خبرگزاری مهر، گروه استانها- مصطفی یاوری نسب؛ انقلاب اسلامی ایران طی ۴ دهه از عمر خود علاوه برای ایجاد آزادیهای اجتماعی و سیاسی برای ملت ایران و حفظ استقلال کشور بدون تاسی از قدرتهای خارجی توانسته است به صورت نسبی امکانات و زیرساختهای لازم برای رفاه عمومی را در شهرها و روستاها از مرکز کشور تا دورترین روستاهای مرزی به ارمغان آورد.
توسعه شبکههای آب و برق و احداث جادههای روستایی در کنار ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ و کوچک در نقاط مختلف برای توسعه متوازن بخشی از اقداماتی بوده است که طی سالهای گذشته به انجام رسیده و موجب شده تا میانگین سن امید به زندگی در کشور از ۵۰ سال در ابتدای انقلاب به ۷۵ سال در دهه چهارم انقلاب برسد.
این مهم طی سالهای پس از انقلاب به همت مسئولان و مشارکت مردم در خراسان بزرگ نیز رقم خورد و این استان که پیش از انقلاب مانند دیگر نقاط کشور از بسیاری از زیرساختها محروم بود امروز به عنوان یکی از قطبهای مهم ملی در بخشهای مختلف تبدیل شده است.
توسعه شبکه بهداشت و درمان و ساخت بیمارستانهای تخصصی، ایجاد شهرکهای صنعتی، توسعه خطوط ریلی و ایجاد بزرگراههای بین شهری و بهره مندی از شبکه تلفن ثابت و همراه از جمله مهمترین اقدامات در این خطه از کشور بوده است.
یکی از مهمترین اقدامات صورت گرفته برای آبادانی شمال شرق کشور، تقسیم خراسان بزرگ به استان کوچکتر برای تسریع در روند آبادانی این منطقه بود، که با تصویب مجلس شورای اسلامی این استان به سه استان خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی تقسیم شد.
در این میان توسعه اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی را میتوان به عنوان یکی از نقاط عطف در اقدامات صورت گرفته پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد به صورتی که امروز بیش از ۲۵ میلیون زائر داخلی و خارجی سالانه برای زیارت بارگاه منور رضوی وارد مشهد میشوند.
افزایش چشمگیر فضای حرم مطهر رضوی
آستان قدس رضوی در سالهای پس از انقلاب اسلامی ایران با توجه ویژه ای که از سوی امام خمینی (ره) به این آستان مقدس شد روند شتابان خود در توسعه را آغاز کرد و امروز با گذشت ۴۰ سال از پیروزی انقلاب به برکت موقوفات و نذورات شیعیان به عنوان یکی از بزرگترین سازمانهای مذهبی، اجتماعی و اقتصادی در منطقه تبدیل شده است.
در همین رابطه معاون اماکن متبرکه آستان قدس رضوی در گفتگو با مهر میگوید: مساحت حرم مطهر رضوی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران حدود ۶۰ هزار مترمربع بود اما در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی با توسعه صحنها و رواقها به بیش از یک میلیون متر مربع رسیده است.
خلیل منبتی میافزاید: در بخش پذیرایی از زائران امام هشتم (ع) در میهمانسرای حضرت نیز با دستور تولیت آستان قدس رضوی دومین میهمانسرای امام رضا (ع) در صحن غدیر حرم رضوی ایجاد شد و در مجموع روزانه ۲۰ هزار زائر میهمان سفره امام هشتم (ع) هستند و علاوه بر آن در مبادی ورودی شهر و حاشیه مشهد نیز غذای متبرک توزیع میشود.
وی بیان میکند: در حوزه فرهنگی ایجاد بنیاد فرهنگی رضوی، دانشگاه علوم اسلامی رضوی و دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی و مؤسسه انتشاراتی به نشر از جمله مهمترین گامهایی است که برای توسعه فرهنگ اسلامی ایران با محوریت امام هشتم (ع) برداشته شده است.
اما آستان قدس رضوی طی سالهای گذشته از امور ورزشی نیز غافل نبوده است به صورتی که امروز یکی از بزرگترین و زیباترین استادیومهای ورزشی خاورمیانه به نام امام رضا (ع) توسط این آستان مقدس در مشهد ساخته شده و در کنار چندین مجموعه آبی سرپوشیده و سالنهای ورزشی به زائران و مجاوران امام هشتم (ع) خدمت رسانی میکند.
در بخش اقتصادی نیز امروز آستان قدس رضوی به یکی از بزرگترین هلدینگ های اقتصادی کشور تبدیل شده و دارای شبکه ای بزرگ از کارخانهها و سیستمهای کشاورزی، باغی و گلخانهای است که درآمد این مجموعههای نیز صرف توسعه اماکن متبرکه و ایجاد طرحهایی برای رفاه زائران میشود.
ساخت بیمارستانهای تخصصی در خراسان رضوی
یکی از مهمترین شاخصهای توسعه در کشورها، دسترسی مردم به بهداشت و درمان محسوب میشود که خوشبختانه در این حوزه نیز طی سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در خراسان رضوی اقدامات خوبی به انجام رسیده است.
در همین رابطه رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبرنگار مهر میگوید: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد تختهای بستری بیمارستانی در استان خراسان رضوی سه هزار و ۴۰۰ تخت بود که این تعداد در حال حاضر به بیش از ۱۰ هزار تخت افزایش یافته است و تلاش میشود به ازای هر هزار نفر ۲ و نیم تخت درمانی در این استان ایجاد شود.
محمد رضا دارابی تصریح میکند: در حال حاضر ۳۲ بیمارستان دانشگاهی از جمله بیمارستان بزرگ امام رضا (ع)، قائم (عج)، شهید کامیاب و شهید هاشمی نژاد در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مجاوران و زائران بارگاه منور رضوی خدمات ارائه میدهد و در کنار آن مراکز بهداشتی درمانی، مراکز جامع روستایی و شهری نیز در تمام نقاط استان فعال و به مردم خدمات رسانی میکنند.
وی اظهار میدارد: ایجاد بیمارستانهای خصوصی نیز طی سالهای گذشته در خراسان رضوی با قوت دنبال شده و در این حوزه بیمارستان رضوی به عنوان یکی از پیشرفتهترین و مجهزترین بیمارستانهای خاورمیانه در حال ارائه خدمت به بیماران از همه شهرهای کشور و حتی کشورهای منطقه است.
طی این سالها، توسعه بهداشت و درمان تنها به ایجاد بیمارستان و مراکز درمانی خلاصه نشده است و در ساخت و توزیع داروهای مورد نیاز مردم نیز تحول چشمگیری صورت گرفته و چندین کارخانه داروسازی و تولید محصولات بهداشتی و آرایشی در این استان مشغول فعالیت هستند.
پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در بیشتر شهرستانهای استان، داروخانه فعال وجود نداشت و تنها ۷۵ داروخانه به مردم ارائه خدمت میکردند اما در حال حاضر ۷۹۲ داروخانه در شهرهای مختلف استان به مردم خدمت رسانی میکنند.
ایجاد نخستین مرکز تخصصی پیوند اعضا از بیماران مرگ مغزی شمال شرق کشور که ازسال ۹۲ در مشهد راه اندازی و تاکنون ۱۸۰۰ عمل پیوند را برای نجات جان سه هزار و ۱۵۰ بیمار به انجام رسانده تنها بخشی از موفقیتهای حوزه بهداشت و درمان خراسان رضوی محسوب میشود.
توسعه صنعتی با ایجاد کارخانههای مختلف
بخش دیگری از پیشرفتهای خراسان رضوی طی سالهای گذشته به ایجاد زیرساختهای صنعتی و صنایع مادر از جمله کارخانههای سیمان، فولاد و خودروسازی مربوط میشود که با پیش از انقلاب قابل مقایسه نیست.
مدیرکل صنعت و معدن خراسان رضوی نیز در گفتگو با مهر میگوید: از نظر تعداد واحدهای صنعتی و اشتغال در این بخش خراسان رضوی پس از تهران و اصفهان در رتبه سوم و دربخش سرمایه گذاری صنعتی رتبه هفتم کشور قرار دارد و هفت درصد تعداد واحدهای صنعتی، ۶ درصد سرمایه گذاری صنعتی و هشت درصد اشتغال صنعتی کشور متعلق به خراسان رضوی است.
راضیه علیرضایی بیان میکند: در سال ۱۳۵۷ تعداد ۸۲ واحد صنعتی با سرمایه ۲۶۶ میلیارد ریال و اشتغال ۱۰ هزار و ۳۱۶ نفر در خراسان رضوی فعال بود که تولیداتی از جمله روغن نباتی، آرد و سیمان با اشتغال ۹۲۸ نفر را شامل میشود که در حال حاضر تنها در حوزه صنعت سیمان استان بیش از ۲ هزار نفر مشغول فعالیت هستند.
وی میافزاید: توجه به حوزه معدن نیز که پیش از انقلاب تقریباً صفر بود در سالهای بعد از انقلاب به یکی از حوزههای جدی تبدیل شد به صورتی که امروز از ۶۴ نوع ماده معدنی شناخته شده در کشور ۴۶ نوع ماده معدنی در معادن سنگ آهن خواف، معادن سیلیس در تربت جام، معدن سنگ آهن هماتیت در تایباد، معدن مس در کاشمر و بردسکن، معادن کائولین و معادن سنگ در گناباد، معادن سنگ و طلا در تربت حیدریه شناسایی و در حال استخراج و فرآوری محصولات و مواد اولیه هستند.
مدیرکل صنعت و معدن خراسان رضوی اظهارمی کند: در سال ۱۳۶۷ و ۱۰ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سه شهرک و ناحیه صنعتی در خراسان وجود داشت که امروز این تعداد به ۴۸ شهرک و ناحیه صنعتی رسیده که در ۴۰ مورد از آن زمین برای راه اندازی واحد صنعتی در حال واگذاری است.
وی میگوید: در بخش صادراتی نیز پس از انقلاب با ایجاد بازارچههای مرزی و شناسایی بازارهای جدید در کشورهای آسیای میانه و تعدادی از کشورهای اروپایی میزان صادرات رشد قابل ملاحظهای داشته به صورتی که میزان صادرات کالا در گمرکات خراسان رضوی در ۸ ماهه سال ۹۷ معادل با ۱۹۱۹ هزار تن وبه ارزش ۱۶۹۷ میلیون دلار بوده است.
توسعه ادامه دارد
اقدامات انجام شده طی سالهای گذشته در توسعه شهرها و روستاها همچنان ادامه دارد و ارتقا کیفیت زندگی مردم دردهه پنجم انقلاب در دستور کار مسئولان خراسان رضوی قرار گرفته و به صورتی که صدها طرح در این حوزه همزمان با دهه فجر انقلاب کلنگ زنی یا به بهره برداری میرسد.
نظر شما