به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سایت کتابک، فهرست نامزدهای سال ۲۰۱۰ جایزه ادبی "آسترید لیندگرن" در پایگاه اینترنتی این جایزه قرار گرفته است که در فهرست نامزدهای این دوره، ۱۶۸ نام از نویسندگان، تصویرگران، مروجان، نهادها و پروژه های کوشا در ترویج خواندن، ناشران و قصه گویانی از گوشه و کنار جهان به چشم می خورد.
"ابوالفضل همتیآهویی"، (تصویرگر)، "هوشنگ مرادیکرمانی"، (نویسنده)، "افسانه شعباننژاد"، (نویسنده) و انتشارات "شباویز" هم از ایران برای دریافت جایزه آسترید لیندگرن نامزد شدهاند.
در فهرست نامزدهای امسال به نامهای مشهوری چون "کوانتین بلیک" تصویرگر بریتانیایی، "ایدن چمبرز" نویسنده و ترویجگر انگلیسی، "روبرتو اینوچنتی" تصویرگر ایتالیایی و نهادها و سازمانهایی چون "دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان" (IBBY)، نهاد "کشتی کتاب" در آفریقای جنوبی (Biblionef) و بخش "کتابخانه برای افراد آسیبپذیر" ایفلا (Library for the Disadvantaged:IFLA) هم برمی خوریم.
"ادبیات خوب جایی است در جهان برای کودک و جهانی است در جان کودک . . ." شعار جایزه "آسترید لیندگرن"؛ گرانترین جایزه ادبیات کودک و نوجوان جهان و دومین جایزه ادبی بزرگ جهان پس از جایزه نوبل است.
جایزه آستریدلیندگرن را "شورای ملی سوئد در امور فرهنگی" در سال ۲۰۰۳ به پاس آسترید لیندگرن نویسنده مشهور و محبوب سوئدی ادبیات کودکان جهان بنیاد گذاشت. این جایزه هرسال به یک یا چند تصویرگر، نویسنده، ناشر، مروج، قصه گو و یا نهادهای ترویجگر خواندن در جهان که در آثارشان کیفیت بالای هنری و توجه به ارزشهای انسانی وجود دارد اهدا می شود.
هر سال در هر کشور یک یا چند سازمان که از سوی شواری ملی سوئد در امور فرهنگی، امتیاز انتخاب و معرفی نامزدها را دارند از میان پدیدآورندگان و کوشندگان کشور خود نامزدها را انتخاب و به دستاندرکاران برگزاری جایزه معرفی میکنند.
هیئت داوران این جایزه از میان کارشناسان برجسته ادبیات کودکان سوئد برگزیده می شوند. اعضای هیئت داوران برای یک دوره چهار ساله از سوی شورای ملی سوئد در امور فرهنگی (Swedish National Council for Cultural Affairs) گزینش میشوند. آنها هر ساله از سراسر دنیا سازمانهایى را که دارای گستردهترین و بیشترین اطلاعات درباره نویسندگان، تصویرگران، قصهگویان و فعالان ادبیات کودک هستند، به عنوان سازمانهاى نامزدکننده Nominated Body منصوب مىکنند تا نامزدهاى خود را به هیئت داوران معرفى کنند.
نامزدهای این دوره را بیشتر از ۱۰۰ سازمان در جهان انتخاب کردهاند. در ایران سه نهاد "شورای کتاب کودک"، "موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان" و "کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان" از این امتیاز برخوردارند. هیئت داوران جایزه آسترید لیندگرن هر سال پس از بررسی، برنده نهایی این جایزه را از میان نامزدها معرفی می کنند.
مؤسسه پژوهشى تاریخ ادبیات کودکان براى سال ٢٠٠۷ و ۲۰۰۸ توران میرهادی استاد برجسته ادبیات کودکان ایران را که دارای تجربه ۵۰ سال کار پیگیر با کودکان و نوجوانان ایران در دو عرصه آموزش و پرورش و ادبیات کودکان است، به عنوان نامزه دریافت این جایزه به هیئت داوران معرفى کرد.
برندگان این جایزه از سال ۲۰۰۲ به ترتیب موریس سنداک تصویرگر برجسته ادبیات کودکان از امریکا، کریستینه نوستلینگر نویسنده داستانهای فانتزی از اتریش برای سال ۲۰۰۳، لیجیا بویونگا داستان نویس کودکان از برزیل برای سال ۲۰۰۴، فیلیپ پولمن نویسنده سرشناس بریتانیایی که دارای سبک خاصی در فانتزی نویسی برای نوجوانان است به همراه روجی آرای تصویرگر صاحب سبک از ژاپن برای سال ۲۰۰۵، کاترین پاترسون نویسنده داستانهایی با بن مایههای تاریخی روانشناختی از امریکا برای سال ۲۰۰۶، سازمان ترویج خواندن از ونزوئلا به نام بانکو دلیبرو از ونزوئلا برای سال ۲۰۰۷ و سونی هارت لت نویسنده داستانهای نوجوانان از استرالیا برای سال ۲۰۰۸ و موسسه آموزشهای اجتماعی تامر که در زمینه ترویج خواندن برای کودکان و نوجوانان فلسطینی فعالیت میکند برای سال ۲۰۰۹ هستند.
برنده یا برندگان نهایی جایزه قرار است در بیست و چهارم ماه مارس (۴ فروردین ۸۹) در "ویمربای" سوئد زادگاه آسترید لیندگرن اعلام شوند. ارزش مادی جایزه آسترید لیندگرن ۵ میلیون کرون سوئد برابر با ۴۸۰ هزار یورو است.
سال گذشته موسسه آموزشهای اجتماعی تامر از کشور فلسطین جایزه آسترید لیندگرن را به دست آورد.
نظر شما