دکترغلامرضا علیزاده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات ازدواج جوانان افزود: با توجه به اینکه سن ازدواج بالا رفته و در عین حال امکان تهیه امکانات اولیه برای زندگی همچون اشتغال و تهیه مسکن یکی از معضلات اساسی کشور شده است به همین دلیل جوانان برای تهیه هر دو این موارد با مشکلات بیشماری مواجه هستند.
وی ادامه داد: برای تامین نیاز مسکن جوانان سالانه باید حدود یک میلیون مسکن احداث شود این در حالی است که در بهترین شرایط ما به نصف این میزان دسترسی نداریم یعنی امکانات تولید ما نصف این تعداد است به همین دلیل هر سال به مشکلات مسکن در کشور افزوده می شود.
این جامعه شناس تاکید کرد: تامین مسکن به خصوص در کلانشهرها هزینه های زیادی را به جوانان تحمیل می کند و امروزه داشتن مسکن به یک آرزو برای جوانان تبدیل شده است.
وی گفت: براساس استانداردهای جهانی هر فردی با داشتن درآمد متوسط طی 6 سال و نیم باید بتواند یک مسکن مناسب با جایگاه خود تهیه کند. به طور مثال چنانچه یک فردی ماهانه 300 هزار تومان درآمد داشته باشد باید با حدود 25 میلیون تومان طی 6 سال و نیم یک خانه برای خود خریداری کند و یا با 30 درصد حقوق ماهانه خود بتواند مسکن مناسبی را اجاره کند بنابراین عملا مشاهده می کنیم که با این درآمد در کلانشهرها و شهرکهای پیرامونی امکان تامین مسکن وجود ندارد.
این محقق و مدرس دانشگاه اظهار داشت: این در حالی است که مسکن یکی از نیازهای 5 گانه انسان است که باید در کنار خوراک، پوشاک، ازدواج و اوقات فراغت مد نظر قرار گیرد.
وی افزود: نداشتن مسکن باعث می شود جوانان پس از ازدواج به جای اینکه امینت و آرامش داشته باشند دچار استرس شوند.
علیزاده به طرح تشکیل خانه های نیمه مستقل اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه تناسبها به هم ریخته و عدم ازدواج جوانان مشکل اجتماعی ایجاد کرده است به همین دلیل به نظر می رسد طرح تشکیل خانه های نیمه مستقل به عنوان یک راهکار موقت مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: در این صورت جوانان می توانند ازدواج کنند و چند سالی را در خانواده والدین خود مستقر باشند و شناخت بهتری از یگدیگر پیدا کنند و این موضوع می تواند هزینه های آنان را کاهش دهد.
وی گفت: با تشکیل خانواده نیمه مستقل زوجها می توانند تحت حمایتهای خانواده دو طرف قرار گیرند و پس انداز داشته باشند.
این جامعه شناس تصریح کرد: البته اجرای این طرح نیاز به فرهنگ سازی در خانواده ها دارد که رسانه های نیز می توانند در این زمینه موثر باشند. در مجموع مزایای این طرح بیشتر از معایب آن است.
حاج علی اکبری رئیس سازمان ملی جوانان چندی پیش در نشست سراسری هم اندیشی صاحبنظران ازدواج و خانواده از بررسی طرح تشکیل خانواده های نیمه مستقل به عنوان راهکار تسهیل ازدواج جوانان کشور تاکید و عنوان کرده بود که این طرح در دستور کار دولت قرار گرفته است.
نظر شما