"پیر محمد ملازهی" کارشناس مسائل پاکستان در نشستی با حضور محمد بخش عباسی سفیر پاکستان در تهران، محمد مهدی غفاری دیگر کارشناس مسائل پاکستان، محمد رحیم افضلی رایزن سابق افغانستان در ایران و دکتر سید وحید ظهوری حسینی دیگر کارشناس افغان تبار مسائل پاکستان، روابط تاریخی فرهنگی و مذهبی دو کشور همسایه ایران و پاکستان را مثال زدنی اما بعضی مشکلات امنیتی در مرزهای دو کشور را عامل تنش بین دو طرف دانست.
وی، قطع نظر از روابط خوب سیاسی سنتی بین اسلام آباد و تهران، روابط بین مردم ایران و پاکستان را روابطی خوب و ماندگار عنوان کرد.
این کارشناس مسائل پاکستان، نگاه جاری درباره مناطق مرزی ایران و پاکستان بین دو طرف را کمی از واقعیت دور دانست و گفت: کسانی که منطقه را می شناسند می دانند که طایفه ریگی بین سه کشور ایران، افغانستان و پاکستان تقسیم شده اند.
وی، روابط قبیله ای و قومی موجود بین قبیله ریگی در این منطقه را بدون دخالت دولت های ایران، پاکستان و افغانستان برای دشمنان منطقه قابل استفاده دانست.
ملازهی، سوء استفاده جندالله از روابط قومی موجود بین مردم بلوچستان ایران، افغانستان و پاکستان را عامل ناآرامی ها در این منطقه ارزیابی کرد و دولت های سه کشور را در این باره مقصر ندانست.
وی، حل معضلات امنیتی در مرزهای ایران، پاکستان و افغانستان را منوط به همکاری سه کشور دانست و گفت: معضل امنیتی در منطقه بلوچستان فقط راه حل نظامی ندارد و راه حل نظامی بدون کار فرهنگی و عمرانی نتیجه بخش نخواهد بود.
این کارشناس مسائل پاکستان ادامه داد: منطقه بلوچستان در سه کشور ایران، افغانستان و پاکستان جزء مناطق محروم این کشورها هستند که همین موضوع زمینه ها را برای رشد گروهک هایی چون جندالله در این مناطق فراهم می کند.
وی، امنیت درازمدت مرزهای ایران، افغانستان و پاکستان را تنها وابسته به از بین بردن عبدالمالک ریگی ندانست بلکه آنرا به همکاری سه کشور در بالا بردن شاخص های توسعه در این مناطق وابسته دانست.
ملازهی به افغانستان به عنوان بزرگترین تولید کننده مواد مخدر در جهان اشاره کرد و گفت: ایران و پاکستان محل ترانزیت مواد مخدر هستند و این موضوع اهمیت همکاری های گسترده تر سه جانبه بین کابل، اسلام آباد و تهران را ضروری تر می کند.
نگرانی مردم منطقه از روابط واشنگتن-اسلام آباد
وی، روابط نظامی و سیاسی پاکستان با آمریکا را نیز از نگرانی های جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت: تصور ایران این است که اسلام آباد به واشنگتن مجوزهایی را برای ایجاد پایگاه نظامی در منطقه بلوچستان داده است.
این کارشناس پاکستان ابراز داشت: انتظار ایران این است که مناسبات واشنگتن و اسلام آباد در هر سطحی که هست، برای جمهوری اسلامی نگرانی های امنیتی ایجاد نکند.
وی، شرط همکاری پاکستان با آمریکا را کمک واشنگتن به حل معضلات مرزی اسلام آباد با کابل و دهلی در مرز "دیورن" و "کشمیر" عنوان کرد.
ملازهی، تثبیت قدرت هژمونی آمریکا در منطقه را هدف نهایی واشنگتن از تلاش برای نفوذ در هند، پاکستان، افغانستان و ایران عنوان کرد و گفت: موضوعی که اکنون حائز اهمیت می باشد این است که غرب به خوبی این موضوع را درک کرده است که تندروهای طالبان به خوبی قابل استفاده هستند.
وی ادامه داد: غرب در کنار تمامی بهره هایی که تاکنون از وجود طالبان برده است اکنون در پی مذاکره و در نهایت شرکت دادن طالب ها در قدرت در افغانستان است.
این کارشناس مسائل پاکستان، حضور طالبان در عرصه قدرت افغانستان را با حمایت سیستم اطلاعاتی اسلام آباد و عربستان دانست.
ملازهی، حضور طالبان در عرصه سیاسی افغانستان را به معنای تحقق آرزوی پاکستان برای نفوذ در این منطقه ارزیابی کرد و ایران را در صورت چنین اتفاقی از صحنه سیاسی افغانستان حذف شده دانست.
وی، وجود رابطه بین طالبان و سیستم اطلاعاتی پاکستان را از مسائلی دانست که در سطح جهان مطرح است و گفت: شروع حرکت طالبان از مدارس مذهبی پاکستان بود.
ملازهی، توقف حمله اتحاد جماهیر شوروی سابق به افغانستان را دلیل حمایت پاکستان از طالبانیسم در بدو تولد این گروه تروریستی دانست و این موضوع را از دید منافع ملی اسلام آباد در آن زمان قابل توجیه ارزیابی کرد.
وی در عین حال از دولت پاکستان خواست متوجه مسئولیت خود در قبال بوجود آمدن طالبان باشد.
این کارشناس پاکستان، استفاده از نیروهای جهادی در کشمیر و همچنین اعمال نفوذ از طریق نیروهای طالبان در افغانستان را از موارد استفاده اسلام آباد از طالبان عنوان کرد.
وی از وجود این نگرانی در همسایگان افغانستان خبر داد که پاکستان در برخورد با تروریسم به شکل گزینشی برخورد می کند و جریان های وابسته به جلال الدین حقانی و حافظ گل بهادر در منطقه وزیرستان شمالی هنوز با آی اس آی در ارتباطند و از این گروهها به عنوان اهرم فشار برای اعمال نفوذ در افغانستان استفاده می شود.
این کارشناس مسائل سیاسی از وجود این برداشت در ایران که بخش هایی از جندالله با آی اس آی در ارتباط هستند تا از این طریق در خاک جمهوری اسلامی اعمال نفوذ کنند خبر داد و این موضوع را نگران کننده دانست.
وی، حضور طالبان در عرصه قدرت در افغانستان را ناشی از توافق مابین عربستان، پاکستان، انگلیس و آمریکا دانسته و گفت: غربی ها در حال جدا کردن طالبان از القاعده هستند.
این کارشناس مسائل پاکستان به حاکمیت پشتون ها بر افغانستان در قرن های گذشته اشاره کرد و گفت: در استراتژی جدید اوباما برای منطقه، سهمی از قدرت که پشتون ها خواهان آن هستند به آنها داده خواهد شد و یا حداقل به آنها اجازه داده خواهد شد تا در مناطق خود شرع مورد نظر خود را حکفرما کنند.
جنگ شیعه و سنی؛ دام جدید غرب برای منطقه و ایران
ملازهی، جنگ شیعه و سنی را دام آمریکایی ها برای ایجاد ناآرامی در ایران و منطقه عنوان کرد و گفت: تعامل بیشتر منطقه ای می تواند این دسیسه غرب را ناکام بگذارد.
وی در عین حال سنی های ایران را بسیار به جمهوری اسلامی علاقه مند دانست و گفت: رسیدگی به مناطق مرحوم سنی نشین و از بین بردن تبعیضها می تواند دشمنان تهران را در تلاش برای ناآرام کردن مناطق مرزی ناامید کند.
نظر شما