۱۸ شهریور ۱۳۸۸، ۱۸:۴۴

بیانیه جنبش عدم تعهد/

استقبال از تداوم همکاری ایران و آژانس/ تاکیدبر دیپلماسی بعنوان راه حل

استقبال از تداوم همکاری ایران و آژانس/ تاکیدبر دیپلماسی بعنوان راه حل

جنبش غیر متعهدها در بیانیه خود با اعلام اینکه دیپلماسی و گفتگو تنها راه حل بلند مدت برای موضوع هسته ای ایران است، تاکید کرد که از افزایش همکاری میان آژانس و ایران که در آخرین گزارش مدیر کل ذکر شده،استقبال نموده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، جنبش عدم تعهد در بیانیه ای در نشست آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین نظرات خود در خصوص فعالیتهای هسته ای ایران را به شرخ ذیل به اعضای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی 11-7 سپتامبر 2009 ارائه کرده است.

در ابتدای این گزارش آمده است: بخش 6 بندD: اجرای موافقتنامه های پادمان NPT و مقررات مربوط به قطعنامه های 1737(2006) ، 1747 (2007)، 1803 (2008) و 1835 (2008) شورای امنیت در جمهوری اسلامی ایران

خانم رئیس جلسه

1- جنبش عدم تعهد مایل است مراتب تشکر خود نسبت به ارائه گزارش محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص اجرای موافقتنامه های پادمان در جمهوری اسلامی ایران که طی سند 25/2009/GOV ارائه گردیده را ابراز نماید.

2- قبل از بیان نقطه نظراتمان در خصوص گزارش مدیر کل ، جنبش عدم تعهد مایل است مواضع اصولی خود در باره این موضوع را تکرار نماید:

a- جنبش عدم تعهد بر حق اولیه و غیرقابل انکار کلیه کشورها برای توسعه، تحقیق، تولید و استفاده از انرژی اتمی برای مقاصد صلح آمیز ، بدون هرگونه تبعیض و منطبق با تعهدات قانونی مترتب، تاکید می نماید. بنابراین، هیچ موردی نباید به گونه ای تفسیر شود که منجر به ایجاد ممنوعیت یا محدودیت حقوق کشورها در توسعه انرژی اتمی برای مقاصد صلح آمیز شود. تصمیمات و انتخابهای کشورها، شامل موارد مورد نظر جمهوری اسلامی ایران در زمینه استفاده های صلح آمیز از فناوری هسته ای و سیاست های چرخه سوخت می بایست محترم شمرده شود.

b- جنبش عدم تعهد، آژانس بین المللی انرژی اتمی را به عنوان تنها مرجع ذیصلاح برای راستی آزمایی تعهدات پادمانی مترتب براعضا مورد شناسایی قرار داده و بر عدم فشار یا مداخله ناروا در فعالیتهای آژانس در فرآیند راستی آزمایی که می تواند کارایی و اعتبار آژانس را به مخاطره اندازد، تاکید می کند.

c- جنبش عدم تعهد بر تفاوت بنیادین میان تعهدات قانونی کشورها ذیل موافقتنامه های پادمان با هر گونه اقدامات اطمینان ساز داوطلبانه ای که در بر گیرنده تعهد پادمانهای قانونی نیست، تاکید دارد.

d- جنبش عدم تعهد تاسیس منطقه عاری از سلاح هسته ای NWFZ در منطقه خاورمیانه را به عنوان قدم مثبتی در راه نائل شدن به هدف خلع سلاح هسته ای جهانی مورد توجه قرار داده و مراتب حمایت خود از تاسیس چنین منطقه ای مطابق با قطعنامه های مربوطه مجمع عمومی و شورای امنیت را تکرار می کند.

e- جنبش عدم تعهد بر مصونیت فعالیت های هسته ای صلح آمیز از تعرض و هرگونه حمله یا تهدید به حمله بر علیه تاسیسات هسته ای صلح آمیز اعم از درحال فعالیت یا درحال ساخت که بشریت و محیط زیست را درمعرض خطر جدی قرار داده و نقض عمده حقوق بین الملل، اصول و اهداف منشور ملل متحد و آئین نامه آژانس بین المللی انرژی اتمی محسوب می شود، تاکید می نماید. جنبش عدم تعهد نیاز به تدوین سند مذاکراتی چند جانبه جامع برای اعلام ممنوعیت حملات یا تهدید به حملات بر تاسیسات هسته ای مختص استفاده های صلح آمیز از انرژی هسته ای را تصدیق می نماید.

f- جنبش عدم تعهد قویا معتقد است که کلیه پادمانها و موضوعات راستی آزمایی من جمله موارد مربوط به ایران می بایست در چارچوب آژانس بین المللی انرژی اتمی و بر اساس مبانی حقوقی و فنی حل و فصل گردد. علاوه بر آن جنبش عدم تعهد تاکید دارد که آژانس می بایست به کار خود برای حل موضوع هسته ای ایران در چارچوب اختیار و اساسنامه آژانس ادامه دهد.

g- عدم تعهد بردیپلماسی وگفتگو ازطریق صلح آمیز ومذاکرات محتوایی بدون پیش شرط بین طرفهای ذیربط به عنوان روشهایی که از طریق آن به یک راه حل پایا برای موضوع هسته ای ایران دست می یابد، تاکید می نماید.

3- عدم تعهد تصریح مدیر کل بر توانمندی آژانس به ادامه راستی آزمایی نسبت به عدم انحراف مواد هسته ای اظهار شده در ایران را مورد توجه قرار می دهد.

4- عدم تعهد از افزایش همکاری میان آژانس و ایران که در آخرین گزارش مدیر کل ذکر شده استقبال نموده و در این رابط موارد زیر را متذکر می شود:

a- ایران و آژانس موافقت خود را با پیشرفت های منجر به اقدامات نظارتی و محدودسازی در کارخانه غنی سازی سوخت(FEP) که در تاریخ 12 اوت 2009 در محل و به منظور اینکه آژانس کاملا اهداف پادمانهای خود در مورد این تاسیسات را به مورد اجرا گذارد، اعلام کردند. ایران و آژانس همچنین با بهینه سازی قوانین محاسبه و اجرای اسناد و الزامات دسترسی به موقع به بازرسی های غیر اعلامی، موافقت نمودند.

b- فعالیت های تولید مواد هسته ای ، خصوصا مواردی که به غنی سازی مربوط می شود همچنان تحت کنترل و نظارت آژانس، نتایج نمونه های محیط زیستی گرفته شده در FEP در نطنز و کارخانه غنی سازی آزمایشی سوخت (PFEP) دلالت بر آن دارد که عملیات کارخانه ها منطبق بر موارد اظهار شده است. نظر به انعکاس موفقیت آمیز نتایج سه بازرسی سرزده در آخرین گزارش آژانس از مارس 2007، تاکنون مجموعا 29 بازرسی سرزده در FEP انجام شده است.

c- آژانس به نظارت بر استفاده و ساخت سلولهای داغ در تاسیسات هسته ای مربوطه در ایران ادامه داده و هیچ نشانه ای دال بر اینکه فعالیت های جاری مربوط به بازفرآوری است، در تاسیسات فوق مشاهده نشده است.

d- ایران پرسشنامه طراحی اطلاعات به روز شده خود(DIQ) در خصوص کارخانه تولید سوخت (FMP) را تسلیم نموده و آژانس هم سیستم راستی آزمایی فیزیکی موجودی(PIV) وهم راستی آزمایی اطلاعات طراحی شده (DIV) را در کارخانه تولید سوخت را انجام داده، کرده است. ایران برای آژانس امکان دسترسی به راکتور آب سنگین اراک (IR-40)  اجرای راستی آزمایی اطلاعات طراحی شده (DIV) در آن را فراهم آورده است.

e- آژانس ارزیابی خود در خصوص نتایج به مورد اجرا گذاشتن PIV در تاسیسات تبدیل اورانیوم (UCF) را نهایی کرده و در نتیجه گیری همخوانی فهرست مواد هسته ای اعلامی از سوی ایران در UCF را با نتایج بدست آمده تایید نموده است. آژانس همچنین عملیات DIV درUCF را هدایت کرده است . آژانس قادر به تایید سازگاری تاسیسات با اطلاعات مطروحه فراهم آمده از سوی ایران شده است.

5- جنبش عدم تعهد حمایت کامل خود از درخواستهای مکرر مدیر کل خطاب به آن دسته از اعضایی که می بایست اطلاعات درخواستی دبیرخانه در خصوص "موضوعات ادعائی" به منظور تایید آماده شدن کلیه اسناد مربوط به ایران از سوی آژانس را اعلام می کند. جنبش عدم تعهد یکبار دیگر نگرانی های خود نسبت به ایجاد موانع در این خصوص که موجب به تاخیر افتادن فرآیند راستی آزمایی آژانس می شود را ابراز می دارد در این رابطه، جنبش عدم تعهد گزارش مدیر کل را یادآوری می نماید که:

a- آژانس سازوکار و روشهای محدودی برای اثبات صحت مدارک ارائه شده به عنوان اساس مطالعات ادعائی را دارد.

b- محدودیت های صورت گرفته از سوی بعضی از اعضا در خصوص میزان دسترسی به اطلاعات در مورد ایران، کار هدایت مذاکرات جزئی در رابطه با این موضوع با ایران را برای آژانس مشکل تر می کند.

6- جنبش عدم تعهد یکرا دیگر قویا هر گونه فشار یا مداخله ناروا در فعالیت های آژانس خصوصا در فرآیند راستی آزمایی که می تواند اعتبار و کارآمدی اش را به خطر اندازد، مردود می شمارد.

7- با ملحوظ داشتن دستاوردهای اخیر فوق الذکر و همچنین گزارشهای قبلی مدیر کل در اجرای برنامه کار "تفاهم جمهوری اسلامی ایران و آژانس در خصوص نحوه حل و فصل موضوعات باقی مانده" موسوم به (INFCIRC/711) ، جنبش عدم تعهد کماکان منتظر اجرای پادمانها در ایران بصورت عادی می باشد.

8- عدم تعهد موضع اصولی خود مبنی براینکه دیپلماسی و گفتگو تنها راه حل بلند مدت برای موضوع هسته ای ایران می باشند، را تصریح می نماید. برای حصول این نتیجه جنبش عدم تعهد همه اعضا را نسبت به مشارکت با دید مثبت، تشویق می نماید.

کد خبر 944809

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha