به گزارش خبرنگار مهر در رشت، انباشت بخش عمده ای از تولید چای داخل در انبارها و عدم استقبال بازرگانان به صادرات این میزان چای داخلی، موجب شده تا قاچاق چای خارجی غیر بهداشتی از رقم 75 هزار تن در سال نیز فراتر رود.
فقر روز افزون چایکاران، نابودی باغهای چای تا حد 70 درصد به دلیل مقرون به صرفه نبودن کاشت، انباشت چای تولید داخلی در انبارها و غیره از جمله پیامدهای منفی قاچاق چای است.
رئیس اتحادیه چایکاران شمال با بیان اینکه قاچاق چای در کشور سرسام آور است، گفت: چای های قاچاق فاقد اعتبار، غیر بهداشتی و رنگ کرده در جعبه ها و قوطی های زیبا و با استفاده از تکنیک روز آماده شده و با بالاترین قیمت در اختیار مصرف کنندگان داخل کشور قرار می گیرند.
ایرج هوسمی با اعلام اینکه ایرانیها از مصرف کنندگان عمده چای در جهان هستند، افزود: ورود بی رویه چای خارجی که با افزودن انواع اسانسهای غیربهداشتی وارد می شود دو عامل اساسی از قبیل، تغییر ذائقه ایرانی و بهداشت مردم را در معرض خطر قرار داده و بعضا از تهدیدات بهداشتی جامعه محسوب میشود.
هوسمی ادامه داد: با توجه به اینکه انواع چای وارداتی از مبادی غیر رسمی بدون رعایت تشریفات گمرکی و بهداشتی وارد کشور میشود، کنترل و مقررات بهداشتی رعایت نمی شود.
وی، قاچاق چای را تهدیدی برای این صنعت برشمرد و خواستار برخورد جدی با قاچاقچیان، حداقل در مبادی ورودی و خروجی استانها و فروش آنها در مغازههای سراسر کشور شد.
چایکاران هر روز فقیرتر می شوند
این مقام مسئول در اتحادیه چایکاران شمال همچنین به بحث به زراعی باغهای چای اشاره کرد و گفت: عملیات فنی کشاورزی به علت فقر چایکاران انجام نمی شود نه پایین بودن سطح زیرکشت باغ های چای.
وی تصریح کرد: چایکاری در کشوربه دلیل واردات بی رویه و قاچاق صرفه اقتصادی ندارد و چایکاران در سالهای اخیر با زحمت و قناعت کسری هزینه کرد خود را تامین کرده اند.
یک پژوهشگر امور چای در ادامه اظهارداشت: چای غیر مجاز اغلب از نوع درجه سه توسط عوامل سودجو و قاچاقچی انتخاب شده و با اسانس های مختلف ظاهری خوش رنگ در قالب بسته های شکیل وارد باز می شود.
محمدحسین برزگر اظهارداشت: طی دو دهه اخیر استمرار این وضعیت موجب شده ذائقه ایرانی به یک نوع سم تغییرعادت دهد.
وی اعلام نظر رسمی موسسه استاندارد در مورد چای وارداتی غیرمجاز(قاچاق)، آگاه سازی مردم از مضرات مصرف چای قاچاق از سوی وزارت بهداشت، کاهش هزینه های واردات قانونی چای از سوی دولت، حمایت جدی و موثر به طور مستمر از تولید و فرآوری چای مرغوب داخلی را از جمله عوامل برون رفت کاهش واردات غیرمجاز چای دانست.
برزگر، اطلاع رسانی از طریق رسانه ها و تذکر از عواقب مصرف چای خارجی بدون گواهی بهداشت، انجام طرح تحقیقاتی مبنی بر تبعات منفی مصرف چای و ارائه نتایج آن به مردم، سامان بخشی به عرضه چای وارداتی بر اساس مقررات وزارت بازرگانی از دیگر عوامل رفع این مشکل است.
نماینده مردم لنگرود در مجلس نیز با اعلام اینکه سالانه 75 هزار تن چای به صورت قاچاق وارد کشور میشود، افزود: چای داخلی از کیفیت بالایی در دنیا برخوردار است از این رو نباید انگیزه تولید این محصول استراتژیک را از کشاورزان گرفت تا آنان مجبور به تغییر کاربری زمینهای خود شوند و از سویی این امر باعث خروج منابع و ارز کشور شود.
مهرداد لاهوتی یادآورشد: زمانی که قاچاق چای در کشور وجود داشته باشد، نه بازرگانان میتوانند چای را با یک رقابت عادلانه وارد بازار کنند و نه تولیدکنندگان داخلی امیدی برای عرضه چای به بازار دارند.
اکثر چایهای وارداتی سرطان زاست
یک کارشناس تغذیه نیز اکثر چای های وارداتی خارجی را سرطان زا اعلام کرد و گفت: چای های وارداتی غیربهداشتی و گاه سرطان زاست و باید ورود آن کنترل شود.
محمد اسلامی، همچنین برلزوم افزایش کنترلهای بهداشتی توسط وزارت بهداشت تاکید کرد و افزود: به دلیل استفاده از سموم و عدم رعایت بهداشت در کشورهای تولید کننده چای، مسئولان باید نسبت به ورود چای قاچاق اهتمام ورزند.
وی ادامه داد: با توجه به مصرف سالیانه بسیار بالای چای در کشور وجود آزمایشگاههای اختصاصی برای کنترل سلامت چای ضروری است.
یک کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی با اشاره به اینکه مصرف چای در کشور بیشتر از تولید آن توسط کشاورزان چایکارایرانی است، گفت: تولیدات کشاورزان ایرانی در انبارها خراب و همچنان مصرف داخلی به صورت چای خارجی انجام می گیرد.
محمد علی پیمانی افزود: واردات چای به صورت قاچاق سود کلانی را نصیب مافیای چای میکند و این قاچاقچیان نمیگذارند چای ایرانی به دست مصرف کنندگان برسد.
وی ادامه داد: حدود 80 درصد تجارت چای در جهان در دست شرکتهای انگلیسی است که مافیای قدرتمند جهانی چای را تشکیل و برای به مصرف رساندن انواع چای تولیدی در جهان برنامه ریزی می کنند.
ادامه روند قاچاق چای، تولید داخل را در بازارمصرف به سمت ناکامی سوق داده وعدم صرفه اقتصادی تولید آن برای هر کشاورز چایکاری در شرایط کنونی به وضوح قابل لمس است.
به هر حال امید است بر مزارع چای کشور با تصمیم گیری به موقع مسئولان امر به منظور کاهش و جلوگیری از واردات غیر قانونی آن، سرسبزی همیشگی حاکم شود.
نظر شما