به گزارش خبرنگار مهر، در کنار خسارتهای جانی یا مالی که در اثر نقص فنی تجهیزات اماکن دانشگاه به دانشگاه و دانشجو تحمیل می شود، نوع رفتار دانشجویان نیز حاکیست که رخ دادن حوادثی نظیر آتش سوزی یا سقوط آسانسور و ... چنان دانشجویان را متأثر می کند که معمولا خود این حوادث را در حین ماجرا با رسانه ها در میان گذاشته و خواستار رساندن صدایشان به مسئولان می شوند.
در حادثه آتش سوزی خوابگاه دخترانه دانشگاه علم و صنعت ایران که 20 آبان ماه امسال اتفاق افتاد، تعدادی از دانشجویان که شرایط خوابگاهها را استاندارد نمی دانستند خواستار تعطیلی فعالیتهای آموزشی دانشگاه شده بودند که هیئت رئیسه دانشگاه علم و صنعت ایران نیز در پاسخ به ابراز نگرانی دانشجویان اعلام کرد: "از دانشجویان فهیم دانشگاه انتظار می رود که در برابر این ساده اندیشی ایستادگی کنند."
شورای دانشگاه علم و صنعت ایران همچنین خواستار شده بود: "مسئولان ذیربط کشور با اختصاص اعتبارات عمرانی و هزینه ای درخور، دانشگاهها را در جهت تامین هر چه بهتر فضاهای آموزشی، پژوهشی و رفاهی یاری نمایند تا نسل جدید مدیران و متخصصان کشور بدون دغدغههای آزار دهنده، پس از فراغت از تحصیل، آماده ارائه خدمت شایسته به جامعه انسانی و ایران عزیز اسلامی گردند."
26 شهریور ماه سال جاری یعنی زمانی که دانشجویان ورودی جدید و متقاضی خوابگاه همراه خانواده هایشان برای ثبت نام به دانشگاه الزهرا (س) مراجعه کردند با آتش سوزی خوابگاه گلستان 5 دانشگاه الزهرا (س) و آسمان غبار آلود این دانشگاه روبرو شدند، آسمانی که ذهن هر پدر و مادری را تا زمان فارغ التحصیلی فرزندانشان آرام نمی گذارد.
با وجود این که آتش سوزی در خوابگاه گلستان 5 دانشگاه الزهرا (س) تلفات جانی در پی نداشت و به خیر گذشت اما اگر تلفات جانی می داشت، پاسخگو که بود؟ حداقل شرایطی که آتش سوزی این خوابگاه ایجاد کرده وضعیت اضطرار و تخلیه خوابگاه حریق یافته و انتقال ساکنان آن به سایر خوابگاههای این دانشگاه بود.
هر چند که تعدادی از دانشجویان دانشگاه الزهرا (س) در زمان حادثه طی تماسهایی با خبرگزاری مهر عنوان می کردند که علت آتش سوزی در خوابگاه گلستان 5 این دانشگاه مشکلات تاسیساتی خوابگاههاست اما دکتر شیرین قهرمان ایزدی - معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه الزهرا (س) فقط یک روز پس از حادثه در زمینه علت حادثه با اطمینان به مهر تاکید کرد: "مشکل تاسیسات نداشته ایم."
البته که محبوبه مباشری - رئیس دانشگاه الزهرا (س) سه ماه پیش از وقوع آتش سوزی خوابگاه این دانشگاه از مشکل بودجه ای این دانشگاه گلایه کرد و با بیان این که کمبود بودجه دانشگاه الزهرا بسیار مشهود است به مهر گفت: امسال بودجه دانشگاه الزهرا 14 میلیارد تومان است که نزدیک به 13 میلیارد آن صرف حقوق و مزایا می شود و فقط 800 میلیون تومان برای معاونت ها و تعمیرات و تجهیزات و سایر امور می ماند.
دو هفته ای از آتش سوزی دانشگاه الزهرا (س) گذشته بود که تالار وحدت دانشگاه تبریز دچار حریق شد و مدیرعامل سازمان آتش نشانی تبریز اعلام کرد: اتصال در سیم کشی برق تالار وحدت دانشگاه تبریز به احتمال قوی علت آتش سوزی در این دانشگاه باشد البته علت دقیق حادثه که احتمال داده میشود به اتصال در سیم کشی برق تالار مربوط باشد، توسط کارشناسان آتشنشانی در دست تحقیق و بررسی است.
گفته می شود حجم آتش سوزی تالار وحدت دانشگاه تبریز به قدری بوده که تمام صندلیها، صحن، دیوارها و سقف تالار ۵۰۰ نفری در اثر آتش سوزی از بین رفته است. تالار وحدت دانشگاه تبریز قدیمی ترین تالار دومین دانشگاه بزرگ کشور است که تا زمان آتش سوزی میزبان گردهمایی های مختلفی بود.
دو روز گذشته خبر از یک حادثه دیگر در خوابگاه دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر رسید. حادثه ای که از آسیب دیدگی یکی از دانشجویان خوابگاه پسرانه نجات اللهی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در پی حادثه سقوط آسانسور خوابگاه خبر می داد. این حادثه با واکنشهای دانشجویان همراه بود.
دانشجویان امیرکبیر روز یکشنبه 10 آذر ماه دست به تجمعی آرام در مقابل ساختمان معاونت دانشجویی دانشگاه زدند و با وجود آن که هیئت رئیسه دانشگاه در پی وقوع این حادثه دست به اقداماتی عاجل از جمله تشکیل جلسه ویژه هیئت رئیسه، تشکیل سه کارگروه در زمینه های پیگیری وضعیت درمانی دانشجوی آسیب دیده، بررسی وضعیت تاسیسات و فنی خوابگاهها و پیگیری فعالیتهای گروههای اجرایی خوابگاهها زده است باز هم دانشجویان حاضر به همکاری با دانشگاه نیستند.
دوشنبه 11 آذر ماه دانشجویان معترض اعتراضشان را به سر در دانشگاه امیرکبیر کشانده اند و همچنان تمامی این نقصهای فنی را از چشم مدیریت دانشگاه و سهل انگاری آنها می دانند و مرتب خواستار استعفای مدیران دانشگاه هستند. از دیگر سو نیز هیئت رئیسه دانشگاه با صدور اطلاعیه ای خواستار حفظ آرامش دانشجویان شده و اعلام کرده که نیازمند همکاری دانشجویان با مدیریت دانشگاه است.
علم و صنعت، الزهرا و امیرکبیر تنها دانشگاههایی نیستند که نگرانی نسبت به فرسوده بودن تجهیزات و مشکلات فنی را در اماکن دانشگاهی به خصوص خوابگاهها تجربه کرده اند بلکه پیشتر علی خاکی صدیق که ریاست دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی را عهده دار بود تعابیری نظیر "دانشکده علوم دانشگاه در حال فروپاشی و خطرناک است اما متأسفانه نتوانستیم برای این ساختمان بودجه ای دریافت کنیم." را برای فرسودگی بخشهایی از این دانشگاه به کار می برد، تعابیری که دیگر هشداری جدی برای مسئولان عالی کشور بود.
چگونه می شود که محیط با حادثه همراه شود و اعضای آن مکدر و متاثر و نگران نشوند. مگر دانشگاه محور توسعه نیست و به امید تحقق چشم انداز 20 ساله نظام با دانش و دانایی محوری نیستیم. بی شک ارتقای فضای نشاط در دانشگاهها با بی توجهی نسبت به تجهیزات و تاسیسات دانشگاه که از پایه ای ترین توجهات نسبت به یک محیط است، در تناقض است.
مسئولان در صورت تمایل می توانند به این سوال پاسخ گویند که اکنون دیگر کدام حادثه باید رخ دهد تا اعتبار لازم برای تجهیز فنی اماکن دانشگاهی در نظر گرفته شود. آیا باز هم باید شاهد آتش سوزی کتابخانه با ارزشی چون دانشکده حقوق دانشگاه تهران باشیم؟
نظر شما