۸ خرداد ۱۳۸۳، ۱۱:۰۰

8 خرداد سالروز تاسيس دانشگاه در ايران:

پيرترين دانشگاه ايران امروز هفتاد ساله شد

هشتم خرداد 1312 دانشگاه تهران، اولين دانشگاه ايران تاسيس شد.

 به گزارش خبرنگار دانشگاهي "مهر" تمدن و تاريخ ايران حاكي از وجود مراكز علم و علم آموزي در تمام علوم از قديم بوده است. تاسيس مدرسه جندي شاپور در خوزستان به فرمان خسرو انوشيروان در سال 530 ميلادي خود دليل فرهنگ بالاي ايرانيان از زمانهاي دور است.
مرور تاريخ  آموزش روشن مي سازد اولين مدرسه جديد در سال 1212 در اروميه تاسيس شده است . در سال 1230 نيز دومين مدرسه دولتي به نام دارالفنون تاسيس شد . اين محل  در سال 1296 با تغييراتي دار المعلمين نام گرفت كه به تربيت دبير و معلم براي مقاطع ابتدايي و دبيرستان مي پرداخت و بعدها نيز دانشسراي مقدماتي و عالي تشكيل شد (1312). تا اينكه در سال 1312 فكر تاسيس مركزي كامل براي علوم مختلف عملي شد. در اواخر بهمن سال 1312 دكتر علي اصغر حكمت وزير فرهنگ وقت پيشنهاد تاسيس دانشگاه را در هيئت وزيران مطرح كرد و مقرر شد بودجه اي ويژه براي تاسيس عمارت دانشگاه در نظر گرفته شود. اين طرح در هشتم خرداد 1312 به تصويب مجلس شوراي ملي رسيد و پس از آن دانشكده پزشكي به عنوان اولين دانشكده  در ايران در دستور ساخت قرار گرفت كه در 15 بهمن 1313 افتتاح شد . در 14 اسفند 1313 دكتر علي اصغر حكمت به عنوان اولين رئيس دانشگاه تهران انتصاب شد و در همان ماه اولين شوراي دانشگاه براي اولين بار تشكيل جلسه داد.
دانشگاه تهران با شش دانشكده طب، فني، علوم معقول و منقول، حقوق و علوم سياسي و اقتصادي، علوم، ادبيات و فلسفه و علوم سياسي آغاز به كار كرد و در سال هاي بعد دانشكده هاي ديگري نيز به آنها افزوده شد و يا از آنها مشتق شده است. اولين دوره پذيرش در دانشگاه تهران براي 5 رشته پزشكي، حقوق، علوم، فني و ادبيات در سال 1314 صورت گرفت و در آن سال 886 دانشجو وارد دانشگاه تهران شدند.
تا كنون افتخارات علمي - فرهنگي فراواني از ثمره تصويب ايجاد قانون دانشگاه تهران به جامعه ايران عرضه شده است. از آن روز تاكنون هزاران انسان با سعي و تلاش و كوشش بر آن شدند تا آن مجموعه تازه بنياد يافته را به اوج ترقي و اعتلا برسانند و امروز پس از 70 سال شاهد اين شكوفايي و اعتلا هستيم. وجود چهره هاي سرشناسي چون شهيد دكتر مصطفي چمران، آيت الله شهيد دكتر مرتضي مطهري، استاد علي اكبر دهخدا، دكتر رياضي و ... حاكي از خدمات ارزنده اين دانشگاه به جامعه ايران است.
دانشگاه تهران با برخورداري از چهره هاي سرشناس علمي، اجتماعي و سياسي به غير از حساسيت در مسائل علمي، همواره دانشجوياني را در خود داشته است كه  نسبت به سرنوشت كشور حساس بوده اند و در برهه هاي مختلف سياسي حاكم بر كشور نيز به عنوان روشنفكران جامعه در برابر انحرافات مختلف نظرات اصلاحي خود را ارائه كرده اند و نقش مهمي در اين زمينه ايفا كرده اند.
امروز دانشگاه تهران بالغ بر 17 دانشكده، 2 مجتمع آموزشي، 14 موسسه پژوهشي دارد و با بهره مندي از اعضاي هيئت علمي قوي كه تعدادشان بيش از 1500 نفر است براي حدود 97 رشته كارشناسي، 147 رشته كارشناسي ارشد و140 رشته دكتري بيش از 30000 دانشجو مي پذيرد.
 دانشگاه تهران هم اكنون نيز سهم عظيم و ويژه اي در توسعه دانش و فناوري در سطح كشور دارد و تا به حال هزاران متخصص كه داش آموخته اين دانشگاه هستند، تقديم جامعه بشري كرده است كه هر كدام مصدر امر مهمي بوده يا هستند و امروز در هفتادمين سال تاسيس اين دانشگاه جامعه علمي ايران خود را مديون پرورش استعدادها و انسانهاي وارسته اي مي داند كه از اين دانشگاه به كشور معرفي شده اند.

کد خبر 82134

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha