۲۴ تیر ۱۳۸۸، ۹:۵۰

گزارش خبری مهر/

فاضلاب تهدیدکننده سلامت آبهای زیرزمینی گیلان

فاضلاب تهدیدکننده سلامت آبهای زیرزمینی گیلان

رشت - خبرگزاری مهر: سلامت آبهای زیرزمینی استان گیلان به دلیل نبود شبکه فاضلاب صنعتی در معرض تهدید جدی انواع آلودگی قرار دارد که باید توجهی ویژه به این مهم شود.

به گزارش خبرنگار مهر در رشت، آبهای زیرزمینی از مهمترین منابع تامین کننده آب مورد نیاز کشاورزی، صنعت و آشامیدنی است. آب زیرزمینـی ماننـد هـر منبـع دیگـری نامحدود نیست از اینرو آبهای زیرزمینی باید به طور معقول مورد بهره برداری قرار گیرند و در مقابل آلودگیها نیز حفاظت شـوند.

آبهای زیرزمینی ممکن است از طریق منابع مشخص و نامشخص آلوده شوند. صنایع از منابع مشخص آلودگی است که آلودگی و پـسماندهای ناشـی از آنهـا سـهم بزرگـی در ایجـاد بحرانهـای زیـست محیطی ایفا می کند. از اینرو باید آلودگیهای این صنایع به طور اصولی کنترل شود تا باعث اثـرات سـوء بـر محـیط زیـست به ویژه منـابع آب زیرزمینی نشوند.

در دهه های اخیر رشد جمعیت و فعالیتهای صنعتی و اجتماعی علاوه بر ایجاد مشکلات زیست محیطی در آلوده شدن آبهای زیرزمینی و رودخانه ها نقش مهمی داشته اند.

فاضلابهای شهری سهم بیشتری در آلودگی آبهای سطحی استان گیلان دارند

یک کارشناس ارشد زیست محیطی مهمترین منابع آلاینده آبهای گیلان را انواع فاضلاب شهری، صنعتی، بیمارستانی و کشاورزی دانست و گفت: بیشترین سهم آلودگی آبهای سطحی در استان را فاضلابهای شهری دارد و اثرش کامل مشهود است.

منصور سربازی افزود: تاثیر فاضلاب شهری به صورت انتقال مستقیم و غیر مستقیم آلودگی به انسان و محیط مشخص است و تعادل اکوسیستم را به هم می زند و سلامت فرد و جامعه را تحت  تاثیر قرار می دهد و باعث مرگ و میر آبزیان و جانواران می شود.

بدین ترتیب فاضلابها به دلیل داشتن آلاینده هایی نظیر مواد مغزی، ترکیبات آلی پایدار، چربی و روغن، پاک کننده ها و ... چنانچه بدون تصفیه وارد منابع زیستی شوند آنها را آلوده می کنند.

اولین اثر تخلیه فاضلابها در منابع آبی، کاهش اکسیژن محلول و در نتیجه مرگ و میر و یا کاهش موجودات آبزی و احتمالاً پیدایش مواد با بوهای زننده در اثر اکسیداسیون غیرهوازی است.

دفع فاضلاب در کشور به طور عمده به دو روش "دفع روباز" و "چاه جاذب" صورت می گیرد. چنانچه شرایط زمین برای جذب فاضلاب مناسب باشد دفع فاضلاب در زمین امکان پذیر است و سیستم چاه جذبی کارآیی خوبی دارد و در مواردی هم به طور کامل خوب است.

روش سنتی دفع فاضلاب روشی منسوخ شده است

روش استفاده از چاه اگرچه سالها جوابگوی مشکل فاضلاب شهرها و روستاهای کشور بوده است و به واسطه حجم کم فاضلاب و پائین بودن سطح آب زیرزمینی در بسیاری از نقاط کشور برای دفع فاضلابهای خانگی هم از نظر بهداشتی و هم از نظر استفاده مجدد آب یک روش مورد قبول به حساب می آمد اما امروزه این نوع دفع با توجه به افزایش روزافزون جمعیت و توسعه سریع مناطق مسکونی و افزایش مصرف آب و نوع آلودگیهای موجود در فاضلاب موجب بروز اشکالات و نارسائیهای شده است که روز به روز در حال تزاید است و در نتیجه روش سنتی به عنوان روش منسوخ و بدوی جلوه می کند.

از اشکالات این روش، آلودگی منابع آب زیرزمینی و بالا آمدن سطح آب زیرزمینی است. بطور متوسط هر نفر در روز حدود 110 تا 130 لیتر فاضلاب تولید می کند.

فاضلاب و پسابهای مراکز صنعتی، کشاورزی و همینطور محلهای مسکونی از آلوده کننده های عمده آبهای زیرزمینی و آبهای سطحی به ویژه آبهای رودخانه ‌ها، دریاها و دریاچه‌ ها هستند.

آب، شرط وجود حیات است و اکثر قریب به اتفاق واکنشهای شیمیایی در محیط آبی صورت می‌ گیرد. آب به علت پاره ای خواص ویژه اساسی نقش تنظیم کننده‌ ای در طبیعت داشته و آن را در برابر تغییرات ناگهانی دما حفظ می‌ کند.

آب بعد از مصارف گوناگون (خانگی ، کشاورزی و صنعتی و …) تبدیل به پساب می ‌شود. برای جلوگیری از آلودگی آب و محیط زیست توسط این پسابها باید راهکارهایی برای تصفیه و استفاده مجدد از آنها اتخاذ کرد.

11 شهر استان گیلان طرح فاضلاب صنعتی اجرا می شود

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان گیلان در خصوص دفع بهداشتی فاضلابها و برای کاهش آلاینده های زیست محیطی گفت: هم اکنون طرح جمع آوری فاضلاب به صورت صنعتی در 11 شهر استان برنامه ریزی شده است.

ناصر امینی افزود: در حال حاضر در سه شهر رشت، انزلی و لاهیجان تصفیه خانه های فاضلاب ساخته شده و انزلی وارد مدار است و در سال جاری رشت و لاهیجان نیز وارد مدار بهره برداری خواهند شد.

وی عنوان کرد: تاکنون یک هزار میلیارد ریال برای اجرای این پروژه ها سرمایه گذاری شده است که برای تحقق کامل این طرحها افزون بر هفت هزار میلیارد ریال منابع نیازاست.

 
برای تکمیل طرحهای فاضلاب شهری در دست اجرای استان گیلان هفت هزار میلیارد ریال منابع نیاز است
مدیرعامل آب و فاضلاب گیلان 
وی ادامه داد: مجموع سرمایه گذاری از محل اعتبارات بانک جهانی و دولت دو هزار و 500 میلیارد ریال تامین شده است.

آب در بقای زندگی انسانها نقش اساسی دارد اما همین ماده حیات اگر آلوده شود به مهمترین ناقل انواع بیماریها تبدیل می شود.

یک کارشناس بهداشت محیط نیز با تاکید بر اینکه ایجاد شبکه فاضلاب شهری باید به عنوان پروژه ای ملی در اولویت قرار گیرد، گفت: در تشکیل شبکه فاضلاب شهری باید اعتبارات ملی و حتی همانند بسیاری از کشورها که برای این کار از فاینانسهای بین المللی استفاده کرده اند از اعتبارات بین المللی استفاده شود.

حسینعلی عسکری با اعلام اینکه بیشتر آلودگیهای زیست محیطی در هر شهر به دلیل نبود شبکه فاضلاب شهری است، ادامه داد: ایجاد شبکه فاضلاب به دلیل مسائل ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی باید در اولویت ملی قرار گیرد.

از آنجا که تصفیه آبهای زیرزمینـی همچنـین حـذف آلاینده ها از خاک منطقه بسیار مشکل و مستلزم هزینه بسیار زیاد و داشتن تکنولوژی پیچیده است و در اکثر مـوارد نمـی تـوان آلـودگی را به طور کامل از آبهای زیرزمینی حذف کرد لذا پایش آبهای زیرزمینی و جلوگیری از آلودگی بیشتر منابع ارزشمند آب و خاک منطقـه بـسیار حیاتی و ضروری است.

کد خبر 911805

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha