به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم که عصر امروز در ساختمان حوزه هنری برگزار شد حسن بنیانیان، رئیس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، یکی از مشکلات فرهنگی کشور را عدم فرهنگی بودن مدیران فرهنگی دانست و گفت: قدر و منزلت برخی از مسائل وقتی روشن می شود که بسیاری از سرمایه ها از دست رفته است. اینکه ما اصرار داریم خاطرات شفاهی شخصیت ها را جمع کنیم ممکن است ناخودآگاه تحت تأثیر استبداد زدگی تاریخی شده و تنها به آدم هایی توجه کنیم که در رأس قدرت هستند.
وی با بیان اینکه تک تک افراد معمولی جامعه در فرهنگ ارزشمند هستند، تصریح کرد: فرهنگ را اگر بخواهیم بشناسیم باید بتوانیم حداکثر خاطرات توده مردم را جمع آوری کنیم اما وقتی به این نکته واقف می شویم که بسیاری از این خاطرات از بین رفته است.
بنیانیان جمع آوری خاطرات مدیران بخش های مختلف کشور را راهی برای انتقال علم و تجربه به مدیران بعدی و جلوگیری از تکرار تجربه های شکست خورده گذشته دانست.
رئیس حوزه هنری بر ضرورت جمع آوری این خاطرات و تجارب تأکید کرد و گفت: نگذاریم فرهنگ اصیل ایرانی- اسلامی ما نابود شود. ظرفیت های مثبت را شناسایی کرده و به نسل بعد منتقل کنیم تا در سازندگی کشور تسریع به عمل آید.
وی در پایان بر لزوم ورود دانشگاه ها و مراکز فرهنگی برای گسترش مباحث نظری تاریخ شفاهی تأکید کرد و عدم توانایی نوشتن در میان ایرانیان را یکی از معضلات فرهنگی خواند و بر ضرورت آموزش نوشتن خاطرات، افکار، ایده ها... در مدارس و مراکز آموزشی کشور تأکید کرد.
در ادامه این مراسم، علیرضا کمره ای نیز طی سخنانی به اهمیت تاریخ شفاهی و جایگاه علمی آن در ایران و جهان پرداخت و گفت: بحش وسیعی از مطالعات علمی تاریخ شفاهی در خارج از کشور انجام شده و ما در این مبحث مبتدی هستیم و گام های اول را قدری لرزان بر می داریم.
وی با اشاره به برخی آثار نویسندگان غربی درحوزه تاریخ شفاهی تأکید کرد: ما نیازداریم که این مباحث را بخوانیم، بیابیم و البته نمانیم درآنچه که آنها گفتند وبه تناسب اقتضائات فرهنگی و نیازهایمان ازآن بهره برداری کنیم. به نظر من ممکنات مطالعات نظری و علمی درباره تاریخ شفاهی وجود دارد اما این ممکنات بالفعل نشده است.
این پژوهشگر، موضوع یابی در قلمرو عمل در تاریخ شفاهی را مورد توجه قرار داد و افزود: ما نیازمند مطالعات جدی و داشتن چشم و گوش حساس تاریخی هستیم. تقریبا دو دهه است که ما با مباحث خاطره شناسی وتاریخ شفاهی تحت تأثیر دو واقعه انقلاب و جنگ تحمیلی آشنا شده ایم که آشنایی ما با این مسائل بر اساس بن مایه های دینی، اعتقادی، ادبی و احساسی بوده تا جنبه های شناختی – تاریخی.
وی با بیان اینکه اگر چه یاد(خاطره) هسته اولیه تاریخ شفاهی است اما خاطره تا تاریخ شفاهی بسیار فاصله دارد، تأکید کرد: ما نیاز به موضوع شناسی داریم و پیرامون ما فراوان موضوع در قلمرو تاریخ شفاهی وجود دارد که از شدت تنوع و فراوانی و نزدیکی به چشم از آنها غافلیم.
وی مباحث انقلاب و جنگ را تنها موضوعات مطرح در تاریخ شفاهی ندانست و مسائلی که با ورود دنیای مدرن به ایران اتفاق افتاد را در تاریخ معاصر یادآور شد و گفت: به طور مثال اجرای اصلاحات ارضی در ایران بافت جمعیتی ایران را به هم زد و زیر مایه های اقتصادی را عوض کرد و به تدریج جریان روستامحوری به شهرگرایی تصنعی تبدیل شد که اگر این مسئله در تاریخ شفاهی مطالعه شود ریشه بسیاری از مشکلات فعلی را می توان بررسی کرد.
علیرضا کمره ای، بر چگونگی عمل درتاریخ شفاهی و ساز و کار نهادها و افرادی که به این موضوع ورود دارند را مورد توجه قرار داد و گفت: لازم است ما برگردیم ببینیم در این بیست و اندی سال چه کار کرده ایم و چقدر این تولیدات از مصاحبه، تدوین و ... دارای بن مایه های درست نظری و علمی است و به جنبه های نقادانه رجوع کرده و از احساسات و عواطف دست بکشیم.
وی بر درایت در روایت تأکید کرد و افزود: تاریخ شفاهی در بن مایه های وجودی خود نوعی اعراض از تاریخ، وضع رسمی و به فرموده و به تک صدایی است. ما نیاز به نگاه های متعدد و متفاوت داریم و هنر خوب شنیدن و درست پرسیدن را باید یاد بگیریم.
سایت" تاریخ شفاهی" به همت مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ و ادب پایداری وابسته به حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی به فارسی و انگلیسی راه اندازی شده است و در سال آینده زبان عربی نیز به آن اضافه خواهد شد.
نظر شما