به گزارش خبرنگار ارسلان فتحی پور ظهر دوشنبه در حاشیه بازدید از کارخانه تولید خودروی رخش خودرو دیزل تبریز افزود: بر اساس قانون توسعه حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت باید ناوگان فرسوده خودروهای کشور تا پایان سال ۱۳۹۰ از رده خارج شوند.
وی با تاکید بر لزوم ورود بخش خصوصی به روند نوسازی ناوگان خودروهای فرسوده کشور تصریح کرد: شرکت های خصوصی می تواند نقش به سزایی را در ایجاد اشتغال و توسعه صادرات غیرنفتی ایفا کرده و در جایگزینی خودروهای فرسوده نقش بزرگی را ایفا نماید.
فتحی پور با اشاره به تمهیدات اتخاذ شده برای افزایش نقش خودروسازان در نوسازی ناوگان فرسوده کشور افزود: بر اساس مصوبه اخیر ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت، خودروسازان داخلی موظفند به ازای تولید هر سه دستگاه خودرو جدید، یک دستگاه خودرو فرسوده را از رده خارج کنند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: با این روش، با توجه به تیراژ تولید سالانه حدود یک میلیون دستگاه خودرو در کشور، امسال ۳۰۰ هزار خودرو فرسوده توسط خود خودروسازان از رده خارج خواهد شد.
نماینده کلیبر و هوراند در مجلس در ادامه با اشاره به نقش بنگاههای زودبازده در ایجاد اشتغال افزود: طرح بنگاه های زودبازده از سوی دولت در جهت حل معضل اشتغال طراحی شد اما اجرای آن با مشکلاتی همراه شده است.
وی یادآور شد: اگر قبل از اجرای این طرح، برنامه ای برای مدیریت مصرف صحیح منابع داشتیم اجرای این طرح یا هر طرح دیگری ما را به اهداف خود می رساند.
فتحی پور با بیان اینکه اگر این طرح دقیق و صحیح مدیریت می شد اولویت ما تغییر می کرد، افزود: منابع مالی بنگاه های زودبازده باید به پروژه های عظیمی که نیمه کاره بودند اختصاص می یافت که در این حالت سود کشور دو چندان می شد.
نماینده کلیبر و هوراند در مجلس گفت: باتوجه به تجربه نه چندان خوشایند طولانی بودن عمر پروژه ها، بهره وری آنها به صفر نزدیک شده و هزینه ها دو چندان شده است.
نظر شما