به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، شهرستان بم یکی از مناطق گرمسیر استان کرمان محسوب می شود که در فصل تابستان شاهد افزایش شدید دما است به همین علت در دسترس بودن آب شرب به خصوص در زمینه استفاده از وسایل سرمایشی و استفاده شرب برای مردم این شهر بسیار با اهمیت است.
هر چند که پس از بروز زمین لرزه در این شهرستان تلاشهای گسترده ای در زمینه ایجاد امکانات زیربنایی در این شهر صورت گرفت اما همچنان برخی از کاستی ها موجب نگرانی مردم شهرستان بم است که می توان به قطعی مکرر جریان آب شرب در شهر بم اشاره کرد به طوریکه طبق گفته شهروندان بمی آب شبکه آبرسانی این شهر در طول شبانه روز حداقل 9 ساعت قطع می شود.
یکی از شهروندان بمی در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: به دلیل قطعی جریان آب به صورت متمادی در مناطق مختلف شهر بم مجبور هستیم آب مورد نیاز را در برخی اوقات از سایر مناطق شهر تامین کنیم زیرا آب به دلیل جیره بندی در مناطق مختلف شهر قطع می شود.
وی افزود: برخی افراد برای حل این مشکل اقدام به نصب تانکر آب کرده اند اما آنها که بودجه تامین تانکر را ندارند با ظرف از سیار مناطق آب تامین می کنند.
این شهروند بمی خاطر نشان کرد: به طور معمول آب شرب از ساعت 9 تا 10 شب تا حدود ساعت 6 صبح روز بعد قطع می شود و در ساعات ابتدایی صبح نیز به دلیل ته نشین شدن آب در کانالهای آبرسانی شاهد ورود آب گل آلود در سیستم های لوله کشی هستیم.
وی ادامه داد: بنابراین در ساعات اولیه صبح هم قادر به استفاده از آب نیستیم زیرا آب شیرها حتی برای شستشوی ظروف مناسب نیست.
برای مصرف شرب آب را می جوشانیم
شهروند دیگری گفت: به همین دلیل آب شرب را قبل از مصرف آشامیدنی یا می جوشانیم یا اینکه از آب معدنی استفاده می کنیم که البته استفاده از آب معدنی با توجه به وضعیت مالی مردم منطقه برای همه میسر نیست.
وی با اشاره به گرمای شدید هوا در طول شبانه روز به دلیل گرمسیر بودن منطقه گفت: کولرهای آبی نیز به دلیل قطعی هوا یا باد گرم می زنند یا اینکه باید آنها را خاموش کرد و به همین دلیل در طول قطعی آب مردم به سایه درختان نخل پناه می برند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان نیز در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: شبکه آبرسانی شهرهای بم و بروات بر اثر زلزله به شدت آسیب دیده بود و نیاز به بازسازی کامل داشت به طوری که تعداد اتفاقات موجود در شبکه که روزانه به وسیله نیروهای سازماندهی شده برطرف می شد بیش از 300 مورد در شبانه روز بود.
روند بازسازی شبکه های آبرسانی همچنان ادامه دارد
محمد تربتی در این زمینه سهمیه بندی آب اظهار داشت: پس از وقوع زمین لرزه بسیاری از شبکه های آب رسانی صدمه دید اما تاکنون 600 کیلومتر شبکه آب شهر بم و 140 کیلومتر شبکه آب بروات بازسازی شده است و این روند ادامه دارد.
وی افزود: در برخی مناطق 30 درصد از کار باقی مانده است که بیشتر در قالب شهرکها و روستاهای اطراف است.
وی با اشاره به تلاش شبانه روزی برای حل مشکل آب شهرستان بم کرد: در مقاطعی از زمان بعد از وقوع زلزله بیش از 600 نفر نیروی انسانی از شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی برای برطرف کردن اتفاقات شبکه آب در شهرهای بم و بروات سازماندهی شده بودند.
تربتی افزود: اولین پیمانکار اجرای خط انتقال آب به بروات در تاریخ 24 اسفند 82 مشغول به کار شد و مشاور نیز برای طراحی شبکه و انجام مطالعات فاز یک و دو انتخاب و مطالعات فاز یک در شهریور ماه سال 83 مصوب شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب استان کرمان اظهار داشت: جمع اعتبارات ملی عمرانی تخصیص یافته جهت این کار تا پایان سال مالی 1386 مبلغ 23 میلیارد و 420 میلیون تومان بود.
وی گفت: در کنار این اعتبارات، موسسه "جایکا" ژاپن احداث مخزن دو هزار متر مکعبی بروات و بازسازی 35 کیلومتر شبکه و حفر و تجهیز دو حلقه چاه آب آشامیدنی را انجام داد، همچنین یونیسف با تخصیص 4.1 میلیون دلار اعتبار بخش قابل توجهی از تامین لوله و اتصالات مورد نیاز بازسازی شبکه آبرسانی بم را بر عهده گرفت.
تکمیل بازسازی شبکه آب بم و بروات به 10 میلیارد و 400 میلیون تومان اعتبار نیاز دارد
تربتی در ادامه گفت: از مبلغ اعتبار ملی 12.5 میلیارد تومان آن برای پرداخت دستمزد پیمانکاران و مابقی آن برای خرید لوله و اتصالات در بم و بروات منظور شد.
وی افزود: طول شبکه آب آشامیدنی قبل از زلزله در این شهرها جمعا 550 کیلومتر بوده که پس از طراحی انجام شده توسط مشاور و بر اساس آخرین مبادله موافقتنامه با سازمان مدیریت و برنامه ریزی سابق در سال 1385 طول شبکه مورد نیاز برای بازسازی 758 کیلومتر توافق شده است که تاکنون در بم وبروات جمعاً 640 کیلومتر بازسازی شبکه انجام شده است.
وی بیان داشت: همچنین تعداد مشترکین آب آشامیدنی این شهرها از زمان وقوع حادثه زلزله 25 هزار و 507 فقره بوده که در شرایط فعلی به 34 هزار و 967 فقره افزایش پیدا کرده است یعنی 9 هزار و 460 فقره انشعاب جدید به متقاضیان واگذار شده است.
وی تصریح کرد: جبران کمبود اعتبار مورد نیاز برای تکمیل بازسازی شبکه روستاهای "اسپیکان" و "پشت رود" و پرداخت مطالبات پیمانکاران و همچنین تکمیل شبکه جدید شهرهای بم وبروات نیازمند 10 میلیارد و چهارصد میلیون تومان اعتبار دیگر می باشد.
وی با اشاره به تداوم کاهش بارندگی در سالهای گذشته و افت شدید آبهای زیرزمینی در شهرهای مختلف استان از جمله در بم و بروات گفت: تاکنون چهار حلقه از چاههای موجود جابجا سه حلقه از چاهها نیز به دلیل افت شدید آبدهی غیر قابل بهره برداری و5 حلقه چاه جدید که پاسخگوی مشترکین جدید باشد در حال حفر و تجهیز می باشد که عمده کار آنها انجام شده است.
تربتی گفت: از مجموع انشعابات قبلی شهرهای بم و بروات بیش از 18 هزار و 758 فقره بازسازی شده و بازسازی حدود 6 هزارو 800 فقره نیز در حال انجام است .
تنها 20 درصد از مشترکان قبوض را پرداخت می کنند
وی مشکلات اساسی تامین آب بم و بروات را اتفاقات زیاد روی شبکه آبرسانی قبلی، آب زیاد مورد نیاز برای بازسازی واحدهای مسکونی و تجاری، مصرف بی رویه مشترکین، آبیاری فضای سبز و نیاز جمعیتی مشاوره و پیمانکاری فعال در شهرهای فوق برای عملیات بازسازی دانست.
تربتی اظهار داشت: نیاز آبی شهرهای مذکور از 450 لیتر در ثانیه در زمان قبل از وقوع زلزله به 960 لیتر در ثانیه بعد از وقوع زلزله افزایش پیدا کرد وعلیرغم تامین آب با حجم مورد اشاره به دلایل ذکر شده در بعضی از مقاطع زمانی، برای تامین بخشی از آب مورد نیاز مشترکین ناچار از توزیع آب تانکری به صورت محدود از طریق شبکه توزیع بودیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب استان کرمان با اشاره به اینکه از دی ماه سال 1384 اعتباری برای پرداخت هزینه های جاری بم و بروات در اختیار این شرکت قرار نگرفته وصدور قبض و دریافت آب بهاء از مشترکین از ابتدای سال گشذته شروع شده است، گفت: متاسفانه تنها حدود 20 درصد از مشترکین برای پرداخت قبض آب بها اقدام کرده اند و امیدواریم که با همراهی و همکاری تمامی مشترکان در شهرهای مذکور شاهد صرفه جویی در مصرف آب و همچنین پرداخت به موقع بهای آب مصرفی باشیم.
نظر شما