به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، رودخانه خرم آباد که در زبان محلی به آن "گلال" یا "خرم رود" می گویند از ارتفاعات شمالی شهر و از دامنه های سفید کوه و کوه کمر سیاه سرچشمه گرفته است.
این رود دارای چندین سر شاخه است که طولانی ترین سر شاخه آن از دامنه غربی کوه ریمله سرچشمه می گیرد و این رودخانه با طول ۱۱۰ کیلومتر از میان دره خرم آباد با جهتی شمالی - جنوبی می گذرد و شهر را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می کند.
رودخانه "خرم رود" پس از عبور از روستاهای شمالی خرم آباد که از آن برای کشاورزی استفاده می شود وارد شهر شده و با آلاینده های بسیاری از جمله فاضلابهای صنعتی و خانگی و سموم و کودهای کشاورزی آلوده می شود.
رودخانه خرم آباد سالهاست که از آلودگی های بسیاری رنج می برد که می توان به آلودگی ناشی از فاضلاب، پسابهای صنعتی و کشاورزی اشاره کرد اما آنچه دردناک تر از هر چیزی به نظر می رسد بی مهری مردم خرم آباد در حق این رودخانه بزرگ است که با ریختن زباله و فاضلابهای خانگی ابراز می شود.
در حال حاضر آلودگی رودخانه خرم آباد به علت ریختن زباله و نخاله های ساختمانی بیشتر شده و بدین ترتیب شرایط برای انتقال بیماری های خطرناک نیز در شهر فراهم شده است.
رودخانه گلال یا خرم رود در وسط شهر خرمآباد در حال حاضر به جای آنکه منشا زیبایی و پاکی باشد به دلایل مختلف، وضعیت نامناسب و کاملا غیربهداشتی به خود گرفته و سلامت افراد منطقه را تهدید میکند و تاکنون نیز اقدام موثری در این رابطه انجام نشده است.
با وجود اینکه شهرداری خرم آباد باید از مدتها پیش در راستای ساماندهی این رودخانه اقدامات لازم را انجام می داد اما به دلیل کمکاری های صورت گرفته از گذشته تاکنون، استاندار لرستان در حرکتی پسندیده کار ساماندهی رودخانه خرم آباد را به شرکت آب منطقه ای واگذار کرد تا مردم خرم آباد روزی شاهد شکوفایی این رودخانه و در پی آن صنعت توریسم استان باشند.
اولین همایش ضرورت اجرای طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد در حالی عصر پنجشنبه برگزار شد که بسیاری از مردم شهر خرم آباد به ویژه جوانان و دانشجویان به دلیل اهمیت موضوع در این همایش حضور یافتند تا مراتب علاقمندی خود را نسبت به ساماندهی این رودخانه اعلام کنند.
شهرداری خرم آباد برنامه ای برای ساماندهی "خرم رود" ندارد
معاون برنامه ریزی استانداری لرستان در همایش ضرورت اجرای طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد در محل سالن اجتماعات مرکز آموزش و پژوهش لرستان اظهار داشت: وضعیت و عملکرد شهرداری های استان لرستان وضعیت قابل قبولی نیست.
سیدرضا دهناد ساماندهی رودخانه خرم آباد را از الزامات مهم برای توسعه این شهر دانست و بیان داشت: تهیه طرح مطالعاتی ساماندهی رودخانه خرم آباد از دو سال پیش آغاز شد که در این راستا از شهرداری خواسته شد به رغم کمبود اعتبارات در مسائل شهری این طرح را پیگیری کند اما تحرک جدی در این زمینه از جانب شهرداری خرم آباد صورت نگرفت و شهرداری هیچ فکر و برنامه ای برای این منظور نداشت.
وی از عملکرد شهرداری های لرستان در زمینه استفاده نادرست از اعتبارات و درآمدها انتقاد کرد و یادآور شد: هزینه هایی که مردم در جهت عمران و آبادانی شهری پرداخت می کنند در جای خود و برای عمران شهری مصرف نمی شود و صرف هزینه های اجرایی و پرسنلی می شود.
معاون برنامه ریزی استانداری لرستان بر ضرورت آگاهی مردم از کارها و اقدامات شهرداری ها تاکید و عنوان کرد: مردم باید از طریق رسانه ها به ویژه صدا و سیما از نحوه عملکرد و هزینه های شهرداری ها اطلاع یابند و اگر کار مثبت یا منفی از جانب شهرداری ها صورت گرفته شد به اطلاع مردم برسد.
دهناد از هزینه های بی رویه در شهرداری ها اظهار تعجب کرد و گفت: مگر شهرداری ها چقدر پول و نیرو لازم دارند و مردم چقدر باید پول استخدامهای بی رویه شهرداری خرم آباد را بدهند.
نارضایتی رئیس جمهوری از وضعیت عمران شهری در خرم آباد
معاون برنامه ریزی استانداری لرستان به عدم رضایت رئیس جمهور از شهر خرم آباد در سفرهای اول و دوم هئیت دولت به لرستان اشاره کرد و بیان داشت: رئیس جمهوری در سفر خود به لرستان وضعیت شهر خرم آباد را نامطلوب دانست و از شهردار وقت خواست همه منابع خود را تجهیز کند تا بتواند شهر را به وضعیت مطلوبی برساند.
دهناد نقش عمران شهری در مسائل اقتصادی را تاثیرگذار و مهم ارزیابی کرد و اظهار داشت: اگر به دنبال رونق بازرگانی، سرمایه گذاری، تجارت و حتی آرامش روانی مردم هستیم بدون توجه به عمران شهری نمی توانیم به این اهداف برسیم.
وی همچنین توجه به عمران و آبادانی شهر را راهی برای توسعه و افزایش اشتغال با توجه به جذب سرمایه گذار از این طریق برشمرد.
معاون برنامه ریزی استانداری لرستان گفت: امروزه شهرداری ها به ارتقا شاخصهای شهری فکر می کنند و ارتقا شاخصهای شهری در گرو داشتن کلید واژه های همچون، شورای شهری قوی و حضور و مشارکت مردمی است.
دهناد افزود: ترکیبی که مردم برای کابینه شورای شهر خود انتخاب می کنند تاثیر جدی در آبادانی آن شهر خواهد داشت.
خرم آباد ظرفیت کارهای عمرانی بزرگی دارد
وی همچنین یادآور شد: شب قدر توسعه و عمران یک شهر زمانی است که مردم آرا خود را در قالب شورای شهر به صندوق می ریزند و اگر در آن زمان مردم دقت نکنند نباید انتظار آبادانی برای شهر خود را داشته باشند.
معاون برنامه ریزی استانداری لرستان از شوراهای شهر استان خواست تا تمامی همت خود را به کار گیرند و از ظرفیتهای مغفول مانده در صنعت عمران شهری استفاده کنند تا بتوانند به موفقیت برسند.
دهناد گفت: امیدواریم مجموعه حوزه مدیریت شهری به این توانمندی برسد که خود زمام امور را به دست بگیرد و کارها را به حوزه های بالادست واگذار نکند.
وی آینده شهر خرم آباد را روشن دانست و اظهار داشت: این پروژه هایی که اکنون در خرم آباد در حال اجرا هستند به ویژه در سطح شهر نشان می دهد با وجود موانع ساختاری موجود در خرم آباد می توان کارهای عمرانی خوبی انجام داد.
رویای ساماندهی "خرم رود" تحقق می یابد
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان لرستان در ادامه این همایش به بیان ویژگی های طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد پرداخت و گفت: ساماندهی رودخانه خرم آباد کار بزرگی است و بالاخره آرزوی چندین ساله مردم این شهر که تحقق آن برای مردم به یک رویا تبدیل شده بود به منصه ظهور رسید.
امیر حمزه حقی آبی به دشواری های ساماندهی این رودخانه اشاره کرد و بیان داشت: یکی از مهمترین موضوعات این طرح مهندسی هیدرولیک است زیرا این رودخانه مملو از لجنهای انباشته شده است و مهندسی رودخانه علم فوق العاده سختی است اما این دلیل نمی شود روی این رودخانه کار نشود.
وی با تشریح مراحل اجرای طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد، افزود: ساماندهی رودخانه خرم آباد از بالا دست و از سد شبیخون آغاز شده و در پایین دست به ایستگاه چمن جیر منتهی می شود.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان لرستان طرح پیش بینی شده توسط سازمان آب منطقه ای لرستان برای اجرای این طرح را اینگونه تشریح کرد که روی بخش محدودی از رودخانه و در مقیاس یک در یک به عنوان نمونه کار مطالعات خود را انجام دهیم چون در آزمایشگاه به نتایج یک مدل فیزیکی نمی شود اعتماد کرد بنابراین ما تصمیم گرفتم وارد طبیعت شویم و روی قسمتی از رودخانه کار کنیم که به این وسیله از بسیاری هزینه های آزمایشگاهی نیز کاسته خواهد شد.
حقی آبی ادامه داد: با توجه به اینکه پروژه های عظیمی در سازمان آب منطقه ای لرستان در دست اجراست اما با این وجود طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد را به دلیل اهمیت این موضوع پذیرفتیم.
وی از همه کارشناسان و صاحب نظران در این حوزه خواست تا نظرهای پیشنهادی خود را برای اجرای هر چه بهتر طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد را ارائه دهند.
وجود لجن در بستر رودخانه حیات شهری را به خطر انداخته است
معاون امور عمرانی استانداری لرستان نیز در این گردهمایی مهمترین هدف طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد را بهداشتی کردن محیط دانست و افزود: با توجه به طراحی صورت گرفته برای ساماندهی این رودخانه استفاده از قایقرانی در آن وجود خواهد داشت و این مکان می تواند یک مکان تفریحی و زیبا برای شهروندان خرم آبادی باشد.
منوچهر فراقی با تشریح وضعیت پروژه های عمرانی در دست اجرا در خرم آباد، بیان داشت: اعتبار پروژه های زیرگذر میدان بسیج، زیرگذر میدان 22 بهمن و زیر گذر میدان امام حسین نزدیک به 8.5 میلیارد تومان است.
وی ابراز امیدواری کرد که تا پایان شهریور ماه دو پروژه از مجموع پروژه های در دست اجر در حوزه عمران شهری در خرم آباد به بهره برداری برسند.
معاون امور عمرانی استانداری لرستان خاطرنشان کرد: همچنین 11 پروژه عمرانی دیگر برای شهر خرم آباد در حال مطالعه است که بعد از اتمام سه زیر گذر یاد شده کار اجرای آنها آغاز خواهد شد.
مشاور طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد نیز در ادامه این همایش گفت: وجود لجن و آلودگی در بستر رودخانه حیات شهری را به خطر می اندازد و رودخانه خرم آباد به دلیل داشتن این آلودگی ها باید ساماندهی شود زیرا همین رودخانه می تواند عامل توسعه شهر خرم آباد شود.
وی مطالعات انجام شده روی رودخانه خرم آباد را تحت عنوانهای مطالعات پایه مهندسی، مطالعات تخصصی مهندسی رودخانه و طراحی هیدرولیکی و طراحی معماری معرفی کرد و گفت: یکی از مشکلات رودخانه خرم آباد از بین رفتن کانال میانی رودخانه به دلیل ورود مواد آلاینده و پسماندها است که منجر به تغذیه گرایی و کم شدن ورود هوا به آب شده است و این مقدار کار ما را مشکل کرده است.
وی ابراز امیدواری کرد که با همکاری شرکت آب منطقه ای لرستان این رودخانه هرچه سریعتر ساماندهی شود.
امروز آبزیانی که در داخل رودخانه هستند مدتهاست که با شرایط بد رودخانه می سازند و هر روز شاهد مردمی هستند که از بالای پلهای شهر مقاومت آنها را در برابر آلودگی نظاره می کنند و امروز برای اینکه رویای خرمی و آبادی "خرم رود" به حقیقت بدل شود باید فضای همدلی و همراهی جایگزین فضای تخریب شود.
به هر حال آنچه امروز بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد همکاری و تعامل شهرداری خرم آباد با استانداری و شرکت آب منطقه ای لرستان است تا طرحی که مدتها به عنوان یک مطالبه عمومی از سوی مردم مطرح بود و به وسیله استاندار لرستان آغاز شده است، محقق شود.
نظر شما