفارت آمریکا در زاگرب
- محل رایزنی فرهنگی کشورمان در زاگرب، دقیقا مقابل محل اقامت سفیر آمریکا در این شهر قرار گرفته و پرچم جمهوری اسلامی ایران نیز همواره در مقابل محل اقامت سفیر ایالات متحده در کرواسی در اهتزاز است.
- گفتگوی خبرنگاران ایرانی با استیپان مسیچ، رئیس جمهور کرواسی که در فضایی صمیمانه انجام شد یکی از برنامه های قابل توجه سفر هیئت رسانه ای کشورمان به زاگرب بود. مسیچ در این دیدار با یادآوری جنایات جنگی صربها در جریان جنگ بالکان رویکرد و نگاه گروههای رادیکال صرب نسبت به کشورش را به گونه ای شدید به باد انتقاد گرفت و تاکید کرد که دیگر زمان حاکمیت کشورگشایان بر منطقه پایان یافته است.
- به اذعان اغلب کارشناسان مسائل بالکان، به رغم کاهش مقطعی خصومت های قومی در منطقه بالکان اما این مشکلات بین ساکنان این حوزه همچنان به آتشی زیر خاکستر می ماند؛ در همین چارچوب توجه به این نکته جالب توجه است که رئیس جمهور کرواسی به زبان طنز از خبرنگار مهر که به زبان رسمی صربی با او سخن می گفت خواست تا خودمانی تر و با گویش کرواتی سخن بگوید!
- بازدید از موزه میمارا (MIMARA) و گفتگو با مدیر آن که خود از علاقمندان به هنر و فرهنگ ایران بود از دیگر برنامه های هیئت رسانه ای اعزامی ایران به کرواسی بود. از جمله نکات قابل توجه در جریان بازدید از این موزه، وجود چند قطعه فرش ایرانی، مجسمه هایی از آثار باستانی ایران و نقاشیهای مربوط به دوران قاجار در این موزه با اهمیت کرواسی بود.
- انتشار رایگان تمامی اخبار خبرگزاریهای ایرانی به چند زبان از جمله نکاتی است که مورد توجه مدیران رسانه ای کرواسی قرار داشته و اسباب تعجب آنها را نیز فراهم آورده بود.
اتاق مفتی اعظم که تصویر بزرگی از مسجدالاقصی خودنمایی می کرد با کتابخانه ای سرتاسری تزئین شده بود که مجموعه کتب عربی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و برخی آثار حضرت امام خمینی(ره) از جمله تحریر الوسیله در این مجموعه قرار داشت |
- به رغم نفوذ غیر قابل انکار آمریکا و رژیم صهیونیستی در لایه های آشکار و پنهان کرواسی که قطعا بخش قابل توجهی از آن متوجه رسانه های این کشور می شود، اغلب مسئولان رسانه های کرواسی بدون وجود مقدمه قبلی در گفتگوی خود با خبرنگاران ایرانی از به چالش کشیده شدن سیاستهای آمریکا در نظام بین الملل توسط مراکز خبری متبوع شان سخن می گفتند و اعلام چنین مواضعی را نشانه ای از وجود آزادی بیان در فضای رسانه ای کشورشان توصیف می کردند.
- جایگاه مارشال تیتو، رئیس جمهور یوگسلاوی و رهبر اتحادیه کمونیستهای یوگسلاوی به عنوان رهبری کاریزماتیک بین مقامات جمهوریهای استقلال یافته از یوگوسلاوی سابق و افکار عمومی کشورهای این منطقه همچنان محفوظ است. مسیچ در پایان دیدار خود با خبرنگاران ایرانی به اینکه در محل اقامت سابق تیتو مستقر است افتخار کرد. تیتو که اکنون در بلگراد مدفون است پس از جنگ جهانی دوم حکومتی کمونیستی تاسیس کرد که از شوروی مستقل بود. او که اصالتا کروات بوده از جمله رهبران جنبش عدم تعهد بود که در سالهای جنگ جهانی دوم، رهبری نبردهای پارتیزانی با نیروهای آلمانی را برعهده داشت. اندکی پس از مرگ تیتو، یوگسلاوی دچار فروپاشی سیاسی شد.
مارشال تیتو
- بازدید از محل زیارتگاه ماریا بیستریتسا از جمله برنامه های روزهای آخر سفر هیئت رسانه ای ایران به کرواسی بود. این زیارتگاه از تقدس خاصی نزد کاتولیکهای کرواسی برخوردار است. شهرت این مکان غیر از مجموعه کلیسای اصلی و سنگ یادبود شفایافتگان به تپه ای مربوط است که در مسیر ذیل تا صدر آن مراحل دستگیری تا عروج حضرت مسیح(ع) بنا بر روایات مذهبی کاتولیکها با کارگذاری پیکره های سنگی روایت شده است. گفته می شود در ایام خاص، حضور پر تعداد کاتولیکها در این محل و طی مسیر این تپه با پای برهنه صحنه هایی جالب را پدید می آورد.
- در دیدار خبرنگاران ایرانی با شهردار زاگرب نیز این مسئول کروات با تاکید ویژه بر ارتباط حسنه با جامعه اسلامی زاگرب، از حضور چندین باره خود در رستوران اسلامی مجموعه اسلامی پایتخت کرواسی ابراز خرسندی می کرد و تاکید داشت که من به عنوان شهردار زاگرب علاوه بر آنکه ارتباط با مسلمانان را وظیفه خود می دانم از همنشینی با بزرگان آنها چون مفتی اعظم و نوشیدن یک فنجان قهوه با او لذت می برم.
- دیدار خبرنگاران با شوکو عمرباشیچ، مفتی اعظم کرواسی از دیگر نکات قابل توجه این سفر بود. اتاق مفتی اعظم که تصویر بزرگی از مسجدالاقصی خودنمایی می کرد با کتابخانه ای سرتاسری تزئین شده بود که مجموعه کتب عربی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و برخی آثار حضرت امام خمینی(ره) از جمله تحریر الوسیله در این مجموعه قرار داشت.
شوکو عمرباشیچ
- حضور و نفوذ مسلمانان در لایه های اجتماعی و سیاسی کرواسی امری است که با توجه به برخی مسائل قومی در منطقه بالکان، جای بسی تامل دارد. امروز مسلمانان کرواسی نه تنها در برخی تصمیم سازیهای اساسی کشورشان نقش دارند که گفته می شود بر اساس توافقی نانوشته، سفرای کرواسی در کشورهای اسلامی با توافق مفتی اعظم این کشور، انتخاب و به کشورهای مقصد اعزام می گردند.
- "مناره" برای مساجد در بالکان اهمیتی ویژه دارد و به دلایل متعدد، دولت کرواسی و دولت های سایر جمهوریهای استقلال یافته از یوگسلاوی سابق، اجازه احداث مسجد با مناره را به طور عادی به جوامع اسلامی کشورشان نمی دهند. در حال حاضر 24 مسجد در کرواسی وجود دارد که از این میان تنها دو مسجد دارای مناره هستند.
مسجد جامع زاگرب
- نوشته " هدیه جمهوری اسلامی ایران به مسجد زاگرب" بر فرشهای مسجد جامع پایتخت کرواسی خودنمایی می کرد.
- در مجموعه اسلامی زاگرب فروشگاهی برای فروش محصولات فرهنگی در نظر گرفته شده بود که تسبیح، کتب اسلامی و لوحهای فشرده احکام و قرائت قرآن کریم از جمله اقلام فروشی در آن به شمار می رفت.
- پذیرایی رایزنی فرهنگی ایران در زاگرب از هیئت رسانه ای کشورمان به رغم آنکه مسئول انجام این سفر انجمن دوستی ایران و کرواسی معرفی می شد از جمله نکات قابل توجه این سفر بود.
نظر شما