به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس آمار وزارت کار و امور اجتماعی با اجرای طرح بنگاههای زودبازده و کوچک در 3 سال گذشته، بیش از یک میلیون شغل تا پایان فروردین ماه سالجاری توسط دولت ایجاد شده است و با تصویب طرحهای در دست بررسی نیز 3 میلیون و 168 هزار و 545 شغل جدید ایجاد خواهد شد.
بر اساس این گزارش، حمایت از تشکیل بنگاههای کوچک و زودبازده، مهمترین طرح دولت نهم برای ایجاد اشتغال بوده که هموراه با انتقاداتی نیز مواجه شده است.
منتقدین مواردی مانند انحراف تسهیلات و افزایش نقدینگی، تورم و ناپایداری اشتغال را به عنوان مهم ترین دلایل مخالفت خود با این طرح عنوان کرده اند.
با وجود این، وزارت کار و امور اجتماعی مدعی است طرح بنگاههای زودبازده در دولت نهم فضایی ایجاد کرده که نخستین حاصل آن، افزایش سطح اشتغال جوانان فارغالتحصیل دانشگاهی و کارگران با تجربه است که به دلیل نداشتن سرمایه اولیه قادر به حضور در چرخه تولید و نوآوری نبودند.
هدف از ایجاد چنین بنگاههایی با وجود افزایش نرخ بیکاری، شتاب بخشیدن به تولید داخلی و افزایش فرصتهای جدید شغلی عنوان شده ولی آمار وزارت کار و امور اجتماعی نشان داده که موفقیت این طرحها در دریافت تسهیلات بانکی به موفقیت نسبی دست یافته است.
دولت نهم و اجرای طرحهای زودبازده
با توجه به افزایش نرخ بیکاری و تقاضای جوانان برای ورود به بازار کار دولت نهم بهترین راه برای حل مشکل بیکاری در کوتاه مدت را به کارگیری روشهای کوتاه مدت زود بازده دانست؛ به همین دلیل رویکرد وامهای کم بهره برای طرحهای زود بازده را در پیش گرفت.
دولت نهم اهدافی مانند ایجاد اشتغال، افزایش رشد اقتصادی کشور و کاهش نرخ بیکاری، زمینه سازی برای توزیع عادلانه منابع به ویژه در مناطق محروم و تقویت کارآفرینی را از جمله مهم ترین دلایل اجرای طرح بنگاههای کوچک زودبازده اعلام کرده است.
با اجرای آئین نامه مربوط به طرح بنگاههای زودبازده، در طول 3 سال گذشته، توسط بانکها با احتساب سرمایه در گردش، قرارداد 620 هزار و 637 طرح توسط بانک منعقد شده که در این ارتباط قرارداد 43 هزار و 606 طرح طی سال 87 تا پایان فروردین ماه سالجاری با بانکها منعقد گردیده است.
1 میلیون و 500 هزار شغل حاصل کار بنگاههای زودبازده
بر اساس این گزارش، مجموع تعداد اشتغال ایجاد شده در طرحهای قرارداد منعقد شده در3 سال گذشته، یک میلیون و 485 هزار و 399 طرح اشتغالی بوده که البته این رقم با در نظر گرفتن سرمایه در گردش محاسبه شده است ولی اشتغال ایجاد شده در طرحهای منعقد شده در سال 87 تا پایان فروردین سالجاری، 71 هزار و 506 شغل است.
مبلغ پرداخت شده به متقاضیان طی 3 سال 85 تا 87 بالغ بر 202 هزار و 997 میلیارد ریال بوده که در این بخش مبلغ 29 هزار و 345 میلیارد ریال توسط بانکها به طرحهای زودبازده اختصاص نیافته است ولی در یک سال اخیر، اشتغال ایجاد شده در طرحهای به بهرهبرداری رسیده تا پایان فروردین 88، از 50 هزار و 445 طرح بهره برداری شده 85 هزار و 145 مورد بوده است.
انحرافات بنگاههای زود بازده
در خصوص میزان انحرافات اجرای طرحهای زودبازده گزارشات متفاوتی وجود دارد به نحوی که یک مورد از گزارشات انحراف 5 درصدی تسهیلات را نشان می دهد ولی گزارش دیگری وجود دارد که انحراف را بالای 30 درصد اعلام کرده ولی نکته حائز اهمیت در مورد طرحهای زودبازده این است که از زمان پرداخت تسهیلات تا به بهره برداری رسیدن ممکن است طرحها دچار وقفه هایی شوند به نحوی که در حال حاضر 25 درصد از طرحها دارای مشکلات دریافت مجوز محیط زیستی هستند.
انحرافات به دست آمده از بررسی 10 درصد کل پرونده وامهای پرداختی به بنگاههای زودبازده در تمامی 30 استان کشور به دست آمده به نحوی که 8 هزار بنگاه زودبازده دریافت کننده وام از مجموع 350 هزار بنگاه به بهره برداری رسیده مورد بررسی و نمونه گیری قرار گرفته است.
پرداخت تسهیلات به بنگاههای زودبازده برای اشتغال
عباس وطن پرور دبیر شورای هماهنگی کارفرمایان کشوردر گفتگو با مهر و در پاسخ به این پرسش که آیا طرح بنگاههای زودبازده درکشور ازاسفند ماه 84 تاکنون توانست به اهداف خود برسد و در بخش ایجاد و حفظ اشتغال کشور مفید واقع شود؟ گفت: به عقیده من بنگاههای زودبازده تنها محملی است که می تواند اقتصاد کشور را متحول کند.
وی اظهارداشت: نکته مهم و حائز اهمیت در ایجاد و گسترش طرح بنگاههای کوچک زودبازده برای ایجاد اشتغال شفافیت در کار، هدایت منابع بانکی به تولید و سیاست سازیهای درست است.
وطن پرور در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: در حال حاضر بحث این نیست که آیا بنگاههای کوچک زودبازده توانسته اند به ایجاد اشتغال و رونق در این بخش نائل آیند و یا خیر، بلکه مساله مهم این است که تسهیلاتی که به نام بنگاههای زودبازده پرداخت می شود باید حتما به تولید با هدف ایجاد اشتغال اختصاص یابد.
وی انحراف تسهیلات بنگاههای زودبازده را از موارد بسیار مهمی ارزیابی کرد که برای آن باید برنامه ریزی صورت گیرد. وی افزود: شبکه بانکی کشور در پرداخت تسهیلات باید دقت کند تا مبالغ به آنهایی پرداخت شود که بخواهند طرح اقتصادی را فعال کنند و به دنبال صرف تسهیلات در بخش های غیرتولیدی نباشند.
این مقام مسئول در حوزه کارفرمایی یک بار دیگر تاکید کرد بنگاههای زودبازده دارای توان بالایی در رونق بخش اشتغال کشور هستند به نحوی که توانستند در کشورهای کره جنوبی، ژاپن و آلمان تحولات عظیمی را در اقتصاد آن کشورها ایجاد کنند.
وطن پرور سخنانش را اینگونه ادامه داد که کشور ما هم اگر خواهان استفاده از قدرت بنگاههای زودبازده در بخش رونق تولید و اشتغال است باید نظارت و شفافیت عملکرد این بخش را بالا ببرد.
وی گفت: البته همیشه مسائلی مانند بحرانهای مالی جهانی می توانند به اقتصاد کشورها ضربه وارد کنند ولی در شرایط فعلی دولت با تسریع در واگذاریها به بخش خصوصی می تواند از توان این بخش در رونق اقتصادی، اشتغال و بهبود فضای کسب و کار بهره مند شود.
البته باید به انتظار آینده نشست و دید طرح ایجاد بنگاههای زودبازده در دولت دهم به چه نحو تداوم خواهد یافت.
نظر شما