به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دفتر سازمان ملل متحد در تهران، با وجود آنکه در سال 2008 تعداد 82 هزار مین ضد نفر در افغانستان خنثی شده اما مین روبی کامل تمام نقاط مین گذاری شده در افغانستان تا سال 2013 طول می کشد.
اداره مین روبی سازمان ملل متحد اعلام کرده که برای اجرای برنامه مین روبی در پنج سال آینده در افغانستان، به ۵۰۰ میلیون دلار دیگر نیاز دارد.
این درخواست در حالی مطرح می شود که تا پایان تعهد دولت افغانستان برای پاکسازی مناطق مین گذاری شده پنج سال دیگر باقی است. افغانستان بر اساس پیمان اوتاوا متعهد است که تا سال ۲۰۱۳ تمام مناطق این کشور را، از وجود مین به کلی پاک کند.
کمبود هزینه و مشکلات امنیتی همواره از چالشهای اصلی در برابر اجرای برنامه های مین روبی در افغانستان دانسته شده است.
در همین رابطه "رضا حیدر" رئیس اداره مین روبی سازمان ملل متحد در افغانستان گفت : "اگر کشورهای کمک کننده ۵۰۰ میلیون دلار دیگر در اختیار این اداره قرار بدهند و وضع امنیتی بهبود یابد، ممکن است برنامه مین روبی در افغانستان براساس پیمان اوتاوا به پایان برسد.اجرای این تعهدات در پنج سال آینده به حدود ۵۰۰ میلیون دلار دیگر نیاز دارد."
او افزود: "حقیقت امر این است که ما به حیث یک تیم مین روب، در افغانستان توانایی فنی آن را داریم که به مراتب بیشتر از این کار کنیم، به شرط این که پول داشته باشیم، وضعیت امنیتی در گوشه و کنار کشور مانع جدی همکاران ما نشود، کار به پایان می رسد."
به گفته حیدر، تا کنون دو سوم خاک افغانستان از وجود ماین پاک شده است.
نهادهای مین روب می گویند پاکسازی هر یک متر مربع زمین از وجود مین، ۲۵ تا ۵۰ سنت هزینه دارد.
شهاب حکیمی، رئیس موسسه مین روبی(MDC ) نیز در این باره گفت : در صورت صرفه جویی در مصارف و جلوگیری از کشت مین های تازه در مناطق مختلف، هزینه پیشنهاد شده در پنج سال آینده کافی خواهد بود.
از سوی دیگر مقامات رسمی افغانستان این مسئله را قبول دارند که در حال حاضر در مناطق جنگی این کشور، مخالفان مسلح بیشتر از تاکتیک جاسازی مین در برابر نیروهای افغان و خارجی استفاده می کنند.
"ظاهر عظیمی" سخنگوی وزارت دفاع افغانستان با آن که آمار دقیقی در این مورد ارائه نکرد، اما گفت که در بیشتر موارد بر اثر انفجار این مین ها افراد غیرنظامی کشته می شوند.
نهاد های مین روب در افغانستان، از کشت مین های تازه در مناطق جنگی اظهار نگرانی کرده اند، اما این نهادها اعلام می کنند که بر اساس پیمان اوتاوا افغانستان متعهد است که تنها در مناطق تحت کنترل خود، مناطق متاثر از مین را تشخیص و مین روبی کند.
بر اساس آمار اداره مین روبی سازمان ملل، در سال ۲۰۰۶ در هر ماه ۱۵۰ نفر در اثر انفجار مین در افغانستان، کشته می شدند، اما به گفته مقامات سازمان ملل، این آمار در سال 2008، به ۵۰ نفر کاهش یافته است.
نظر شما