بیش از 375 میلیون نفر در 27 کشورعضو اتحادیه اروپا واجد شرایط رای داد هستند رای گیری از چهارم ژوئن ( 14 خرداد) آغاز شده و تا هفتم ژوئن(17 خرداد) ادامه خواهد یافت.
هر چند نیکلا سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه و آنجلا مرکل صدر اعظم آلمان بیانیه مشترکی مبنی بر ضرورت وجود یک پارلمان قدرتمند برای مقابله با بحران اقتصادی فعلی صادر کرده اند،اما نظرسنجی های صورت گرفته از احتمال مشارکت کم رنگ رای دهندگان اروپایی در انتخابات پارلمانی این قاره خبر می دهد.
جدیدترین نظرسنجی ها نشان می دهد که بیش از 60 درصد مردم اروپا در انتخابات پارلمانی این قاره شرکت نخواهند کرد. این درحالی است که انتخابات قبلی پارلمان اروپا در سال 2004 ،45 درصد واجدین شرایط از حضور در حوزه های رای گیری امتناع کردند که این رقم بی سابقه بوده است. بعید به نظر می رسد که میزان مشارکت شهروندان اروپایی از 50 درصد فراتر رود. درحالی که در اواخر دهه هفتاد 62 درصد شهروندان در انتخابات شرکت می کردند.
خوزه مانوئل باروسو رئیس پارلمان اروپا نیز با ابراز نگرانی در این باره گفت که خودداری مردم اروپا از شرکت کردن در انتخابات پارلمان اروپا می تواند به بدبینان به اتحادیه اروپا و تندروها اجازه دهد بر آینده ما مسلط شوند.
تحلیلها و نظرسنجی ها نشان می دهد که مردم تمام اروپا از این انتخابات به عنوان فرصتی برای مجازات و تنبیه دولت هایشان به خاطر بحران اقتصادی کنونی استفاده می کنند. اینکه این دولتها تا چه حد در بروز این بحران مقصر بوده اند معلوم نیست و نمی توان در این باره اظهار نظر کرد،اما ناکامی دولتهای اروپایی در پیش برد سیاستهای یکپارچگی و اتحاد از دلایل دل سردی مردم اروپا نسبت به این انتخابات است و همین امر نیز سبب نگرانی مقامات سیاسی اروپا و دولتهای این قاره شده است.این عدم اقبال و بی میلی شاید به چند دلیل باشد : اولا" اینکه اعتماد شهروندان اروپایی نسبت به ساختارهای این اتحادیه کاهش یافته است. ثانیا" مسائل ملی کشورهای عضو در اولویت قرار دارند و مسائل مربوط به اتحادیه اروپا کمتر توجه دولتها را به خود جلب می کنند. ثالثا" علاوه بر این سیاستمداران سرشناس و برجسته بیشتر درعرصه ملی فعال هستند تا سطح اتحادیه اروپا.
برخی ناظران سیاسی معتقدند که وخامت اوضاع اقتصادی، بحران مالی، موج اخراجها و افزایش بیکاری و چشم انداز تیره و تار شرایط مالی و اقتصادی جهان و به ویژه" اروپا، فضای عملیاتی مناسبی برای گروهها و احزاب افراطی فراهم آورده تا با جلب آراء مردم اروپا به داخل پارلمان راه یابند. از سوی دیگر خطری که این انتخابات را تهدید می کند انتخاب نمایندگانی است که لزوما با اصول قوام دهنده همگرایی اروپایی همانند سیاست خارجی مشترک، پول واحد و سازوکارهای مشترک به طور کامل موافق نبوده و در مسیرهمگرایی مشکلات و موانع جدی ایجاد نماید.
در بسیاری از کشورها، انتخابات پارلمان اروپا در اصل شاخص مهمی برای تعیین جایگاه مردمی دولتهای آنهاست و پیش بینی می شود که گروههای چپ و راست افراطی در برخی از این کشورها، از آرای مردم که در مخالفت با دولت هایشان به صندوقها ریخته می شود، بهره برداری کنند.
بی شک نتایج انتخابات پارلمان اروپا بر شرایط سیاسی در داخل کشورهای عضو و جایگاه احزاب حاکم و اپوزیسیون تاثیرگذار بوده و سبب تقویت و یا بالعکس تضعیف قدرت آنان خواهد شد.
نظر شما