به گزارش خبرنگار مهر در اردبیل، عدم اعلام آمار مبتلایان بیماری آنفلوانزای نوع A در این استان موجب گسترش شایعات بسیاری در زمینه تعداد بیماران مبتلا به این نوع بیماری در سطح اردبیل شده است.
چنانچه بروز این شایعات باعث نگرانی و استرس از ابتلای احتمالی به این بیماری در بین شهروندان شده و در بسیاری از موارد موجبات اختلالات روحی و ناراحتی مردم را فراهم آورده است.
ایجاد این شایعات از یکسو و عدم پاسخگویی و عدم اعلام تعداد بیماران و وضعیت این بیماری در اردبیل از طرف مسئولان بهداشت و درمان استان از سوی دیگر باعث شده که بسیاری از مردم بدون اطلاع از نوع بیماری خود به بیمارستانها مراجعه کرده و حتی کوچکترین سرماخوردگی خود را نیز با اصرار آنفلوانزا عنوان کرده و خواهان انجام آزمایشات لازم شوند.
این در حالی است که بر اساس گزارشهای رسیده از بیمارستانها و مراکز درمانی استان و نیز مشاهدات خبرنگار ما از این مراکز و گفتگو با پزشکان و مراجعه کنندگان، طی دو هفته گذشته بیش از 80 درصد به مراجعین مراکز پزشکی اردبیل افزوده شده است.
همین ازدحام مردم در بیمارستانها و بخشهای اورژانس مراکز درمانی نه تنها خطر انتقال و شیوع بیشتر این بیماری را در بین مراجعان افزایش داده بلکه موجب اتلاف وقت و نیز سرگردانی بسیاری از مردم شده است.
اردبیل به لحاظ شاخصه های بهداشتی از استانهای محروم کشور است
یکی از کارشناسان بهداشت در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به پایین بودن فرهنگ عمومی و بهداشتی استان اظهار داشت: با توجه به شاخصه های بهداشتی و فرهنگی شیوع این بیماری در اردبیل می تواند بسیار نگران کننده باشد.
سعید ثمری افزود: تجربه و دلایل مستند نشان داده بیماریهای که به صورت ایپدمی شیوع پیدا می کنند در مناطقی که از نظر نرم افزاری و سخت افزاری جزو جوامع محروم فرهنگ عمومی بهداشت و درمان محسوب می شوند، رشد چشمگیری داشته و شمار بیشتری از مردم را فرا گرفته است.
وی استان اردبیل را در بسیاری از شاخصه های بهداشتی و درمانی از استانهای محروم کشور عنوان کرد و ابراز داشت: در کنار این شاخصه ها، مهمترین دلیل اصلی در شیوع ناگهانی و سریع بیماریهایی مثل آنفلوانزای نوع A، فقر فرهنگی و عدم رعایت نکات بهداشتی در بین عموم مردم است.
این کارشناسان بهداشت با تاکید بر ضرورت اجرای برنامه های فرهنگی و بهداشتی در بین مردم به ویژه در بین کودکان و نوجوانان برای جلوگیری از شیوع بیشتر بیماری آنفلوانزا در این استان اضافه داشت: آگاهی بخشی و اطلاع رسانی از فاکتورهای بسیار مهم در خصوص پیشگیری از ابتلای شهروندان به این بیماری است.
وی چاپ و توزیع کاتالوگ و بروشورهای آموزشی در بین مردم و مدارس، افزایش برنامه های آموزشی از طریق رسانه های گروهی و رادیو و تلویزیونی، تشدید کنترل و نظارت بر عرضه کنندگان مواد غذایی، اعلام آمارهای مداوم از ابتلایان به این نوع بیماری و افراد مشکوک، افزایش نظارت در مراکز درمانی و بیمارستانها، اجرای سمینارها و کلاسهای آموزشی در مساجد، محلات و مدارس و... را از جمله راهکارهای مقابله با شیوع این بیماری عنوان کرد.
ثمری پنهان کاری در مورد آمار بیماران مبتلا به آنفلوانزای نوع A را در شیوع روزافزون این بیماری بسیار خطرناک و برشمرد و خاطرنشان کرد: عدم ارائه آمار صحیح و واقعی از تعداد مبتلایان به این بیماری در استان به نفع مسئولان بهداشت و درمان و نیز شهروندان نیست.
وی متذکر شد: باید با شفافیت و صراحت درباره این بیماری اطلاع رسانی شده و با همکاری تمام دستگاه های بهداشتی و درمانی و افزایش بهداشت فردی و عمومی در جامعه از طریق آموزش و اطلاع رسانی از رشد آنفلوانزا جلوگیری کرد.
بنا به این گزارش هم اکنون بسیاری از بیماران مشکوک به بیماری آنفلوانزای نوع A در بیمارستانهای امام خمینی، علوی و تامین اجتماعی اردبیل بستری و تحت آزمایشات لازم قرار دارند و تعدادی نیز در طبقه اول بیمارستان امام خمینی اردبیل بستری هستند که تلاش برای مشخص کردن تعداد دقیق این بیماران به دلیل عدم همکاری کارکنان بیمارستان به نتیجه نرسید.
آمار آنفلوانزا و تناقض گویی مسئولان
در همین حال مرکز بهداشت استان اردبیل آماری را در طی چند روز گذشته اعلام کرده که در نوع خود جالب توجه بود. بنا به گفته رئیس این مرکز تاکنون فقط شش نفر به این بیماری در سطح استان اردبیل مبتلا شده اند.
در بخشهای مختلف این خبر متناقص که تناقض آن بیش از اصل خبر آن اهمیت داشت به 200 مورد مشکوک و بستری شدن 30 مورد و از تحت درمان قرار گرفتن 17 نفر خبر داده که البته در بخش دیگری از این خبر به صراحت آمار شش نفر مبتلا به این بیماری اعلام شده است.
علی ظهوری همچنین اعلام کرده که 98 درصد مبتلایان مشکوک به این نوع بیماری به صورت سرپایی در بیمارستانها درمان شده و در ادامه از شهروندان خواسته است که تنها بیمارانی به بیمارستانها مراجعه کنند که از سوی درمانگاهها مشکوک به بیماری آنفلوآنزای نوع A تشخیص داده شوند.
مدارس استان اردبیل تعطیل یا نیمه تعطیل!
همچنین با وجود اینکه بیش از چندین مدرسه در سطح استان (سه مدرسه در محله جنوب شهر اردبیل) تعطبل شده و تمامی مدارس نیز هم اکنون به صورت نیمه تعطیل دایر است، اما در این خصوص نیز نه تنها آمار دقیقی از سوی مسئولان آموزش و پرورش استان اعلام نشده بلکه تعطیلی و نیمه تعطیلی مدارس نیز تایید یا تکذیب نمی شود.
هم اکنون کلاسهای درسی در مدارس نیمه تعطیل اکثر مناطق مختلف اردبیل با 10 تا 15 دانش آموز دایر می شود و بیشتر دانش آموزان به صورت اختیاری از حضور در کلاسها خودداری کرده و برخی نیز به دلیل مشکوک بودن به آنفلوانزا از سوی مدیران مدارس از حضور در کلاسها منع می شوند.
اما در این بین اقدام عجیب و جالب روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل قابل توجه بود که به جای اعلام دقیق تعداد مبتلایان به بیماری آنفلوانزا در این استان و به جای پاسخ به افکار عمومی و رسانه ها و نگرانیهای مردم، با ارسال فکسی به دفاتر مطبوعات و خبرگزاریهای استان آمار مبتلایان و فوت شدگان کل کشور را به جای آمار استان اعلام کرده بود.
به هر حال افکار عمومی و رسانه های جمعی انتظار دارند که مسئولان بهداشت استان به صورت شفاف و صریح نسبت به اعلام آمار دقیق بیماران اقدام کرده و حتی فعالیتها و برنامه های خود را برای بالا بردن فرهنگ بهداشت استان و نیز برای مقابله با این بیماری و کاهش ابتلایان به آن اعلام کنند.
نظر شما