بهزاد پورمحمد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه ایران زمین به واسطه تغییرات آب و هوایی، زمین شناسی و تکتونیکی، همراه با جمعیت رو به رشد خود همواره شاهد بروز حوادث و سوانح متعدد طبیعی و انسان ساخت بوده است، اظهار داشت: فراوانی بالای وقوع مخاطرات از یکسو و آسیب پذیری زیاد جامعه از سوی دیگر، کشور ایران را در رتبه بالای آسیب های جانی و مالی ناشی از بلایا در سطح جهان قرارداده که ایران در فهرست 10 کشور با حداکثر مرگ و میر ناشی از حوادث قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: از طرفی نقاط روستایی کشور با در برگرفتن حدود 4/31 درصد از جمعیت کل کشور و به عنوان مناطقی با خطرپذیری بالا، نیازمند پوشش حمایتی و خدماتی مطمئن برای مقابله با حوادث، بحرانهای طبیعی و انسان ساخت هستند.
معاون سابق برنامه ریزی و آمادگی جمعیت هلال احمر کشور با اشاره به اینکه سطح اجتماعی، اقتصادی روستاها، ضعف سازه ها و زیرساخت های اجتماعی - اقتصادی جوامع روستایی این مناطق را در برابر حوادث و سوانح بسیار آسیب پذیر کرد، تصریح کرد: در سالهای اخیر تجربه نشان داده هر میزان جوامع محلی مثل روستاها آمادگی بیشتری جهت مقابله با حوادث و سوانح را داشته باشند، اثربخشی آن جامعه محلی برای پاسخگویی مناسب در برابر حوادث و سوانح بیشتر خواهد بود.
پورمحمد با بیان اینکه گروه های مردمی شناخت بیشتری به محیط های حادثه دیده داشته و به طور عمومی سریعتر از سایر گروه ها و نهادهای مرتبط به صحنه حادثه می رسند، افزود: این افراد چنانچه آموزشها و مهارتهای اولیه امدادرسانی را دیده باشند و به حداقل امکانات امداد و نجات نیز مجهز باشند، می توان تا حضور تیمها و گروههای تخصصی امداد و نجات از نزدیکترین پایگاه و مقر خدمت رسانی حد اکثر بهره را در جهت مقابله و انجام عملیات امداد و نجات از آنها کرد.
وی با تاکید بر اینکه گروه های مردمی باید در قالب تیم های امداد و نجات روستایی بکارگیری شوند، اظهار داشت: می توان با برنامه ریزی های مناسب توان امداد و نجات کشور را با تشکیل این تیم ها چندین برابر افزایش داد.
به گفته وی، باتوجه به آسیب پذیری بالای مناطق روستایی در اثر حوادث طبیعی و انسان ساخت، ضرورت پوشش حمایتی و خدماتی مطمئن برای مقابله با حوادث و سوانح طبیعی و انسان ساخت در این جوامع بیش از پیش دیده شده است.
مدیرکل اسبق بازسازی و حوادث غیرمترقبه مازندران بیان داشت: تجربه نشان می دهد هر اندازه جوامع روستائی آمادگی بیشتری جهت مقابله با حوادث و سوانح داشته باشند، اثربخشی آن جامعه محلی برای پاسخگویی مناسب در برابر حوادث و سوانح بیشتر خواهد بود.
وی افزود: وزارت کشور بر اساس نقش کلیدی در مدیریت بحران کشور از جمله مدیریت بحران در استانها و شهرستانها به خصوص مدیریت بحران روستا با محوریت دهیاری ها و جمعیت هلال احمر نیز باتوجه به نقش مؤثر در امداد و نجات در سطح کشور بر اساس این طرح اقدام به تشکیل و سازماندهی تیم های امداد و نجات روستائی در سطح کشور جهت بکارگیری آنها در عملیات های امداد و نجات خواهد داد و از طرفی وزارت کشور نقش مدیریتی و هماهنگ کننده ای و جمعیت هلال احمر نیز نقش اجرائی خود را در قالب این طرح دارد.
پورمحمد ارائه آموزش های عمومی و تخصصی برای نیروهای داوطلب مردمی در مناطق روستائی در زمینه امداد و نجات، آموزش دهیاران به عنوان مدیر بحران روستا در زمینه فعالیتهای امداد و نجات، تشکیل و سازماندهی گروه های مردمی در روستا در قالب تیم های امداد و نجات روستائی جهت بکارگیری در عملیات های امداد و نجات، تدوین بانک اطلاعات عمومی جوامع روستائی مرتبط با فعالیت های امداد و نجات، اجرای مانورها را مسابقات و برنامه های آمادگی جهت تقویت میزان آمادگی جوامع روستائی مرتبط با فعالیت های امداد و نجات، تجهیز و آماده سازی تیم های امداد و نجات روستائی به امکانات اولیه امداد و نجات جهت مقابله با حوادث و سوانح را از زمینه های همکاری بین مجریان طرح تیم های امداد و نجات روستایی دانست.
وی خاطرنشان کرد: شواهد متعددی از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در خصوص لزوم مشارکت مردم در امر مدیریت خطر بلایا که به عنوان یکی از اجزاء توسعه پایدار مطرح بوده وجود دارد.
به گفته پورمحمد، این تجربیات حاکی از آن بوده که اقدامات دولتی و سازمان ها به تنهایی کافی نبوده و در بسیاری از موارد با نادیده گرفتن نیازها و ارزش های محلی همراه بوده و باعث افزایش هزینه های بالا نسبت به اقدامات پیشگیرانه می شود.
وی افزود: اقدامات کاهش خطر بلایا زمانی حداکثر اثربخشی را دارا خواهد بود که با مشارکت مستقیم مردم در معرض مخاطرات همراه باشد و رهبران محلی، اعم از مردان و زنان از بخشهای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نسبت به حفظ جامعه خود نیز احساس مسئولیت کنند.
نظر شما