۲۵ شهریور ۱۳۸۸، ۱۴:۳۲

گزارش تحلیلی مهر/

تکاپوی جذب سرمایه های خارجی در آذربایجان شرقی/ جای خالی تفکرات نوین

تکاپوی جذب سرمایه های خارجی در آذربایجان شرقی/ جای خالی تفکرات نوین

تبریز - خبرگزاری مهر: اغلب کشورهای در حال توسعه برای رونق بخشیدن به اوضاع اقتصادی، ایجاد اشتغال و دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی پایدار با مشکل کمبود منابع در جهت سرمایه گذاری روبه رو هستند.

به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، انبوه جمعیت و مصرف نسبتاً بالا از عواملی است که منابع پس انداز قابل تبدیل به سرمایه گذاریهای مولد در این گونه کشورها را به شدت محدود می سازد. در این شرایط است که سرمایه گذاری خارجی نقش بسیار مهمی در رونق بخشیدن به اقتصاد بازی می کند.

به اعتقاد کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی، جذب سرمایه گذاری خارجی و تزریق آن به زیرساخت های اقتصادی به عنوان مهمترین عامل رشد و توسعه در یک جامعه محسوب می شود.

در این بین تحلیلگران مسائل اقتصادی، آذربایجان شرقی را به واسطه در دست اجرا داشتن 56 پروژه با سرمایه‌گذاری یک و نیم میلیارد دلاری 12 کشور، در جذب سرمایه گذاری های خارجی یکی از استان های پیشتاز کشور می دانند.

آنان همچنین با استناد به قرار گرفتن آذربایجان شرقی در جایگاه نخست صادرات غیرنفتی کشور پس از تهران، نقش مستمر این استان در پویائی اقتصاد کشورمان در سال های بعد از پیروزی انقلاب را غیرقابل انکار دانسته و از این خطه به عنوان نگین اقتصاد ایران نام می برند.

نماینده مردم تبریز در مجلس در این زمینه معتقد است: زمینه‌ها و زیرساخت‌های لازم برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی در آذربایجان شرقی فراهم است.

محمدحسین فرهنگی به خبرنگار مهر در تبریز گفت: آذربایجان شرقی دارای ظرفیت‌های متنوع و فراوانی در زمینه‌های مختلف صنعتی، بازرگانی، گردشگری و کشاورزی است.

وی افزود: منطقه آزاد ارس نیز به عنوان یکی از مناطق تجاری صنعتی فعال کشور در شمال غرب کشورمان فرصت مناسبی برای جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی است.

فرهنگی با اشاره به حضور سفیر و نماینده 30 کشور دنیا در تبریز خاطر نشان کرد: این همایش نفطه عطفی در هدایت سرمایه های سرمایه گذاران خارجی به این استان خواهد بود.

احمد علیرضا بیگی، ‌استاندار آذربایجان شرقی نیز در این زمینه گفت: آذربایجان شرقی با قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم و با دیرینه فرهنگی و اقتصادی کهن از دیر باز مورد توجه جهانگردان و تجار جهان بوده است.

وی به خبرنگار مهر گفت: این استان به لحاظ قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم از طریق مرزهای بازرگان، جلفا و خداآفرین با کشورهای جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکیه همسایه بوده و نقطه اتصال آسیا به اروپا تلقی می‌شود.

‌بیگی با اشاره به همکاری گسترده این استان با کشورهای خارجی افزود: در حال حاضر 56 پروژه با سرمایه‌گذاری 12 کشور و حجم 5/1 میلیارد دلار در زمینه‌های صنعتی، فولاد، ماشین‌سازی، تولید خودرو، اکتشاف معدن، نساجی، صنایع غذایی و قطعات خودرو مشارکت دارد.

وی عنوان کرد: آذربایجان شرقی به لحاظ فراهم آوردن زیرساخت‌های لازم برای سرمایه‌گذاری آماده حمایت از سرمایه‌گذاران خارجی است.

استاندار آذربایجان شرقی تصریح کرد: برای بهره‌مندی از فناوری‌های نوین و ایجاد اشتغال، ناگزیربه فراخواندن سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای سرمایه‌گذاری در این استان هستیم.

بیگی با اشاره به برنامه های به اجرا گذاشته شده برای تسهیل روند سرمایه گذاری در استان گفت: تمام دستگاه های اجرایی موظفند سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی لازم در خصوص جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و ایجاد هماهنگی با بخش خصوصی به منظور تسهیل سرمایه‌گذاری را انجام داده و تسهیلات ویژه ای برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی جهت شناساندن فرصت‌های سرمایه‌گذاری را فراهم کنند.

با همه این اوصاف یکی از مهمترین عوامل موثر بر جذب منابع خارجی نوع نگرش های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حاکم بر کشور سرمایه پذیر است.

امروزه نفی سرمایه گذاری خارجی، دیگر جایگاهی در ادبیات اقتصادی ندارد و بیشتر بحث ها بر سر این است که از چه راه هایی و چه نوع سرمایه گذاری را می توان به کشور جذب کرد.

انتشار اطلاعات و اطلاع رسانی شفاف و به روز از توانمندی ها، مزیت ها، قوانین، مقررات و فرصتهای سرمایه گذاری در راستای حفظ و جذب سرمایه گذاران خارجی و البته سرمایه گذاران داخلی امری اجتناب ناپذیر است.

حضور سفرا و نمایندگانی از 30 کشور جهان در تبریز به منظور آشنایی با قابلیت های این منطقه در هفته های گذشته دقیقاً بر همین مبنا صورت گرفت؛ اقدامی که به زعم آگاهان، نویدبخش افق های روشن و چشم انداز امیدوارکننده برای بهبود اقتصاد آذربایجان شرقی محسوب می شود.

در این میان، کارشناسان امر معتقدند رفع برخی نقایص مورد اشاره میهمانان این همایش می تواند در شناساندن فرصت های سرمایه گذاری و هدایت درست سرمایه های سرمایه گذاران خارجی نقش موثری ایفا کند.

اغلب شرکت کنندگان در این همایش از فقدان سازماندهی منسجم در اطلاع رسانی از پتانسیلهای تبریز انتقاد کرده و اعتقاد داشتند: بازاریابی آذربایجان شرقی و در مجموع ایران در سطح بین المللی ضعیف است.

به باور این تعداد، عدم بازاریابی مناسب محصولات تولید شده در آذربایجان شرقی به عدم رونق اقتصادی این منطقه انجامیده است.

به عنوان مثال، سفیر نیوزلند در حاشیه این همایش به تجربه خوردن عسل در هتل محل اقامت خود اشاره کرد و از اینکه این خوراکی در بسته بندی های کوچک بر روی میز صبحانه قرار نگرفته بود به شدت گلایه کرد.

"برایان ساندرز" با بیان اینکه در نیوزیلند، عسل به صورت بسته های بسیار کوچک عرضه می شود، خطاب به استاندار آذربایجان شرقی ‌تصریح کرد: شما می توانید عسل را پس از بسته بندی های کوچک در کشور ما به فروش برسانید؛ ضمن اینکه جای تحقیقات مربوط به فراوری محصولات جانبی عسل در این منطقه خالی به نظر می رسد.

از دیدگاه برخی دیگر از شرکت کنندگان در این همایش فعالیت های صورت گرفته در توسعه و رونق صنعت توریسم در ایران غیرقابل قبول است.

از جمله مهمترین منتقدان درباره عملکرد ایران در باب صنعت توریسم، سفیر کرواسی در ایران بود.وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران برای گسترش این صنعت نیازمند ایجاد زیرساختهاست، به شدت از نبود مدیریت منسجم گردشگری انتقاد کرد.

سفیر کرواسی در ایران با اشاره به سفر خود به جنگل های کم نظیر "آینالو" آذربایجان شرقی، اظهار عقیده کرد: زیرساختهای گردشگری در این استان به صورت طبیعی وجود دارد اما آنچه که آذربایجان شرقی در حال حاضر به آن نیاز دارد مدیریت شایسته این صنعت است.

...............................................

حامد عاطفی فر

کد خبر 948427

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha