به گزارش خبرنگار مهر، علم نانو، هنر انسان در زمینه دستکاری و بازچینی اتمها برای ساخت مواد، ابزارها و سیستم های مفید در مقیاس یک میلیاردیم متر است. در واقع فناوری نانو یکی از آخرین دستاوردهای علمی بشر است. طبق بررسی های شورای پژوهشهای اجتماعی اقتصادی انگلستان، فناوری نانو از جمله موارد رو به گسترش و مورد توجه کشورها است. این فناوری علیرغم انتقادهایی که به آن وارد می شود ولی بیشتر توجه ها به سمت اثرات مثبت این فناوری چون ارتقای زندگی، تولیدات جدید و توسعه گرانه و تولید محصولات ارزان تر معطوف است.
گستردگی و مزایای این فناوری به حدی بود که ایران، این فناوری را به عنوان اولویت اصلی فناوریهای کشور انتخاب و برای آن برنامه ریزی کرد. تشکیل ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با هدف برنامه ریزی بلند مدت و نظارت بر تحقق اهداف سند راهبردی از اولین گامهای کشور برای خیز علمی در حوزه فناوری نانو بود.
این ستاد پس از گذشت 5 سال از فعالیتهای خود با توجه به ظهور کالاهای جدید در این حوزه، تنوع آنها و آشنا نبودن مردم و مسئولان با کارکردها و محصولات متنوع حاصل از این فناوری، اقدام برگزاری اولین جشنواره و نمایشگاه فناوری نانو در سال 87 کرد و امسال در حالی دومین جشنواره برگزار شد که این بار نانو جزئی از زندگی مردم شده است به طوریکه غرفه فروش محصولات نانویی بیش از هر غرفه ای بر و بیا دارد و مردم با خرید این محصولات، نانو را وارد زندگی خود می کنند.
اسپریها، کاشیها و الیاف آنتی باکتریال، شیشه های خود تمیز شونده، عایقهای نانویی، روکش صندلی های ضد آب، رنگ های آنتی باکتریال، فیلترهای نانویی ضد باکتری برای یخچال، لوله های ضد صدا، جورابهای ضد باکتری و قارچ و هزاران محصول نانویی دیگر به همت پژوهشگران کشور تولید شده است و از این پس می توان به راحتی در هر خانه ای محصولی با فناوری نانو را مشاهده کرد.
به گزارش مهر، 180 عنوان مقاله ISI در زمینه نانو طی سالهای 2000 تا 2008، 10 مورد ثبت پتنت، 130شرکت فعال در حوزه نانو و 19 محصول نانویی تجاری شده باعث شد که امروز ایران در میان کشورهای اسلامی رتبه اول و در میان کشورهای دنیا رتبه 15 را در حوزه فناوری نانو کسب کند.
دومین جشنواره نانو
آشنایی با توانمندی های موجود در کشور در حوزه نانو، ارتقای داتش عمومی، جذب سرمایه و تسهیل در انعقاد قراردادهای انتقال فناوری، تقویت همکاری میان دانشگاه و صنعت و شناخت پتانسیل های تحقیقاتی و صنعتی در حوزه فناوری نانو بهانه ای بود که دومین نمایشگاه فناوری نانو برنامه ریزی شود و متعاقب آن شاهد نمایشگاه جامعی از دستاوردهای فعالان حوره نانو باشیم.
یکی از مزایای این دوره از جشنواره تقسیم بندی مناسب بخشهای مختلف فعال در حوزه فناوری نانو است. این مزیت باعث شد تا صاحبان ایده و صنعتگران به راحتی واحد مورد نظر را بیابند و وارد مذاکره شود.
دومین نمایشگاه در بخشهای دانشگاهها و مراکز پژوهشی، آزمایشگاهها و سازندگان تجهیزات، شرکتهای فناور، نهادهای ترویجی و نهادهای دولتی در روز 13 آبان ماه افتتاح شد که طی برگزاری آن دو دانشگاه و مرکز پژوهشی، 28 آزمایشگاه و شرکت سازنده تجهیزات، 34 شرکت نوپا، 7 مرکز رشد، 40 شرکت صنعتی، 6 انجمن علمی، 4 شرکت آموزشی، 20 نشریه، 7 شرکت خدماتی و 11 نهاد دولتی و پژوهشگاه در این جشنواره حضور دارند.
تفاوت جشنواره دوم با اول
به گزارش مهر، در دومین دوره جشنواره و نمایشگاه نانو بخش نمایشگاهی "Industrial Show" برگزار شد. این بخش با عرضه محصولات فناورانه در این حوزه سعی دارد تا مخاطب خود را با کاربردهای تجاری شده فناوری نانو در دنیا و توانمندیهای تکنولوژیک داخلی آشنا کند. ضمن آنکه تعامل و همکاری مشترکی بین دارندگان تکنولوژی و صنایع ایجاد کند.
علاوه بر این با بررسیهای انجام شده 6 حوزه اصلی نفت، گاز، پتروشیمی و پلیمر، کشاورزی و مواد غذایی، پزشکی، بهداشتی و دارویی، صنعت ساختمان، صنعت خودرو و نساجی در زمینه فناوری نانو در دنیا پیشرفت های زیادی داشته است. همراه با آهنگ این رشد، صنعت داخلی خیز خود را برای ورود به این عرصه آغاز کرد و امسال توانست بخشی با عنوان "ویژه صنعت" اختصاص داده شود.
این بخش هر چند قرار بود توانمندیهای بخش صنعت و محصولات نانویی را معرفی کند ولی این معرفی در غیاب صنعتگران و بخشهای صنعتی دولتی انجام شد.
پایان جشنواره نانو و معرفی برترینها
در این برنامه که به صورت سالانه برگزار می شود، افراد و موسساتی که بیشترین امتیاز را از فعالیت در زمینه فناوری نانو کسب کرده باشند معرفی می شوند. در این دوره از نمایشگاه یک نفر از کشورهای عضو اکو و یک نفر از ایرانیان مقیم خارج که بیشترین همکاری را با محققان داخل دارند تقدیر می شود. ضمن آنکه از سه مرکز رشد فعال در زمینه فناوری نانو، شرکتهای فناوری و سه رسانه فعال در این حوزه تقدیر به عمل می آید.
طبق نتایج ارزیابی عملکرد سال 1387 خبرگزاری مهر به دلیل ترویج و اطلاع رسانی در زمینه نانو به عنوان رسانه برتر در بخش خبرگزاریها انتخاب شد. شبکه خبر سیما به عنوان رسانه برتر در بخش شبکه های تلویزیونی و شبکه جوان رادیو به عنوان رسانه برتر در بخش شبکه های رادیویی معرفی شدند.
نظر شما