ایجاد صندوق ملی پژوهش و فناوری
حمید مهدیان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: هنوز هم در زمینه خطرپذیرى مالى در مراحل پژوهشى و آزمایشى نوآوریها مشکل داریم لذا در برنامه پنجم توسعه برای رفع دغدغه خطرپذیرى مالى در مراحل پژوهشى و آزمایشى نوآوریها اقدام به پیش بینی صندوق ملی پژوهش و فناوری شده است. برنامه هایی که برای این منظور در برنامه پنجم توسعه پیش بینی شده است مراحل نهایی تدوین خود را در دولت می گذرانند که پس از تصویب در دولت تقدیم مجلس شورای اسلامی می شوند.
وی افزود: صندوق ملی توسعه پژوهش و فناوری کشور به صورت نهاد عمومی غیر دولتی پیش بینی شده است. اگر ایجاد این صندوق توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شود آیین نامه و اساسنامه اش نیز توسط شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری تصویب خواهد شد. یکی از وظایف صندوق ملی توسعه پژوهش و فناوری کشور پرداختن به بحث سرمایه گذاری ریسک پذیر است.
ایجاد بیمه ریسک پژوهش و فناوری
مدیر کل امور نوآوران و ارزشیابی فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری "ایجاد بیمه ریسک پژوهش و فناوری" را از دیگر برنامه هایی دانست که همزمان با تدوین برنامه پنجم توسعه در دولت در حال بررسی است و همزمان با ارائه برنامه پنجم توسعه به مجلس شورای اسلامی تقدیم می شود.
وی حمایت مالی از بکارگیری دستاوردهای علمی، توسعه تجاری سازی فناوری و ... را نیز از دیگر راهکاری اجرایی شدن برنامه پنجم توسعه نام برد که توسط دولت به مجلس ارائه خواهد شد و گفت: بر روی نمونه سازی و ریسک پذیری و سرمایه گذاری خطر پذیر نیز تاکید داریم زیرا در حال حاضر به نظر می رسد که در این زمینه ضعیف هستیم.
معافیت مالیاتی برای شرکتهای دانش بنیان و فعال در زمینه فناوری
مهدیان افزود: دولت در حال بررسی است که در برنامه پنجم توسعه گنجانده شود تا شرکتهای فعال در زمینه فناوری و دانش بنیان بتوانند از معافیت مالیاتی استفاده کنند. پیشنهاد شده برای اینکه بخش خصوصی به سرمایه گذاری در فعالیتهای پژوهش و فناوری تشویق شود هزینه هایی که در بنگاههای غیر دولتی صرف پژوهش و فناوری می شود تا 15 درصد به عنوان مالیات به حساب آید. این پیشنهاد از موارد جدیدی است که در برنامه پنجم توسعه می آید و امید است در مجلس تصویب شود.
جزئیات وام بدون بهره برای تحقیقات نیمه صنعتی
مدیر کل امور نوآوران و ارزشیابی فناوری وزارت علوم در بخش دیگر این گفتگو یادآور شد: اعتباراتی که برای تحقیقات نیمه صنعتی وجود دارد در راستای مراحل آزمایشی نوآوری است. اگرچه اعتبارات محدود است اما می توانیم این اعتبارات را به صورت وام بدون بهره در اختیار افرادی قرار دهیم که نمونه اولیه را ساخته و قصد دارند نمونه را به صورت نیمه صنعتی بسازند.
وی درباره این وام بدون بهره به مهر گفت: اعتبارات این وام به طور سالانه در اختیار وزارت علوم قرار می گیرد و وزارت علوم نیز این اعتبارات را از طریق سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان و پارک علم و فناوری خراسان توزیع می کند. برای توزیع این اعتبارات معمولا فراخوانهایی صادر می شود تا افرادی که نمونه را ساخته اند برای تولید نمونه شان از این وام بدون بهره استفاده کنند.
مهدیان با بیان اینکه بودجه در اختیار وزارت علوم برای اعطای وام بدون بهره برای تولید نیمه صنعتی نمونه های نوآورانه اندک است، گفت: در فراخوانی که در سال 85 اعلام کردیم اعتباراتمان حدود 300 میلیون تومان بود اما پس از صدور فراخوان مشاهده کردیم که 10 میلیارد تومان درخواست رسید. پس از آن دیگر فراخوانی نداشتیم زیرا به همان افرادی که اکنون در نوبت هستند نیز پاسخگویی درستی نشده است.
نظر شما