۱۴ مهر ۱۳۸۸، ۹:۲۷

مسئولیت‌ اخلاقی بشر در مسائل زیست‌محیطی مورد تأکید رهبران دینی است؛ گزارش هفتگی ادیان جهان

مسئولیت‌ اخلاقی بشر در مسائل زیست‌محیطی مورد تأکید رهبران دینی است؛ گزارش هفتگی ادیان جهان

خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: تأکید پاپ بر خطرات مادیگرایی و بنیادگرایی دینی در آفریقا، اهمیت تغییرات جوی و راهکار مبارزه با آن میان پیروان ادیان مختلف و مسئولیت اخلاقی بشر در مسائل زیست محیطی برخی از اخبار ادیان جهان طی یک هفته گذشته بودند.

پاپ مادی‌گرایی را تهدیدی برای معنویت در قاره افریقا دانست

پاپ بندیکت شانزدهم دیروز یکشنبه 12 مهر ماه جلسه ویژه واتیکان درباره قاره افریقا را با حضور اسقفهای کاتولیک آغاز کرد و طی آن نسبت به خطراتی که به واسطه مادیگرایی و بنیادگرایی دینی معنویت این قاره را تهدید می‌کند ابراز تأسف کرد.

رهبرکاتولیکهای جهان در سخنرانی افتتاحیه این همایش سه هفته ای با حضور 300 اسقف کاتولیک گنجینه‌های معنوی فرهنگی غنی افریقا را مورد تجلیل قرار داد و اظهار داشت که این گنجینه‌ها عامل تنفس معنوی برای دنیایی است که دچار بحران ایمان و امید شده است. افریقا دچار مادی‌گرایی شده است و سمی از سوی کشورهای توسعه یافته به این قاره ترواش کرده است. از این رو درحالی که استعمار در فضای سیاسی خاتمه یافته اما تجلی آن هنوز هم در این قاره باقی است.

وی در این همایش از کلیسای کاتولیک در افریقا خواست صدای تسامح، عدالت و صلح را میان اقوام و گروههای دینی مختلف دینی اشاعه دهند. این درحالی است که بسیاری از گروههای دینی فقر، جنگ و ایدز را موانعی برای ادامه فعالیتهای خود می‌دانند.

در طول این همایش کارشناسانی خارج از عرصه‌های کلیسایی سخنرانی خواهند کرد که در آن میان می‌توان به رئیس اتحادیه نیروی حافظ صلح دارفور سودان سازمان ملل متحد و رئیس سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد اشاره کرد.

دعوت بندیکت از کاتولیکهای سابق چک برای بازگشت به دین

پاپ از آخرین روز سفر خود به چک برای دعوت جمعیت کاتولیک این کشور به کلیسا استفاده کرد چرا که وفاداری به مذهب کاتولیک در این کشور به‌ویژه در مناطق کاتولیک‌نشین بسیار کاهش یافته و چک را به سکولارترین کشور اروپا تبدیل کرده است.

درحالی که در آمار سال 1991 حدود 45 درصد از چکها خود را کاتولیک معرفی می‌کردند این تعداد در سال 2001 به 33 درصد کاهش یافت. بندیکت شانزدهم در جمع 120 هزار نفری کاتولیکهای چک تأکید کرد که تاریخ نشان داده است که زندگی افرادی که خدا را از افق اعمال و انتخابهای خود حذف می‌کنند به پوچی می‌رسد.

دیدار پاپ از این کشور با بیستمین سال منحل شدن نظام کمونیستی چکسلواکی همزمان شده بود. پاپ در این سفر تصدیق کرد که انسان نیاز دارد از ظلم مادی آزاد باشد اما باید از شری که روح را نیز رنجور می‌کند در امان باشد.

این درحالی است که این اظهارات مورد انتقاد قرار گرفت و این انتقاد نه تنها از سوی برخی از کاتولیکها بلکه ازسوی سایر مذاهب مسیحی هم مطرح شد چرا که پاپ ظاهراً عدالت مادی و ساختاری را به نفع تفاسیر محافظه‌کارانه از اخلاقیات فردی دست کم گرفته بود.

تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که نیمی از جمعیت چک ناخداباور هستند و این امر باعث شده است که چک رکورددار جمعیت ناخداباوران در دنیا تلقی شود.

پاپ برای سیل‌زدگان فیلیپینی دعا می‌کند

پاپ بندیکت شانزدهم در پیامی به مردم سیل‌زده فیلیپین که خانه‌ها و نزدیکان خود را در یک طوفان گرمسیری و سیلی شدید در مانیل از دست داده‌اند یادآور شد که ضمن همدردی برای آنها دعا می‌کند.

اظهارات پاپ خطاب به مردم فیلیپین در جلسه با سفیر جدید فیلیپین در واتیکان ایراد شد. وی همچنین از اینکه این کشور از تمام منابع معنوی و مالی خود استفاده می کند تا شهروندان از نظر روحی و جسمی پیشرفت کنند ابراز اطمینان کرد و گفت: خیر خداوند در زندگی با همبستگی و انسجام در کنار همسایگان است.

راهپیمایی سه ماهه صلح جهانی از نیوزیلند آغاز شد

صدها نفر از مردم روز 2 اکتبر (10 مهرماه) به مناسبت سالروز تولد گاندی در ولینگتون پایتخت نیوزیلند راهپیمای سه ماهه‌ای را برای صلح جهانی آغاز کردند. این راهپیمایی تجربه شگفت‌انگیزی برای ارتباط با تمام مردم در سراسر جهان است، ایده اصلی گرامیداشت شهروندانی است که در مناقشات خشونت آمیز و جنگ در سالهای متمادی جان خود را از دست داده و بی‌نام و نشان مانده‌اند.

این راهپیمایی از سوی سازمان " دنیای بدون جنگ" هماهنگ شده و دربرگیرنده راهپیمایی 160 هزار کیلومتری در 90 کشور جهان است. روز دوم اکتبر سالروز تولد گاندی رهبر جنبش ضد خشونت هندوستان علیه استعمار بریتانیا در هندوستان مصادف با روز بین‌المللی ضد خشونت سازمان ملل متحد است.

راهپیمایی صلح مورد حمایت شخصیتهای برجسته ای چون دالایی لاما، اسقف اعظم دسموند توتو و رئیس جمهوری تیمور شرقی قرار گرفت.  مشاهیر دنیای هنر و موسیقی چون جین فوندا، مارتین شین و پنلوپه کروز از ستارگان هالیوود، دیوید نلبندیان بازیکن تنیس، برایان آدامز و یوکو اونو همسر جان لنون از گروه بیتلز از دنیای موسیقی نیز در این راهپیمایی شرکت کردند.

شبکه ماهواره‌ای برای ترویج گفتگو راه‌اندازی شود

هئیتهای شرکت کننده در همایش بین ادیان و بین‌المللی ژنو که روز پنجشنبه 9 مهر ماه به پایان رسید بر ضرورت تقویت فرهنگ گفتگو میان نسل جوان تأکید و خواستار راه اندازی شبکه ماهواره‌ای گفتگو شدند.

در بیانیه نهایی همایش بین ادیان ژنو شرکت کنندگان به سوء تفاهمهایی اشاره کرده اند که درباره ادیان و فرهنگها وجود داشته و به عدم اعتماد دوجانبه منتهی می شود که این امر علت علی مناقشات و درگیریها است. این همایش دو روزه از سوی انجمن جهانی مسلمانان مستقر در مکه برگزار و خواستار تلاشهای مشترک پیروان ادیان در راه رفع فقر، حمایت از محیط زیست و ممانعت از سوء استفاده تولید کنندگان اسلحه از مناقشات و جنگها شد.

سوامی آگنیوش رئیس شورای جهانی آریا ساماجی در سخنرانی خود در رابطه با این همایش نظریه ساموئل هانتینگتون را در رابطه با برخورد تمدنها به استهزا گرفت و گفت این نظریه تنها متعلق به وی بوده است.

سناتور عبدیل آخمنتوف از قزاقستان با اشاره به یک ضرب المثل در قزاقستان که می گوید هرچه در آشیانه بچشید برای پرواز شما را هدایت می کند از والدین خواست با کودکان خود با احترام رفتار کنند تا آنها در بزرگسالی نیز اهمیت گفتگو و همزیستی بین ادیان را درک کنند.

این همایش بین‌المللی چهارمین همایشی بود که با هدف ترویج گفتگوی بین ادیان توسط پادشاه عربستان برگزار شد. چشم‌انداز همزیستی میان تمدنهای مختلف، نقش دین و فرهنگ در ترویج گفتگو، تأثیر ارزشهای دینی در اصلاح جوامع و نقش رسانه در تقویت گفتگو و ارزشهای انسانی از موضوعات مورد بحث و بررسی در این همایش بود.

رهبران ‌ادیان مبارزه با افزایش دمای زمین را مسئولیت اخلاقی دانستند

پیروان ادیان بزرگ جهان و همچنین رهبران سیاسی و تجاری منافع و اهداف کوتاه مدت و همچنین حرص و آز را تقبیح کرده و طی یک همایش تغییرات جوی بین‌المللی در بانکوک مبارزه با افزایش دمای زمین را یک مسئولیت اخلاقی توصیف کردند.

پیروان ادیان جهان رهبران را برای اولویت دادن به منافع ملی به جای حمایت از گونه انسان مورد انتقاد قرار دادند. این اظهارات در پایان همایشی شکل گرفت که با هدف شکل دادن به یک قرار داد جدید برگزار شده بود، چرا که پرتوکل کیوتو در سال 2012 خاتمه می یابد.

پروتکل کیوتو پروتکلی برای "کنوانسیون چارچوب تغییر آب و هوای سازمان ملل"  مصوب سال 1992 با هدف کاهش گازهای گلخانه‌ای عامل تغییر آب و هوای کره زمین است. از آنجایی که پروتکل کیوتو تقریباً همه بخش‌های عمده اقتصادی را دربر می‌گیرد، فراگیرترین  توافقنامه درباره محیط‌زیست و توسعه پایدار محسوب می‌شود که تا امروز به امضا رسیده است.

در این اعلامیه آمده است: حفظ مخلوقات خداوند در زمین در تمام ادیان مورد تأکید قرار گرفته است و ما این امر را به رسمیت می‌شناسیم که تغییرات جوی صرفاً یک مشکل اقتصادی و تکنیکی نیست بلکه در اصل یک مسئله اخلاقی، معنوی و فرهنگی است.

در این همایش که رهبران دینی نقل قولهایی را از انجیل، قرآن و دیگر متون مقدس ارائه کرده تا نشان دهند که خداوند انسان را با هدف حفاظت از زمین آفرید.

کلیسای اسکاتلند راهکارهایی برای کاهش آلودگی هوا ارائه می‌دهد

یک گروه زیست‌محیطی کلیسایی در اسکاتلند این هفته اقدام به انتشار راهبردی برای کلیساها خواهد کرد تا طی آن کلیساها بتوانند تأثیر رویکردهای خود را در انتشار کربن اندازه‌گیری کرده و راهکارهایی را برای کاهش کربن در پیش بگیرند.

گزارش این گروه کلیسایی و طرفدار محیط‌زیست پیشنهاد کرده است که این اندازه‌گیری‌ها می‌توانند به افراد کلیسا کمک کنند که مصرف انرژی خود را مدیریت کرده، برآن نظارت داشته باشند و برای کاهش آن چاره‌اندیشی کنند که این امر درست شبیه نصب لوله‌های آب گرم و بازیافت مواد است.

این گزارش در پاسخ به نشست مجمع عمومی کلیسای اسکاتلند در ماه می منتشر شده است که طی آن رهبران کلیسا از تمام کلیسایی‌ها خواستند که اثرات کربن خود را هر سال 5 درصد کاهش دهند.

کشیش ایوان ایتکس  از شورای کلیسا و جامعه و مسئول اجرایی گروه منتشر کننده این گزارش با ابراز خوشبینی از عملکرد این گزارش در کلیساها گفت: این گزارش می‌تواند به کلیساها کمک کند تا با افزایش دمای زمین مقابله کنند.  کلیسای اسکاتلند اعتقاد دارد که افراد جامعه دینی می‌توانند عامل مهمی در ایجاد تغییر در کشور در راستای مبارزه علیه افزایش دمای زمین باشند که این امر به وسیله کلام و عملکرد آنها انجام می‌شود.

نمایش انجیلهای قدیمی در استرالیا

نمایشگاهی از انجیلهای قدیمی با بیش از نیم قرن قدمت در شهر کافز هاربر نیوساوت ولز استرالیا به نمایش گذاشته شده است.

این انجیل به زبان لاتین در سال 1495 به عنوان یکی از نخستین کتابهای نتشارات گوتنبرگ چاپ شده و بخشی از نمایشگاهی است که از سوی انجمن انجیل نیوساوت ولز برپا شده است.

همیلتون اسمیت متصدی این نمایشگاه گفت: برگزارکنندگان نمایشگاه ها باید مراقب تعداد دفعاتی که این انجیلهای قدیمی به نمایش گذاشته می شوند باشند چرا که بسیاری از این انجیلها غیرقابل بازگشت هستند.

بیش از 20 انجیل در این نمایشگاه به معرض دید عموم گذاشته شده که در میان آن می توان به انجیلی با قدمت 510 سال به زبان لاتین اشاره کرد که متعلق به ویلیام شکسپیر بوده است. همچنین انجیلی متعلق به دوران جنگ بوئر، یک انجیل مینیاتوری و نخستین انجیلی که وارد استرالیا شد از دیگر انجیلهای به نمایش گذاشته شده در این نمایشگاه است.

ممنوعیت ساخت اماکن‌دینی در زمینهای عمومی هندوستان

دادگاه عالی دهلی سه‌شنبه 7 مهر، فعالیت تمام سازمانها و اماکن دینی غیرقانونی جدید را در زمینهای عمومی ممنوع اعلام کرد و خواستار اجرای جدی این حکم از سوی دولتهای ایالتی شد.

هیئتی از قضات، از دولتهای مختلف ایالتی خواستند سرنوشت میلیونها مکان دینی که در زمینهای عمومی غیرقانونی ساخته شده را بررسی  کنند. این هیئت حکم خود را پس از آن صادر کرد که معاون دادستان هندوستان اظهار داشت دولت مرکزی در مشورت با دولتهای ایالتی به این توافق رسیده که ساختمانهای دینی نباید در آینده در زمینهای عمومی ساخته شوند.

در دیدار میان وزرات عالی ایالتها با وزیر کشور هندوستان که اواسط ماه سپتامبر تشکیل شد این تصمیم اتخاذ شد که دولت درباره سرنوشت اماکن دینی که پیش از این در زمینهای عمومی ساخته شده تصمیم گیری کند.

خانواده‌های استرالیا میزبان شرکت‌کنندگان پارلمان ادیان جهان می‌شوند

برگزارکنندگان پارلمان ادیان جهان که قرار است طی روزهای 3 تا 9 دسامبر ( 12 تا 18 آذر ماه) در ملبورن استرالیا برگزار شود فراخوانی را برای خانواده‌های شهر میزبان منتشر کرده تا درخواستهای خود را مبنی بر میزبانی از یک هزار نفر از شرکت‌کنندگان این اجلاس ارائه کنند.

برگزارکنندگان پارلمان ادیان جهان اعلام کردند که خانواده‌های علاقمند باید درخواست خود را از روز 30 سپتامبر برای میزبانی یک هزار نفر مهمان این همایش ارائه کنند. قرار است که خانواده‌های میزبان برای مهمانها اتاق خواب و صبحانه فراهم کرده و در طول این همایش آنها را همراهی کنند.

دالایی لاما، دلیله مجاهد عضو دفتر همکاریهای دینی اوباما در امریکا و مایکل کیربی قاضی دادگاه عالی سابق از جمله شرکت‌کنندگان در این همایش محسوب می‌شوند. معنویت بومی یکی از موضوعات اصلی این همایش است که مارگارت لوکاوا از انجمن دائم سازمان ملل متحد، ارون لیونز از رهبران بومی امریکا و جوی مورفی واندین و باب راندال از رهبران بومی استرالیا آن را مورد اشاره قرار می‌دهند. بیش از 8 هزار نفر از 8 کشور جهان طی روزهای 12 تا 18 آذر ماه برای حضور در پارلمان ادیان جهان ملبورن گردهم جمع می‌شوند.

اجلاس صلح در ونکوور برگزار شد

مرکز دالایی لاما برای صلح آموزش روز 27 سپتامبر( 5 مهر) به مدت سه روز اجلاسی را با حضور دالایی لاما و دسموند توتو و برخی دیگر از برندگان صلح نوبل میزبان اجلاس صلح ونکوور در کانادا برگزار کرد که طی آن جایزه عشق و بخشایش به منظور تقدیر از فعالیت در راه صلح به دالایی لاما و دسموند توتو اهدا شد.

این همایش با هدف گفتگو در رابطه با صلح، آموزش، زنان و برقراری صلح با حضور شخصیتهای برجسته از حوزه‌های آموزش، هنرها، تجارت، سیاست و تحول اجتماعی برگزار شد. در مراسم افتتاحیه این همایش جایزه فتزر برای عشق و بخشایش به اسقف اعظم دسموند توتو رهبر مبارزات ضد آپارتاید افریقای جنوبی و دالایی لاما رهبر معنوی بودائیان جهان اهدا شد. این جایزه از سوی مؤسسه میشیگانز فتزر به منظور تقدیر از افرادی که در راه صلح جهان فعالیت می کنند اهدا می شود.

دالایی لاما در حع 10 هزار شرت کننده در مراسم افتتاحیه با عنوان " صلح جهانی از راه صلح فردی" گفت که تنها محبت واقعی به صلح جهان منتهی می‌شود. اما امروز تکنولوژی به عنوان مانع ای در راه صلح در جهان عمل می‌کند. فکر می‌کنم که تکنولوژی برای ذهن هوشمند مزایا و منافعی به همراه دارد اما هیچ ظرفیتی برای ایجاد محبت ندارد.
دالایی لاما همچنین گفت که زنان باید در جایگاه قدرت قرار گیرند تا بتوانند قدرت نرم و محبت برای جهان به ارمغان آورند.

در این همایش زنانی چون مری مگوایر و بتی ویلیامز برندگان صلح نوبل از ایرلند، جودی ویلیامز برنده صلح نوبل سال 1997 از آمریکا، مری رابینسون رئیس جمهور سابق ایرلند، ماریا شریور همسر فرماندار کالیفرنیا و مفو توتو دختر دسموند توتو حضور داشتند.

دالایی‌لاما در ادامه اظهارات خود گفت: برخی ممکن است مرا فمینیست بدانند اما ما نیازداریم تلاشهای بیشتری برای ترویج ارزشهای اولیه بشری و محبت بشری انجام دهیم و زنان در این رابطه نسبت به رنج و درد دیگران حساس‌تر هستند. تغییر حقیقی باید از درون افراد، خانواده ها و جوامع سرچشمه گیرد ما باید این مفهوم را در بپذیریم که همه جهان به عنوان " ما" عمل می‌کند.

توتو که به علت بیماری نتوانسته بود در این همایش حاضر شود جایزه را از طریق ویدئو کنفرانس دریافت کرد و گفت: ما قلباً می‌دانیم که بسیاری از مشکلات ما از عدم رعایت ارزشهای انسانی چون ظرفیت بخشش، مصالحه و توجه به سایر انسانها سرچشمه می‌گیرد.

کد خبر 959165

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha