به گزارش خبرنگار سياسي مهر، سيد محمد خاتمي در اين همايش كه امروز در دانشگاه شهيد بهشتي تهران درحال برگزاري است با اشاره به اينكه تجليل از امام موسي صدر، تجليل يك روش و منش جريان ساز در جهان اسلام است، گفت: در طول تاريخ بشري شخصيتهاي بزرگي ظهور كرده اند كه داراي فضايل و توانمنديهاي بسياري بوده اند اما به ندرت يافت ميشود، كه همه فضايل گوناگون و احياناً متضاد، در وجود يك فرد جمع شود كه اين امري استثنايي است و بيترديد، امام موسي صدر يكي از اين استثنائات است.
وي با تاكيد بر اينكه علماي دين، در عرصه هاي مختلف و مسايل روز بايد داراي مطالعه و نظر باشند اضافه كرد: عالمان ديني، اگر برخوردار از اين فضيلت نباشند علم و جايگاه اجتماعي آنها به جاي اين كه عامل اعتلاي جامعه باشد، سدي در راه ترقي جامعه محسوب مي شود.
خاتمي امام موسي صدر را به معناي واقعي، روشنفكر دانست و گفت : باورهاي وي بر دليل و منطق استوار بود و در عين اعتقاد به نوآوري از اصول و مباني ديني خارج نميشد.
رئيس جمهور متذكرشد كه اسلام از تعقل و خردورزي و نوآوري در عمل، استقبال ميكند ولي متاسفانه اديان در طول تاريخ، دچار آفت قداست زدگي ظواهر دين به جاي تعقل و توجه به محتواي دين شدهاند.
خاتمي تصريح كرد: اديان كه براي رهايي و بالا بردن بينش و منش و تقويت عنصر مميزه انسان، يعني خرد، آمدهاند در طول زمانه، تقريباً بدون استثناء، در محتوا جاي خود را به صورتها و ظاهربينيهايي كه رنگ تقدس گرفته و مانع چهره حقيقت دين ميشود، داده اند و دين به جاي اين كه عامل رشد ، پويايي و ماندگاري شود ، ظاهرش به دليل ناهماهنگي با تحولات زمان مانع پيشرفت و عامل گريز از دين بوده است.
خاتمي ادامه داد: در طول تاريخ تقريبا بدون استثناء محتواي دين قرباني صورتها و شكلها شده است و ظاهربيني آفت بزرگ دين ها است، اشكال و صور كه متناسب با زمان هستند وقتي رنگ تقدس يافتند مانند حجاب حقيقت دين مي شوند و دين عامل ماندگاري و ايستايي است و پافشاري بر ظواهر و غفلت از باطن دين خود خود عامل بزرگ گريز از دين بوده است و يكي از دردسرهاي بزرگ پيامبران الهي اين بود كه با اين عادتهاي فسيل شده روبرو بودند زيرا كه جوامع در برابر رفتارهاي آنها مي گفتند كه آمده اند تا ما را از آنچه به آن عادت كرده ايم دور كنند و ما را هويت خود دور كنند.
وي افزود: ظاهر بيني و اسارت در بند عادتها از مشكلات بزرگ بشري بخصوص جوامع دين دار است چون دين، محتوا و امر مقدس و متعالي است.
رئيس جمهور گفت: امام موسي صدر روشنفكري بود كه برابر با اصل منطق كار مي كرد و به حقيقت دين توجه داشت و اهل نوآوري با اهتمام به اصول و موازين بود.
وي با اشاره به اينكه بي اصولي خود مهمترين دشمن روشنفكري و خردورزي است تاكيد كرد كه انسان ذاتا پرسنده است و انسان باعظمت قطعا پايبند چيزي هست و اگر آن خدا نباشد قطعا پرستشگر اموري مي شود كه از خود انسان كوچك تر است.
رئيس جمهور با تاكيد براينكه روشنفكر اصول و معيار دارد اما به حقايق و اصالت خرد معتقد است گفت: روشنفكر مي كوشد كه ابتدا بر پايه برهان و دليل حقيقت را بشناسد و برآن پافشاري كند در نتيجه انساني نوخواه و نوآور هم در نظر و هم در عمل ميباشد كه امام موسي صدر از جمله كساني بود كه اين راه و روش را داشت.
خاتمي با تاكيد بر فضائل و سجاياي اخلاقي و شخصيتي امام موسي صدر گفت: انسان از جهت انسان بودن مورد احترام است و بخاطر انسان بودن مورد احترام و صاحب حرمت است و اين بيشتر به علاوه خردورزي خودبخود يك مسئله ديگر را پيش مي آورد كه براي اصلاح و پيشرفت جامعه بشري لازم است و آن رواداري است.
وي تصريح كرد كه انسان درعين اينكه به ارزشها پايبند است روادار است و انسان طرف مقابل را نيز صاحب احساسات و انديشه مي داند ، البته در محيطي كه امام موسي صدر قرار داشت چنين چيزي اقتضا داشت چون جامعه لبنان برخوردار از طوايف مختلف بود و تلاقي تمدنها و فرهنگهاي گوناگون بود.
وي متذكرشد كه امام موسي صدر نه به عنوان رهبر شيعه لبنان، بلكه به عنوان شخصيتي فراتر از طوايف و مذاهب در جامعه لبنان و جهان اسلام مورد توجه بود و از موضع دين دغدغه دنياي مردم را داشت و اين راز محبوبيت و تاثير گذاري وي در جامعه بود.
رئيس جمهور تصريح كرد امام موسي صدر خواستار عزت حقوق و حرمت هر انساني بود ، او در لبنان و جامعه اسلامي جهاني همزمان با تقويت بنيه ديني شيعه و اعتلاي بينش و منش شيعه تلاشهاي ارزنده اي كرد ، او سعي مي كرد با دميدن روحيه خودباوري و تلاش براي رفع فقر و محروميت كه عامل اصلي فلاكت جوامع است تلاش كند و مي كوشيد اين انديشه را از شيعه و ساير فرق گسترش دهد كه در اين راستا آثار بسياري از او برجاي مانده است.
وي با اشاره به تاسيس و عملكرد جنبش امل گفت: ما نه تنها نبايد ظلم كنيم بلكه نبايد ظلم پذير هم باشيم و جنبش امل يك حركت جهادي است البته نه براي تجاوز به ديگران بلكه براي جلوگيري از تجاوز متجاوزان كه براي اولين بار قدرت سهمگين اسرائيل كه در همه جنگها پيروز بود را به زانو در آورد و او را مجبور به عقب نشيني و اعتراف به شكست كرد كه در واقع بذر اين موفقيت را امام موسي صدر كاشت.
وي بااشاره به اينكه امام موسي صدر به عنوان قهرمان آزاديخواهي و عدالت خواهي معروف است گفت: طبيعي است كه دشمنان آزادي و اسلام و انسان تحمل چنين شخصيتهايي را نداشته باشند.
خاتمي با اشاره به فضايي كه امام موسي صدر در آن ربوده شد گفت: در آن فضا خودباوري در ميان اعراب و بخصوص فلسطينيان براي ايستادگي در برابر تجاوزات و حركت موج خيز انقلاب اسلامي و بي نظير مردمي ديني در ايران كه بدون ترديد از بزرگترين حركتهاي يكي ، دو قرن گذشته بود موجود بود، امام موسي صدر ربوده مي شود چون مي توانست منشاء آثار بسياري شود.
وي با تاكيد براينكه اگر ربوده شدن امام موسي صدر را يك اتفاق بدانيم ساده انديشي است گفت: بدون ترديد ربوده شدن او يك توطئه بزرگ است كه بعد از 26 سال از اختفا او همان دستهايي كه او را ربوده اند مانع مي شوند كه از اين معماي پر راز پرده گشوده شود.
رئيس جمهور با اشاره به تلاشهايي كه دراين راستا انجام شده است خاطرنشان كرد: گامهايي به جلو رفته ايم اما عظمت اين حادثه و آثاري كه كشف اين حادثه دارد مانع پيشرفت در اين راستا است اما اميدواريم با واقع بيني يك گام بر جلو برداريم.
پس از سخنراني رئيس جمهور سايت اطلاع رساني موسسه فرهنگي امام موسي صدر نيز به دست سيد محمد خاتمي افتتاح شد.
رئيس جمهور در "همايش امام موسي صدر و انديشه ربوده شده ":
دشمنان اسلام ، انسان و آزادي تحمل امام موسي صدر را نداشتند
رئيس جمهور در همايش امام موسي صدر و انديشه ربوده شده با اشاره به فضايل اخلاقي وشخصيتي وي و تاكيد بر تعقل و خردورزي و دين داري امام به عنوان يك روشنفكر گفت: ظاهر بيني و اسارت در بند عادتها از مشكلات بزرگ بشري بخصوص جوامع دين دار است چون دين، محتوا و امر مقدس و متعالي است.
کد خبر 79473
نظر شما