به گزارش خبرگزاری مهر، "گیورگی جانجغاوا" در بازدید از غرفه خبرگزاری مهر در شانزدهمین نمایشگاه مطبوعات در تهران درپاسخ به خبرنگاران درباره روابط پرتنش تفلیس و مسکو گفت: آنچه بین روسیه و گرجستان وجود دارد تنش نیست بلکه جنگ است و همچنان 20 درصد قلمرو گرجستان در اختیار مسکو است.
سفیر گرجستان در ایران با اشاره به رسمیت نشناختن اعلام خودمختاری آبخازیا و اوستیای جنوبی از سوی بسیاری از کشورهای جهان، همچنان این دو منطقه خودمختار را قسمتی از قلمرو کشورش اعلام کرد.
وی، جنگ قفقاز در سال گذشته را جنگ گرجستان علیه اوستیای جنوبی و آبخازیا ندانسته بلکه جنگ تفلیس و مسکو دانست که از 20 سال پیش شروع شده است.
جانجغاوا به حضور گسترده نظامیان روس در مناطق آبخازیا و اوستیا نیز اشاره کرد و از ساخته شدن پایگاه های نظامی روس در مناطق خودمختار انتقاد کرد.
وی، برخورد تنش آمیز روسیه با گرجستان را ناشی از تلاش تفلیس برای نزدیکی بیشتر به اروپا و عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا دانست و ابراز داشت: نزدیکی ما به اتحادیه اروپا به معنای رویارویی با منافع روسیه نیست.
سفیر گرجستان همچنین گسترش ناتو به شرق را تهدیدی برای امنیت ملی یا کاهش قدرت بازدارندگی روسیه ندانست و تاکید کرملین بر این موضوع را بلوف دانست.
جانجغاوا از سیاست های مسکو در قبال اوکراین، مولداوی، گرجستان و دیگر جمهوری های سابق شوروی انتقاد کرده و گفت: ما از ناتو به عنوان یک چتر حمایتی دفاعی استفاده می کنیم ولی همیشه نگران تهاجم روسیه به مرزهای خود هستیم.
وی، پدرخواندگی روسیه در مورد جمهوری های سابق شوروی را رد کرد و این موضوع را با مثالی به تاریخ ایران ربط داد که روزی قلمرو ایران باستان نصف جهان را تشکیل می داد اما اکنون چنین نیست پس مسکو نیز هم اکنون نمی تواند جمهوری های سابق را قسمتی از قلمرو خود قلمداد کند.
سفیر گرجستان در ایران در پاسخ به پرسشی درباره وجود تنش داخلی بین گروه های طرفدار روسیه و حاکمیت غربگرا در این کشور، وجود گروه های سیاسی طرفدار مسکو در این کشور را رد کرد و همه احزاب سیاسی را درباره نزدیکی بیشتر به اتحادیه اروپا در حوزه سیاست خارجی متحد دانست.
این مقام سیاسی گرجستان در ادامه افزود: تنش های داخلی و تظاهرات های خیابانی مخالفین دولت در تفلیس یک روند عادی از فرایند دموکراسی است.
وی در توضیح دلایل خصومت تفلیس با مسکو گفت: این روس ها بودند که روابط اقتصادی و سیاسی را با قطع کردند و ما را تحریم کردند، ما اکنون هواپیما نداریم، پست نداریم و همه اینها ناشی از تحریم های کرملین علیه ماست.
جانجغاوا در عین حال خواستار داشتن روابط مثبت با روسیه با حل تنش های موجود شد.
سفیر گرجستان در ایران، سیستم امنیتی اروپا و ناتو را تضمینی برای امنیت و تمامیت ارضی کشورهای عضو و از جمله کشورهایی مثل گرجستان که در تلاش برای عضویت در این اتحادیه و سازمان نظامی هستند، دانست و گفت: تلاش ما برای عضویت در ناتو تلاش برای دفاع از خود بوده و این اقدام، نباید اقدامی علیه امنیت و تمامیت ارضی هیچ کشور دیگری قلمداد شود.
توافقنامه آتش بس بین مسکو تفلیس شش بند دارد و ما از تمامی این شش بند پیروی کرده ایم. |
جانجغاوا به عدم ورود ناتو به جنگ روسیه و گرجستان نیز اشاره کرد و در عین تاکید بر این موضوع که اتحادیه اروپا و ناتو از روش های دیپلماتیک به مسکو درباره کوتاه آمدن در جنگ فشار آورده اند، عدم حمایت نظامی ناتو را ناشی از عدم عضویت تفلیس در این پیمان نظامی دانست.
وی درباره توافقنامه آتش بس کنونی بین گرجستان و روسیه نیز گفت: توافقنامه آتش بس کنونی همان توافقنامه امضا شده بین نیکلا سارکوزی، رئیس جمهور فرانسه، دیمیتری مدودف، رئیس جمهور روسیه و میخائیل ساکاشویلی، رئیس جمهور گرجستان است که شش بند دارد و ما از تمامی این شش بند پیروی کرده ایم.
جانجغاوا از روسیه به خاطر به رسمیت شناختن اوستیای جنوبی و آبخازیا انتقاد و این موضوع را در کنار حضور نیروهای نظامی مسکو در این منطقه، ناقض بندهای توافقنامه آتش بس ارزیابی کرد.
وی در پاسخ به سئوالی درباره پیشنهاد ترکیه برای تشکیل اتحادیه همکاری های قفقاز نیز گفت: تا زمانی که روسیه به عنوان بخشی از این طرح، تمامیت ارضی گرجستان را به رسمیت نشناخته است، چنین طرح هایی عملی نخواهند شد.
سفیر گرجستان درباره دخالت های قدرت های خارجی در منطقه ثروتمند قفقاز و آسیای میانه نیز گفت: ما هرگونه دخالت خارجی در مسائل منطقه را از جانب هر قدرتی باشد غیرقابل قبول می دانیم اما این بدین معنا نیز نیست که ما مسائل داخلی را برای حفظ قدرت حزب حاکم به قدرت های خارجی نسبت دهیم.
وی ادامه داد: زمانی مردم به شواردنازه نه گفتند و وی بدون اینکه از نقش موساد یا سیا در برکناری خود دم بزند و آنها را متهم به براندازی کند به خواست مردم تن داده و کناره گیری کرد.
جانجغاوا، درباره روابط گرجستان و آمریکا بعد از روی کار آمدن باراک اوباما رئیس جمهور این کشور نیز گفت: روابط تفلیس و واشنگتن رو به رشد بوده و ایالات متحده از پیوستن گرجستان به ناتو و اتحادیه اروپا حمایت می کند.
نظر شما