پنج به گزارش خبرنگار مهر، استان مرکزی با وسعتی حدود 29 هزار و 530 کیلومتر مربع معادل 1.81 درصد از مساحت کشور را داراست و در این استان بیش از یک میلیون و 350 هزار نفر در 11 شهر استان، 28 شهرستان و 20 بخش زندگی می کنند که این میزان حدود دو درصد از جمعیت کشور است.
استان مرکزی در قلب کشور قرار دارد و این استان با داشتن راههای مواصلاتی در مسیر شمال به جنوب و غرب به شرق کشور قرار گرفته است که راههای این استان پس از انقلاب اسلامی به بیش از دو برابر افزایش یافته است.
محیط مناسب صنعتی و سرمایه گذاری استان مرکزی که در منطقه امن مرکزی کشور واقع شده، قرار بود با استقرار چند صنعت مادر به منطقه ای مونتاژ کار و محیطی برای حضور مهندسان و متخصصان خارجی تبدیل شود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تغییر معادلات، این استان اکنون به قطب صنعت کشور تبدیل شده و نقطه اتکای صنعت کشور است.
به گفته علیرضا زواشی، رئیس سازمان صنایع و معادن استان مرکزی تا قبل از انقلاب تنها 51 واحد صنعتی با حدود 10 هزار نفر اشتغال در استان فعال بوده که این تعداد پس از 30 سال انقلاب اسلامی به بیش از دو هزار و 400 واحد صنعتی با بیش از 90 هزار اشتغال مستقیم تبدیل شد.
اکثر صنایع مادر استان مرکزی مربوط به قبل از انقلاب می شود با این نکته که این صنایع احداث شدند تا زمینه حضور نیروهای متخصص خارجی فراهم شود در حالیکه پس از انقلاب اسلامی باور و ایمان فرزندان این مرزو بوم، این صنایع را به جایگاهی برای توسعه و ترقی کشور تبدیل کرد و دست اجنبی را از داشته های ملت کوتاه کرد.
توانمندی صنعتی پس از انقلاب اسلامی، زمانی آشکارتر می شود که بدانیم مجتمع پتروشیمی، پالایشگاه اراک، مجتمع آب سنگین اراک و بومی سازی دهها تکنولوژی در کارخانه های استان مرکزی که منجر به بی نیازی کشور از بسیاری از وابستگی های صنعتی شده است توسط فرزندان ملت صورت گرفت و این راهی است که همچنان ادامه دارد.
وجود پالایشگاه، پتروشیمی، نیروگاه، آلومینیوم سازی، کمباین سازی، هپکو (سازنده ماشین آلات راهسازی) آونگان (سازنده پایه های فلزی انتقال نیرو) و آذرآب گوشه کوچکی از تنوع صنعتی در این استان است.
این استان در زمینه صنایع مادر دومین استان کشور و در زمینه تنوع تولیدی صنعتی در جایگاه اول و به عنوان چهارمین قطب کشور مطرح است و سال گذشته بیشترین سرمایه گذار صنعتی کشور در این استان به میزان بیش از سه هزار میلیارد ریال بوده است.
39 درصد واحدهای صنعتی با ایجاد 42 درصد فرصت شغلی در اراک و 34 درصد این واحدها با ایجاد 45 درصد فرصت شغلی در ساوه و بقیه در دیگر شهرهای استان پراکنده است.
همچنین جامعه کارگری و مهندسین استان حدود 170 هزار نفر است و با سهم 5/6 درصد صادرات کشور در سالهای برنامه توسعه دوم و سوم در رتبه هفتم و با دارابودن سرانه بیش از 104 دلار در صادرات غیرنفتی در رتبه سوم کشور قرار دارد.
آمار توسعه استان مرکزی پس از انقلاب نشان می دهد، در حالی که در سال 57 تنها یک مرکز آموزش عالی با 1200دانشجو فعال بود هم اکنون در 61 مرکز دانشگاهی بیش از 107 هزار دانشجو مشغول به تحصیل است که از نظر دانشجویان دولتی رتبه شانزدهم و از لحاظ تعداد دانشجویان دانشگاههای آزاد اسلامی دارای رتبه هشتم کشوری است.
54 باب کتابخانه عمومی با 27 هزار متر مربع زیر بنا وجود دارد که مردم استان سالانه حدود یک میلیون و 100 هزار جلد کتاب به امانت می گیرند.
به گفته حبیبی مدیر نهضت سواد آموزی استان نیز هم اکنون میزان باسوادی دراستان در گروههای سنی 10 تا 49 سال 94 درصد است که این میزان باید تا پایان برنامه چهارم توسعه به 2.98 درصد برسد.
به گفته رئیس سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی، علیرغم اینکه تنها 2.58 درصد زمینهای زیر کشت کشورمان در محدوده استان مرکزی واقع شده واین استان دارای جایگاه پانزدهم در میان دیگر استانها است اما در این بخش حرف برای گفتن زیاد دارد.
مسلم پورقاسمیان خاطر نشان کرد: این استان با تولید 6.56 درصد مصوبات کشور مقام پنجم و در زمینه تولید و صادرات گل و گیاهان زینتی بعد از استانهای تهران و مازندران دارای رتبه سوم کشوری است.
هم اکنون یک هزار و 23 هکتار از اراضی استان زیر کشت گیاهان زینتی است و شهرستان محلات 70 درصد سطح زیر کشت و تولید انواع گلهای زینتی را که شامل 900 هکتار است به خود اختصاص داده است و سالانه بیش از 15 میلیون دلار صادارات گل از استان انجام می شود.
استان مرکزی با ساخت 110 کیلومتر آزاد راه رتبه ششم را در زمینه ساخت ازاد راه درکشور به دست آورده و 56 درصد از کل راههای روستایی استان و 90 درصد جمعیت روستایی این استان از راه آسفالته برخوردار است.
همچنین با افزایش مشترکان تلفن ثابت از 24هزار در سال 57 به بیش از 300هزار مشترک، رشد 1206 درصدی شبکه های مخابراتی، 368 درصدی مشترکان آب آشامیدنی ، 612درصدی مشترکان برق ، 1908 درصدی روستا های بهره مند از نعمت برق ، افزایش راهای اصلی و روستایی از یک هزار و 651 کیلومتر به بیش از 6 هزار کیلومتر ، رشد 1779درصدی خطوط راه آهن، افزایش 886 تخت بیمارستان در سال 57 به بیش از دو هزار تخت با رشدی معادل 115 درصد و افزایش امکانات ورزشی از 122 باب به 900 باب فقط بخش کوچکی از دستاوردهای 30 سال گذشته انقلاب اسلامی در استان مرکزی است.
به گفته مدیر عامل شرکت گاز استان، در حال حاضر بیش از چهار هزار و 582 کیلومتر شبکه گاز و تعداد 178 هزارعلمک گاز در استان اجرا ونصب شده است و تعداد 285 هزار و 500 مشترک گاز در بخشهای خانگی و تجاری و صنعتی از گاز بهره مندند.
محمد زندبگله می گوید: تا کنون 30 و نیم درصد جمعیت شهری استان در قالب هشت شهر تحت پوشش جمع آوری فاضلاب شهری قرار دارند و از این لحاظ استان جز 10 استان برترکشور است.
پس از انقلاب اسلامی بود که این استان به قطب جذب دانشجوی کشور تبدیل شد و فرصتی یافت تا بعد علمی و فرهنگی خود را بیش از پیش نشان دهد و اکنون در استان مرکزی بیش از 100 هزار دانشجو درس می خوانند.
با وجود شرایط نامساعد اقتصاد جهانی صادرات استان مرکزی از ابتدای امسال تا کنون از مرز 500 میلیون دلار گذشته است و به گفته رئیس سازمان صنایع و معادن استان، ما همان چیزهایی که وارد می کردیم اکنون صادر می کنیم.
نظر شما