به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، شاید برخی ها معتقد باشند که انعکاس مسائل و مشکلات مردم حاشیه خطوط انتقال نفت پلدختر از ترکیدگی لوله نفت در یازدهم تیرماه سالجاری با تیتر خبر فوری خبرگزاری مهر از ترکیدگی و نشت نفت به رودخانه کشکان آغاز شد؛ ولی این زخم مدتها بود که برای محیط زیست منطقه و مردم مشکلاتی را ایجاد کرده، تا با ترکیدگی روز یازدهم سر باز کند و مجالی برای درد و دلهای مردمی باشد که همواره مایه دلگرمی خبرگزاری مهر بوده اند.
گزارشهای مهر در مورد ضرورت توجه به وضعیت زندگی، کشاورزی و شیلات 11 روستای حاشیه خطوط انتقال نفت و همچنین رودخانه خروشان کشکان با تحلیل های کارشناسی و گفتگو با ساکنان منطقه پیگیری شد تا در نهایت با همت استاندار لرستان و مسئولین شرکت نفت زمینه هایی برای رفع برخی از این مشکلات فراهم شد.
استاندار لرستان یکی از معدود استاندارانی است که بیشتر رسانه ها را مرور می کند و هفته نامه های محلی را می خواند و به قول خودش حتی پاورقی ها، حواشی روزنامه ها و تلفن های مردم را با نام مستعار "عبدالله" جواب می دهد و شاید همین موضوع موجب شد تا این گفتگو شکل بگیرد.
سید حسین صابری در آخرین جلسه ای که برای تصمیم گیری در خصوص مشکلات ساکنان روستاهای خطوط انتقال نفت برگزار شد ضمن تاکید بر ضرورت حضور خبرگزاری مهر در این جلسه این خبرگزاری را از گلایه های خود بی نصیب نگذاشت تا بهانه ای پیش بیاید و برای شنیدن رودروی انتقادات استاندار لرستان به دفتر وی برویم.
صابری با اطلاق عنوان "کج سلیقگی" به برخی تیترها و گزارشهای مهر تاکید کرده بود که اگر خبرگزاری غیر از مهر به انتشار این گزارشهای می پرداخت، گلایه نمی کرد.
به هر حال خبرگزاری مهر با تاکید بر اینکه در انتشار اخبار و گزارشهای مربوط به خطوط انتقال نفت بدون ذره ای کوتاهی و با رعایت اصل امانتداری و اخلاق مداری به انتقال عین آنچه در منطقه می گذرد پرداخته است ولی با این وجود خوشحال است که اگر چه تخریبهای زیادی در این زمینه علیه مهر صورت گرفت ولی بخشی از مشکلات مردم منطقه در حال پیگیری و مرتفع شدن است.
سید حسین صابری استاندار پرتلاش لرستان در گفتگوی اختصاصی با مهر پاسخ گوی برخی ابهامات در مورد عملکرد خود در خصوص پیگیری وضعیت خطوط انتقال نفت، پالایشگاه پلدختر و مشکلات مردم این شهرستان بود که در ذیل می آید.
مهر: در اولین سوال به طرح یکی از مطالبات مردم در زمینه کم بودن بازدیدهای استاندار لرستان از شهرستان پلدختر علیرغم چالشهای زیادی این منطقه می پردازیم این موضوع حتی موجب شده بود که اخیرا نماینده مردم پلدختر در مجلس نیز تلویحا به این موضوع اشاره کرده و از شما خواسته بود در برنامه های خود عدالت را رعایت کنید!
- توصیه نماینده پلدختر را از باب امربه معروف می پذیرم زیرا توصیه مفیدی است اما سفرهای جمعی و فردی با اعلام و بی خبر بنده به شهرستان پلدختر زیاد بوده است و به مناسبتهای مختلف و به منظور بازدید از طرحها و یا بعضا بروز حوادث به پلدختر رفته ام و تصور می کنم که کم نگذاشته ام هر چند هرچقدر این سفرها بیشتر شود بهتر خواهد بود.
من از آغاز ورودم به استان لرستان از پروژه های ناشی از سیل سال 84 نظیر دیواره سازی ساحلی، پل شهر پلدختر، پلها و راههای روستایی، حرکت و لغزش جاده و قضیه اخیر نشت نفت، فعالیت های اکتشافی و لرزه نگاری بلوک نفتی منطقه، مطالعه و مکان یابی محل احداث پالایشگاه نفت، طرح ایستگاه پمپاز آبیاری منطقه جایدر، پیگیری کارخانه سیمان پلدختر، طرح امام زاده پا علم، آزاد راه خرم آباد - پل زال بازدید و پیگیریهای لازم را انجام داده ام.
مهر: با وجود این بازدید ها چرا در حادثه نشت نفت و آلودگی منطقه و رودخانه کشکان دیر اقدام کردید؟
- اتفاقا من در این مورد زود دست بکار شدم بطوریکه روز بعد از نشت نفت یعنی در 11/4/88 عازم منطقه شدم و از نزدیک از منطقه، روستاها، همت و تلاش مسئولین محلی و بویژه کارشناسان و تلاشگران صنعت نفت بازدید کردم و بر تسریع در کنترل ضایعات و اصلاح امور و کمک به اهالی تاکید کردم.بازدید از منطقه و تذکر به مسئولین در راستای رفع مشکل نه یک بار بلکه چندین بار صورت گرفته است
مهر: ولی خبرنگاران از این بازدیدهای شما اطلاعی ندارند!
- هر چند ممکن است نقصی در کار من هم باشد که اولا در آن دیگران هم سهمی دارند و از سوی دیگر مگر قرار است همه بازدیدها و تذکرات رسانه ای شود. اگر چنین باشد هر روز رسانه باید به دنبال من و دیگر مسئولین باشد، همچنین از نظر من همت و انجام کار و خدمت مهم است و رسانه ای نشدن آن چندان مهم نیست.
مهر: حاصل این بازدیدها، تذکرات و توصیه ها چه بود و چه چیزی عاید مردم منطقه شد؟
- من در ابتدا به طور خلاصه ماجرا را توضیح می دهم؛ همه می دانند حادثه در تاریخ 11/4/88 رخ می دهد و به نقل از دهیار روستای جلگه سحرگاه آن روز بوی نفت در منطقه استشمام می شود که صبح همان روز در ساعت هفت و نیم به مسئولان خطوط انتقال نفت اعلام می شود بلافاصله کارشناسان به محل اعزام و پس از اطمینان از نشت نفت، شیر انتقال را بسته و جریان نفت از تلمبه خانه سرکان و ماله کوه در ظهر همان روز قطع شده و تا کنون هم نفتی منتقل نشده است هر چند میلیارد ها دلار درآمدهای نفتی کاهش یافته است.
البته بدلیل قدمت خطوط لوله و کهنگی لوله ها بعد از حدود 20 سال چند مورد در گذشته نشتی نفت نیز وجود داشته که ترمیم شده و البته خسارتهایی هم داشته است که در سال 86 بدلیل تعدد نشتی ها تصمیم می گیرند که خط لوله بازسازی شود. مطالعات انجام، برنامه تنظیم، مناقصه برگزار و پیمانکار نیز انتخاب می شود تا نفت تلمبه خانه سرکان ماله کوه را به منطقه و تلمبه خانه "برد اسبی" منتقل کنند که مشکل منطقه پلدختر برای همیشه حل شود و پیش بینی می شود این طرح تا پایان سال88 به بهره برداری برسد.
بعد از حادثه 11/4/88برای ایجاد ایمنی و استمرار و انتقال نفت مقرر می شود که خط انتقال از محل حادثه تا تلمبه خانه آفرینه نیز نوسازی کامل شود و تا بازدید اخیر من در15/6/88 میزان پنج هزار و 900 متر از خط لوله تعویض و پس از رفع موانع از جمله تعارضات ملکی و خصوصی و محدودیت های جاده حداکثر تا پایان شهریور ماه کل مسیر لوله ها تعویض و خطر به طور کامل رفع و مسیر انتقال ایمن می شود.
در روز اول حادثه و تا ظهر جمعه با همکاری جمعی و عزم عمومی همه اقدامات فنی و پیشگیری لازم از جمله نصب بوم کرگیری و پاک سازی آب انجام شده است ولی پاک سازی خاکی که آلوده شد میسر نمی باشد.
مهر: آقای استاندار اظهارات و گزارشات مسئولین محیط زیست با توضیحات شما تفاوت دارد و به نظر می رسد شما از برخی وقایع مطلع نشده اید در این زمینه چه پاسخی دارید؟
- من هم اظهارات مسئولان محیط زیست را خوانده ام، هیچ کس حادثه و خسارات و ضایعات آن را رد نمی کند اما گاهی اوقات بعضی افراد در بیان اعداد و ارقام به قدری غلو می کنند که واقعیت ها فراموش می شود و اقدامات تلاشگرانه را کم رنگ و یا بی اثر می کنند.
شما تیترها را مرور کنید و با واقعیت ها کنترل کنید متوجه خواهید شد بعنوان مثال گفته اند که متجاوز از300 هزار قطعه ماهی تلف شد، این ماهیهای تلف شده در کدام منطقه بوده و اثار آن کجاست. براستی اگر در اثر یک حادثه و در منطقه ای محدود300 هزار قطعه ماهی تلف شود اجساد ماهیها کجاست و اثار گندیدگی و آلودگی های ناشی از آن کجاست. این حجم تلفات باید بهداشت منطقه را به هم بزند و بوی گند آن منطقه وسیعی را آلوده کرده باشد پس چرا خبری از این مسایل نیست و یا کارشناسان کشاورزی اعلام می کنند که خوشبختانه در زمان حادثه محصولات کشاورزی برداشت شده و کمترین محصول آسیب دیده است این نظرات کارشناسان با اظهارات مغایرت دارد.
مهر: آقای صابری هر چند برآورد خسارات توسط محیط زیست با فرمول خاصی صورت می گیرد ولی ما معتقدیم حتی اگر یک دهم آنچه محیط زیست می گوید واقعیت داشته باشد بازهم جای پیگیری دارد؟
- بله خسارت هر چقدر هم کم باشد بد است و قابل قبول نیست و باید با جدیت پیگیری جبران شود.
مهر: آقای استاندار تاکنون جهت برآورد و جبران خسارت چه اقدامی شده است؟
- بعد از حادثه هیئت کارشناسی با ترکیب نماینده فرماندار، شرکت نفت و نماینده کشاورزان تشکیل و شکایات را دریافت و تشکیل پرونده داده و جمعا تعداد 519 فقره پرونده به مبلغ دو میلیارد و 182 میلیون و 368 هزار ریال تکمیل و در تاریخ 11/6/88 تحویل نماینده حقوقی شرکت نفت شده و ان شا الله کلیه وجوه خسارت کشاورزان تا پایان شهریورماه پرداخت می شود.
در خصوص تامین آب آشامیدنی روستا هم با تامین هزینه از جانب شرکت نفت و با مدیریت شرکت آب و فاضلاب روستایی تانکر سیار آب آشامیدنی اهالی تامین می شود.
در رابطه با تامین آب شرب بلند مدت روستاهای منطقه نیز مقرر شد که با مشارکت اعتبارات دولتی و کمک شرکت نفت مجتمع آبرسانی کوثر که آب 35 روستا به ظرفیت 16 هزار نفر را تامین می کند، تکمیل و به بهره برداری برسد.
در مجموع با کمک شرکت نفت مشکلات حل شده و در حال حل شدن است. خط لوله از محل آسیب تا تلمبه خانه آفرینه حداقل به مقدار5900 متر تعویض شده باقیمانده هم حداکثر تا پایان شهریور ماه تعویض و نوسازی می شود. من وظیفه خود می دانم که بخاطر دقت، همت و سرعت عمل همه از جمله کارکنان شرکت نفت و همچنین اطلاع رسانی خبرگزاریها به ویژه خبرگزاری مهر تشکر کنم.
مهر: و اما آقای صابری در خصوص آخرین وضعیت احداث پالایشگاه نفت پلدختر توضیح دهید و اینکه آیا این حادثه بر روند کار پالایشگاه تاثیری دارد؟
- مقدمات کار احداث پالایشگاه، اخذ موافقتها از دستگاهها ذیربط، مکان یابی و اخذ زمین انجام شده و به زودی با کمک بخش خصوصی و همراهی وزارت نفت عملیات اجرایی آغاز خواهد شد و این حادثه بر روند کار پالایشگاه هیچ اثری ندارد.
مهر: سئوال پایانی ما در خصوص وضعیت دیوار ساحلی تخریب شده در اثر سیل، پل مرکز شهر پلدختر و وضعیت بهداشت عمومی مردم است به نظر می رسد در این زمینه ها کم کار کرده شده است، چقدر قبول دارید؟
- در خصوص خسارات سیل سال 84 در پلدختر نگاه مسئولان به بازسازی، دیواره ساحلی، پلهای روستایی و پل مرکز شهر پلدختر و روند انجام کار، حرف برای گفتن زیاد است که به وقت دیگری موکول می کنم اما به طور خلاصه بگویم که به علل مختلف کار اجرای دیوار ساحلی و پل اصلی شهر خیلی طولانی شد و از این جهت از مردم پوزش می خواهم.
خدا را شکر کار مراحل پایانی را طی می کند و به زودی به بهره برداری می رسد. ضرورت دارد واقعیت ها و تلخ کامیها را در یک فرصت دیگر به طور مفصل به اطلاع برسانم.
ولی در مورد اینکه کم کار شده باشد نه قبول ندارم اما اینکه به علل مختلف کار به درازا کشیده شده و مردم سختی کشیده اند قابل قبول است اما تعلل هایی در گذشته و قبل از حضور ما در این استان صورت گرفته که از ذکر آنها صرفنظر می شود.
در مورد وضعیت عمومی و بهداشتی شهر پلدختر نیز من هم از جانب مردم از وضعیت بهداشتی به ویژه رودخانه و دفع آبهای سطحی شهر گله مندم و بارها به شهرداری و شورای شهر تذکراتی داده ام و باز هم توصیه می کنم این افراد بیشتر به فکر شهر باشند و عملا بیشتر به فکر مردم و شهروندان بوده و مسایل قبیله ای و سیستم های شخصی را کنار بگذارند.
به هر حال این گفتگو بخش پایانی مصاحبه اختصاصی خبرگزاری مهر با استاندار لرستان بود که حامل خبرهای خوشی چون تکمیل مجتمع آبرسانی کوثر برای تامین آب روستاهای منطقه و حاشیه خطوط انتقال نفت پس از مدتها رکود به دلیل کمبود اعتبار، اجرایی شدن پالایشگاه نفت، نوسازی خطوط انتقال نفت و بهره برداری از خط انتقال نفت برداسبی تا پایان امسال بود که نشان از نتیجه بخش بود گزارشهای مهر و همت مسئولان شرکت نفت و استاندار لرستان دارد.
...............................................
فاطمه حسینی
نظر شما