۸ مهر ۱۳۸۸، ۱۰:۰۴

گزارش خبری مهر /

قد ایرانیها کوتاه شده است!

قد ایرانیها کوتاه شده است!

خبرگزاری مهر -گروه اجتماعی: نتایج تحقیقات متخصصان غدد و متابولیسم کشور نشان می دهد که رشد قد ایرانیها در سالهای اخیر تا حدودی متوقف شده که این مسئله می تواند ناشی از مسائل ژنتیکی و سوء تغذیه و همچنین حذف مواد لبنی از برنامه غذایی باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، متخصصین تغذیه و رشد از "ارثی بودن" و "ژنتیک" به عنوان دو عامل مهم در افزایش قد ایرانیها نام می برند و معتقدند که 80 درصد افزایش یا کاهش قد مربوط به این دو عامل است و 20 درصد نیز ناشی از نحوه تغذیه است.

دکتر فریدون عزیزی فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم درباره افزایش یا کاهش قد ایرانیها طی سالهای اخیر اظهار داشت: "رشد قد کودکان ایرانی در مقایسه با جوامع پیشرفته 5 تا 10 سانتیمتر پایین ‌تر است و این امر نقصانی است که جوامع در حال توسعه نسبت به کشورهای پیشرفته دارند و مهمترین دلیل آن نیز تفاوت در نوع تغذیه است."

حامد حدادی از معدود ایرانیان قد بلندی است که از شهرتی جهانی برخوردار است

عزیزی به تحقیقات صورت گرفته در دو شهر تهران و اصفهان در خصوص افزایش یا کاهش قد ایرانیها اشاره کرد و گفت: نتایج این تحقیقات نشان می دهد که میانگین قد ایرانی‌ها نسبت به 20 سال گذشته رشد یافته ولی این امر به این دلیل نیست که افراد کوتاه قد می ‌توانند بلند شوند بلکه افزایش متوسط قد در هر جامعه‌ ای نسل به نسل امکان پذیر خواهد بود.

نکته مهمتر از کوتاه شدن قد ایرانیها افزایش تمایل آنها برای بلند قد شدن و در نتیجه گرم شدن بازار تبلیغات کسانی است که با انواع و اقسام حیله ها از حسرت قد بلندی نهایت استفاده را برای به جیب زدن پول مردم می کنند. حال آنکه اغلب پزشکان چنین پدیده ای را نادرست می دانند.

این در حالی است که افزایش روزافزون تبلیغات رشد قد در رسانه ‌ها و به خصوص شبکه‌ های ماهواره ‌ای باعث شده که گرایش افراد به سمت این قبیل تبلیغات فزونی یابد اما متخصصین غدد بر این عقیده اند که افزایش یا کاهش قد، ژنتیکی است و این امر با هیچ دارو و آمپولی برطرف نمی‌ شود.

نتایج تحقیقات نشان می دهد که میانگین قد ایرانی‌ها نسبت به 20 سال گذشته رشد یافته ولی این امر به این دلیل نیست که افراد کوتاه قد می ‌توانند بلند شوند
عزیزی
عزیزی در این باره گفت: افرادی که مشکلات هورمونی دارند حداکثر قدشان در صورت رفع مشکل در زنان به 150 و در مردان به 160 سانتیمتر خواهد رسید.

این فوق تخصص غدد میزان متوسط قد ایرانیها را در میان زنان 161 و در میان مردان 167 سانتی‌متر عنوان کرد و افزود: به نظر نمی‌ آید عامل ژنتیک، عامل اصلی رشد قد باشد چرا که کشورهای پیشرفته توانسته ‌اند به درصد بالاتری از رشد قد نسبت به دیگر کشورها دست یابند.

از سوی دیگر دکتر مهین هاشمی‌ پور متخصص رشد و تغذیه با تاکید بر اینکه ایرانیها به هیچ‌ وجه کوتاه قد نیستند و آنچه درباره کوتاهی قد در کشورمان شایع شده است ناشی از تبلیغات نادرست است، گفت: میانگین قد دختران در حال حاضر 154 و پسران 166 سانتیمتر است و آمارها نیز حاکی از آن است که ایرانیها نسبت به سالهای گذشته بلندقدتر نیز شده ‌اند.

به گفته این متخصص رشد و تغذیه مهمترین عامل افزایش قد، ارثی و ژنتیکی است و 80 درصد افزایش یا کاهش قد مربوط به این عامل و 20 درصد مربوط به تغذیه است.

این در حالی است که دکتر غلامحسین نیک نژاد معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی معتقد است که تبلیغات و جراحیهایی که در مورد افزایش قد حتی به میزان کم انجام می شود مورد تائید علمی پزشکان نیست.

به گزارش مهر، افزایش قد از طریق جراحی باعث ایجاد فشار به دیگر اعضای بدن می شود و عوارض نامطلوبی در پی دارد که نیک نژاد در این خصوص گفت: متخصصان ارتوپد بارها عنوان کرده اند که افزایش قد حتی به میزان کم نیز می تواند موجب ایجاد ضایعات متعدد در قسمتهای مختلف بدن و اختلال در راه رفتن فرد شود بنابراین به لحاظ علمی مورد قبول پزشکان نیست.

دکتر ایرج حیدری فوق تخصص غدد به مشکلات بهداشتی و تغذیه نادرست و کاهش میزان مصرف مواد پروتئینی در بین ایرانی ها اشاره کرد و گفت: بروز این کاستی ها موجب شده که در یک دهه اخیر قد ایرانیها کوتاه ‌تر شود.

به اعتقاد حیدری دلیل اصلی توقف رشد قد را باید در فشارهای روانی، بی‌خوابی، اختلافات خانوادگی، کم تحرکی و از همه مهمتر وضعیت بد تغذیه جستجو کرد.

شواهد نمایانگر آن است که میانگین قد ایرانیها پس از طی یک دوره رشد، هم اکنون ثابت مانده است
این فوق تخصص غدد با اشاره به نبود مرکز ثبت داده های جمعیتی در کشور گفت: به همین دلیل اطلاعات دقیقی در مورد میانگین قد مردم ایران در گذشته و حال در دست نیست. اما شواهد نمایانگر آن است که میانگین قد ایرانیها پس از طی یک دوره رشد هم اکنون ثابت مانده است.

تغذیه به عنوان یکی از مهمترین عوامل توقف رشد قد ایرانیها محسوب می شود که در سالهای اخیر به دلیل کاهش میزان مصرف مواد پروتئینی و افزایش مصرف غذاهایی مانند برنج، سیب زمینی و نان این روند شدت گرفته است.

بر اساس آخرین آمارهای ارائه شده از سوی سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو)، بالاترین سرانه مصرف پروتئین حیوانی در جهان با 87 گرم در روز به کشور ایسلند مربوط می‌شود و کشورهای فرانسه با 76 و آمریکا،‌ سوئد و اسپانیا نیز هر کدام با 73 در رده ‌های بعدی قرار دارند. در حالی که متوسط مصرف پروتئین حیوانی در کشورهای در حال توسعه روزانه 21 گرم است و متوسط مصرف جهانی 29 گرم اعلام شده است.

در میان کشورهای منطقه قزاقستان با مصرف روزانه 43 گرم پروتئین حیوانی در صدر جدول و پاکستان و ایران با 22 گرم در انتهای جدول قرار دارند.

کد خبر 952766

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha