سردار رستم قاسمی جانشین فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اقدامات بیشمار نیروهای مهندسی یگانهای رزمی سپاه در دوران دفاع مقدس تأکید کرد: مجموعه یگانهای مهندسی سپاه و جهاد سازندگی در دوران دفاع مقدس نیروهای با تجربه و متعهدی را پرورش دادند که ضمن کارایی مناسب در دوران جنگ، امروز با کوله باری از تجربه هنوز در آبادانی کشور فعالیت می کنند.
وی با اشاره به گذشت دو دهه از فعالیت این قرارگاه افزود: قرارگاه در دهه اول خود بیشتر به کارهای بازسازی مناطق جنگی و محروم کشور توجه داشت و در دهه دوم که اکنون در پایان آن هستیم حضور قرارگاه سازندگی را در مجموعه آبادانی کشور با نگاهی به پروژه های ملی می توان دید.
قاسمی در خصوص ابتکارات و خلاقیتهای دوران دفاع مقدس و تأثیر آن بر پیشرفت صنایع تخصصی و عمومی کشور گفت: در دوران جنگ به دلیل محدودیتهایی که در وارد کردن تکنولوژی و یا تجهیزات مهندسی داشتیم باید ابتکاراتی در مجموعه تخصصی و عمرانی و مهندسی کشور صورت می گرفت. بنابراین بخش مهندسی جنگ کارهای بزرگی انجام داد که فکر می کنم صنعت کشور بر پایه آن استوار است.
وی به پیشرفتهای شگفت انگیز کشور در حوزه نفت اشاره کرد و افزود: به دلیل وابستگی صنعت نفت ایران به خارجیها در قبل از انقلاب و خروج آنها از کشور با وقوع جنگ تحمیلی، متخصصین ایرانی کار را پیش بردند. در دوران جنگ با آن محدودیتها در صنعت نفت، حمل و نقل،عمران و... کارهای بزرگی انجام شد که احداث پل خیبر در آن مقطع از جنگ کاری بود که دنیا باور نمی کرد و یا عبور از رودخانه اروند به عنوان یک رودخانه وحشی و پیچیده ، که این پل با توانمندی و تخصص نیروهای ایرانی ساخته شد تا امکان عبور نیروهای رزمنده و تجهیزات را فراهم کنند.
قرارگاه خاتم الانبیاء(ص)یکی از بزرگترین مجموعه های صنعت مهندسی کشور
سردار قاسمی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) سپاه را یکی از بزرگترین مجموعه های صنعت مهندسی کشور خواند که در سه حوزه صنعت نفت، آب و حمل و نقل فعالیت می کند.
وی با تأکید بر اهمیت توسعه انرژی کشور، ورود قرارگاه به حوزه اجرایی طرحهای بزرگ نفت و گاز را از 5 سال پیش اعلام کرد و گفت: ساخت پروژه "الفین مرواید" یکی از مهمترین طرحهای پتروشیمی بود که کمتر از 24 ماه راه اندازی شد.
جانشین فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ره) سپاه، با اشاره به توانمندی بالای قرارگاه در انتقال خطوط لوله گاز، تأکید کرد: شاید تجهیزات و نیروی انسانی متخصصی که در اختیار قرارگاه است در کشور منحصر به فرد باشد. در بخش شمال کشور قرارگاه خاتم طرح گاز رسانی ارمنستان را انجام داد و طرح گاز رسانی خط 11 میامی به گلستان به زودی آغاز خواهد شد و امیدوارم خط 9 انتقال سراسری گاز هم آغاز شود.
وی از اجرای خط لوله انتقال گاز دوستی ایران و پاکستان توسط این قرارگاه خبر داد و افزود: این طرح در یک زمان کمتر از 30 ماه به مرحله بهره برداری خواهد رسید که بالای 85 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و امیدواریم که تا پایان سال بتوانیم در صورتی که دوستانمان در شرکت ملی گاز آمادگی داشته باشند عملا گاز صادر شود.
اجرای فاز 15و16 پارس جنوبی توسط متخصصان داخلی
وی با اشاره به حضور مؤثر قرارگاه در پروژه عظیم پارس جنوبی از اجرای فاز 15و16 آن توسط متخصصان داخلی خبر داد و گفت: از آنجا که این طرح به عنوان ابرپروژه ها در کشور و دنیا مطرح است فاز 15 و 16 این پروژه- که حدود 20 ماه از آغاز اجرای آن می گذرد- را می توان تنها پروژه در پارس جنوبی خواند که کاملا توسط متخصصین ایرانی اجرا می شود و هیچ خارجی در انجام آن نقش ندارد.
سردار قاسمی در پاسخ به انتقاد برخی از شرکت های مهندسی در مورد ورود قرارگاه به پروژه های مختلف گفت: قرارگاه خاتم که نگاه جدیدی بر آن حاکم است عملا به پروژه های عمومی که پیمانکاران در سطح کشور توانایی اجرای آن را دارند وارد نمی شود اما در کشور بر پروژه هایی با ویژگیهای مدیریت کلان که جنبه امنیتی دارد، سرمایه گذاری می شود . پروژه هایی که نیازمند ورود شرکتهای بزرگ خارجی مثل توتال و شل و... است و قرارگاه خاتم باید عملا نقش این نوع شرکتها را ایفا کند.
وی افزود: ما در کشور به مجموعه هایی مثل قرارگاه خاتم حتی به تعداد زیاد برای نقش آفرینی در پروژه های بزرگ نیاز داریم تا با مدیریت متخصصین ایرانی شرکتهای کوچک و متوسط نیز به کار گرفته شوند که امروز قرارگاه خاتم این نقش را در فاز 15 و 16 به خوبی ایفا کرده و ضمن اینکه مجموعه خود را به کار می گیرد، از پیمانکاران متوسط و کوچک نیز استفاده می کند.
تحول در صنعت کشور مستلزم حاکمیت نگاه مدیریت جسورانه است
سردار قاسمی توانمندی ایران در بعد صنایع دفاعی را غیرقابل مقایسه با گذشته خواند و در خصوص میزان مشارکت مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی کشور در اجرای پروژه های قرارگاه خاتم گفت: مشکل ما در این است که بخش صنعت و اجرایی کشور تقریبا با بخش دانشگاهی و پژوهشی کشور فاصله دارند و بیشتر مباحث دانشگاهی در مورد صنعت، تئوریک است.
وی ضمن تأکید بر پیشتازی قرارگاه خاتم در ایجاد ارتباط دانشگاه و صنعت اجرایی کشور افزود: ما سعی کردیم اساتید دانشگاه را به پروژه های قرارگاه ببریم تا با روشهای اجرایی آشنا شوند و ما مجموعه ای به عنوان"دانش فنی" در قرارگاه داریم که به تولیدات خوبی رسیده و کتابهای خوبی را در این زمینه در اختیار دانشگاه ها قرار دادیم که برخی از آن در دانشگاه ها تدریس می شود.
جانشین فرماندهی کل سپاه در قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) تحول در صنعت کشور را نیازمند مدیریت جسورانه و خطرپذیری که در دوران دفاع مقدس حاکم بود دانست و افزود: کشور ما نیاز به یک مدیریت متعهد و متخصص و خطرپذیری دارد که بتواند این دانش فنی و تکنولوژی و انتقال و توسعه آن را در کشور ایجاد کند.
قرارگاه سازندگی خاتم به دنبال صدور خدمت مهندسی به دنیا
وی با اشاره به معرفی پروژه های اجرایی قرارگاه سازندگی در نمایشگاه های تخصصی سطح کشور، تأکید کرد: ما به دنبال صدور خدمت مهندسی در دنیا هستیم تا بتوانیم مشتریانی را در داخل و خارج کشور به دست بیاوریم.
وی در خصوص اولویت قرارگاه برای همکاری در اجرای پروژه های صنعتی در کشورهای خارجی گفت: اولویت ما بیشتر کشورهای اسلامی و کشورهای همسو با جمهوری اسلامی است مثل ونزوئلا، سوریه که امروز ایران پروژه های بزرگ را شروع کرده و در دست مذاکره و تفاهمنامه دارد.
سردار قاسمی با تأکید بر نقش قرارگاه در حوزه پدافند غیر عامل، افزود: وزارتخانه ها و سازمانهایی که نیاز به کار پدافند غیرعامل داشته باشند می توانند از تجارب و توانمندی قرارگاه استفاده کنند همانطور که قرارگاه مهندسی پدافند غیرعامل را برای طرح های نفت و صنایع دیگر انجام می دهد.
ظرف 20 ماه آینده آب خوب به شهر قم می رسد
این فرمانده سپاه پاسداران در خصوص آخرین وضعیت طرح آب رسانی به شهر قم که یکی از پروژه های در دست اجرای قرارگاه خاتم است، گفت: این طرح در حدود 3 ماه پیش توسط ریاست محترم جمهوری کلنگ زده شد و قرار است طی یک برنامه زمانبندی شده 20 ماهه آب از سرشاخه های دز به قم و شهرهای مسیل برسد که در همین رابطه نزدیک به 50 کیلومتر تونل در یکسال آینده تمام خواهد شد و خطوط انتقال لوله در حدود 200 کیلومتر و "سد کوچری" که در مسیل قرار گرفته باید تکمیل شود و مطمئن هستم با قولی که به ریاست جمهوری دادیم تا 20 ماه آینده آب خوب به قم منتقل شود.
وی ضمن اشاره به پروژه انتقال آب از سد کرج به تهران در مورد دیگر پروژه های قرارگاه خاتم در بخش صنعت آب، به مهر گفت: علاوه بر ساخت سدهای متعدد در طول سالهای گذشته، ساخت"سد گتوند" به عنوان یکی از سدهای بزرگ کشور مطرح است. شهرهای استان خوزستان به شدت مشکل آب با کیفیت دارند. حتی شهر اهواز که بزرگ ترین رودخانه کشور از آن عبور می کند با مشکل جدی مواجه است که در سفر استانی اخیر رئیس جمهور کلنگ آن زده شد و قرار است ظرف 40 ماه به کلیه شهرهای خوزستان از سد کرخه آب رسانی شود و قرارگاه مصمم است این پروژه را در موقع مقرر تمام کند.
وی با اشاره به پروژه های سدسازی و آب رسانی در غرب کشور توسط قرارگاه خاتم، از اجرای خطوط انتقال گاز در منطقه خرم آباد خبر داد.
نقش اصلی قرارگاه خاتم الانبیاء(ص)در توسعه بنادر کشور
سردار قاسمی به پروژه های در دست اجرای قرارگاه خاتم در بخش صنعت حمل و نقل ریلی اشاره کرد و گفت: امیدواریم پروژه راه آهن استان شیراز و ساخت راه آهن بم- زاهدان تا پایان امسال تمام شود.
وی با بیان اینکه قرارگاه سازندگی در حوزه حمل و نقل ریلی، جاده ای و کمک به توسعه حمل و نقل دریایی مثل ایجاد بنادر در سطح کشور فعالیت دارد، افزود: در توسعه حمل و نقل دریایی کشور، ظرف چند سال گذشته پیشرفتهای خوبی داشتیم. به دلیل اینکه قبلا ایران بنادر مناسب برای پهلوگیری کشتی های بزرگ نداشت، انتقال کالا از طریق بنادر بحرین و امارات به وسیله کشتی های کوچک به ایران منتقل می شد و حتی در زمینه آموزش دریایی ما مراکز آموزشی و دانشکده های دریایی خوبی در کشور داریم.
افتتاح اسکله پست پانامات در بندر امام خمینی(ره) در دهه فجر
سردار قاسمی با تأکید بر نقش اصلی قرارگاه سازندگی خاتم در توسعه بنادر کشور، از افتتاح اسکله پست پانامات (کشتی های بزرگی که از کانال پاناما عبور نمی کنند) در بندر امام خمینی(ره) در ایام دهه فجر خبر داد و افزود: توسعه بندر شهید رجایی در فاز 1 و 2 که با انجام فاز 1 عملا ظرفیت بارگیری و تخلیه به 5/1 میلیون کانتینر رسید، انشاء ا... با پایان فاز 2 به 5 میلیون کانتینر در ایران می رسد و این توسعه جدی در بخش بنادر کشور است.
وی در ادامه تصریح کرد: توسعه بندر شهید رجایی توسط قرارگاه با آخرین روشهای بندرسازی در دنیا در حال اجرا است و توسعه بندر شهید بهشتی در شرق کشور نیز در اختیار قرارگاه است که امیدواریم ظرفیت و تخلیه و بارگیری این بندر به یک میلیون تن برسد و بتواند در توسعه اقتصادی و تجاری شرق کشور نقش ویژه ای داشته باشد.
نظر شما