-
یادداشت مهمان؛
دانشنامه حقوق ایران حاصل تلاش بیوقفه حقوقدانان است
دانشنامه حقوق ایران حاصل تلاش بیوقفه حقوقدانان، اساتید و فضلای رشته حقوق با نظارت کاظم موسوی بجنوردی و سرپرستی علمی مصطفی محقق داماد است.
-
به مناسبت روز شعر و ادب فارسی؛
ترکان پارسیگو، شهریاران ملک سخناند
شاعران و ادیبان معاصر بزرگی مانند پروین اعتصامی، منوچهر مرتضوی، محمد امین ریاحی، ژاله آموزگار، حسن انوری و شهریار که از دیار آذربایجان برخاستهاند، زن و مرد، شهریاران ملک سخن هستند.
-
مروری بر کتاب «شعر هزار ساله فارسی»؛
کتابی که پس از ۶۰ سال منتشر شد
دسترسی ناشر به کتاب «شعر هزار ساله فارسی» از طریق فرزند و نوه مرحوم محجوب صورت گرفته است که دست نوشته آن را در میان کاغذهای قدیمی پدرشان یافتهاند.
-
یادداشت مهمان؛
کتاب و رسانه؛ دو همسفر در مسیر تاریخ
رابطه میان کتاب و رسانه، رابطهای دوسویه است که در طول تاریخ دچار تغییرات و تحولات بسیاری شده است.
-
یادداشت و تامل؛
هانا آرنت روی دیگر گلدا مایر و عضو ارشد سازمان زنان صهیونیست بود/«یهودبیزاری»، نه «یهودستیزی»
کیست نداند که او روی دیگر چهره خانم گلدا مایر نخستوزیر اسبق و وحشی اسرائیل است؟ هانا آرنت عضو ارشد «هَدَسه»، یعنی «سازمان زنان صهیونیست»، شاخهای از «سازمان جهانی صهیونیسم» بود.
-
یادداشت مهمان؛
نگاه راوی «سیطره» به اخراج گروهک تروریستی کومله از عراق
سران کومله به اقلیم کردستان دل خوش کرده بودند و باور نداشتند اقلیم کردستان آنها را اخراج کند تا اینکه قباد طالبانی و مقامات امنیتی آسایش اقلیم کردستان آب پاکی را روی تروریست ها ریخت.
-
یادداشت مهمان؛
در سوگ استاد علوم بلاغی
محمدجواد گودینی می گوید جلیل تجلیل از اساتید کم نظیر در زمینه علوم بلاغی بوده که کتاب «معانی و بیان» را در شرح آرایه های ادبی و زیبایی شناسی ادبی تألیف کرده است.
-
پیامبر در آئینه ادب پارسی؛
سنت نعت حضرت رسول (ص) و معراج نامهها
روایت زندگی و صفات پیامبر اکرم (ص) و داستان شب معراج و معجراتی نظیر شق القمر دستمایه ابراز ارادت و شفاعت خواهی شاعران و ادیبان پارسی زبان در سراسر قلمرو این زبان است.
-
سرکی به بازار کتاب و ناشران؛
اقدام یکناشر در فروش کتابهایی که آسیب دیدهاند
این کتابها از نظر محتوایی کاملاً سالم و بدون اشکال هستند و تنها مشکلشان گاهی پارگی یا قدیمی بودن روکش، ضربه و فرو رفتگی قاب یا نداشتن روکش است.
-
یادداشت مهمان؛
نویسندگان داستان نوجوان چقدر بچهها را میشناسند؟
نویسندگان داستان نوجوان تا چه اندازه بچهها را میشناسند؟ پاسخ این پرسش را هر نویسندهای که برای این مقطع سنی مینویسد باید مدام بهروزرسانی کند.
-
مهر بررسی میکند؛
نگاهی به شعری که اسماعیل هنیه در آخرین روز زندگیاش خواند
اسماعیل هنیه در آخرین روز زندگی خود و در محضر رهبر انقلاب، یک مصراع شعر خواند که از اشعار دوران پیشااسلام بود.
-
کارنامه یکپژوهشگر؛
جلال ستاری؛ روانشناسی در وادی اساطیر و هنر
اگر میراث تاریخی مشترک، یعنی داستانها و افسانهها و اساطیر و ... موضوعیت داشته باشد، هویت ملّی برتر از هویتهای قومی چندگانه خواهد بود و وحدت ملّی به سبب وجود چند قومیت سست نخواهد شد.
-
جلوههای امر به معروف و نهی از منکر در شعر پارسی/۳
رسانیدن امر حق طاعت است/ز زندان نترسم که یک ساعت است
امام حسین (ع) کاملاً آگاهانه و دلیرانه موجودیت و مشروعیت صاحبان قدرت و حاکمان بر امور مسلمین را هدف میگیرد و برای این کار هم از فدا کردن جان پاک خود و همراهانش هیچ ابایی ندارد.
-
مروری بر شعر گردن آویز؛
جنگ تحمیلی، دفاعی گرامی و مقدس بود؛ مثل جان فرزندان و مادران
زمان و مکان سرایش شعر که ذیل آن قید شده نیز قابل توجه است: شهریور ۶۷ / گورستان بهشت زهرا. یعنی یکی دو ماه بعد از پایان یافتن جنگ تحمیلی، در روز ۲۷ تیر ۱۳۶۷ به دنبال پذیرش قطعنامه ۵۹۸
-
جلوههای امر به معروف در شعر پارسی/۲
نمک به قیمت بستان تا رسمی نشود و ده خراب نگردد!
سعدی این معنا را در حکایاتش بسیار دارد، گویی جان کلام معصوم را گرفته و آن را بسط داده و با صدها زبان و روایت بیان کرده است.
-
یادداشت مهمان؛
نگاهی به «پری خانه ما» و روایت جنگهای تمامنشده مادران شهدا
کتاب «پری خانه ما» نوشته بهناز ضرابیزاده، روایت جنگهای تمام نشده در سینه مادران است؛ زنانی که با خون و دل به پرورش و نگهداری فرزندان خود پرداختند.
-
جلوههای امر به معروف و نهی از منکر در شعر پارسی؛
امر به معروف در شعر سعدی/بگو آنچه دانی، که حق گفته به!
ذات قصه گوی شیخ شیرین زبان، باعث شده که او مضامینی که ریشه در تعالیم بلند الهی و حدیث معصومین علیهم السلام دارد، و تندترین انتقادات و اندرزها را پیچیده در لفظ شیرین و کلام روانش بیان کند.
-
یادداشت مهمان؛
معرفی «۹۲۸ مایل دور از خانه»؛ یکرمان نوجوان/خانه ما کجاست؟
تا وقتی در خانهایم، اعضای خانواده ما را مثل خودشان میبینند. تفاوتها آنجا توی ذوق نمیزند. اما به محض ترک خانه، تفاوتها رنگ میگیرند. خانه کجاست؟
-
نگاه مهمان؛
«ساکن خیابان ملک» و برنامهای که میتواند یک رسم کتابی شود
چه کسی مسئول خوانده شدن کتاب است؟ اصلاً مسئول لازم دارد؟ آیا ارگانهای متولی کتاب و کتابخوانی که در بالاتر مورد اشاره قرار گرفت وظیفه خوانده شدن کتاب را دارند؟
-
صدمین سالروز ترور میرزاده عشقی؛
زبانِ سرخ و سرِ سبزِ میرزاده جوان در روزگار استبداد رضاخانی
صد سال پیش در چنین روزی، میرزاده عشقی شاعر جوان آزادیخواه و ملی گرا پیش از آنکه به سی سالگی برسد؛ در کوچه قطبالدوله محله دروازه دولت توسط عوامل رضاخان به قتل رسید.
-
غدیریه در ادب پارسی
تجلّی ده قرن ایستادگی بر سر پیمانِ روز غدیر
همانطور که در مرثیههای مرتبط با شهادت سید الشهدا میتوان دید، در غدیریه ها هم روح معناگرا و مقاوم و حقیقت طلب فارسی زبانان از دورترین سرزمینها نسبت به خاستگاه اسلام متجلی میشود.
-
شاه نجف در شعر فارسی / دوازده
شعار من شب و روزست مدح حیدر و آل، مدیحه سرایی به شیوه محتشم
او را شمسالشعرای کاشانی و حسّان العجم هم نامیده اند، اما تخلّص محتشم کاشانی بیش از دیگر القاب او برای همگان آشناست.
-
شاه نجف در شعر فارسی / یازده
تا نگرداند نظر حیدر، نگردد آسمان / صائب، مدیحه سرای امیرالمؤمنین
اشعار صائب نهتنها در ایران، بلکه در عثمانی و هندوستان هم مورد توجه بود و دوستداران و طرفداران او از جاهای مختلف، سواره و پیاده به دیدار او میآمدند.
-
شاه نجف در شعر پارسی / ده
نام حیدر خواهی آزادی طلب چون مصطفی
جامی پیرو مذهب اهل سنت و در فروع فقهی حنفی بود، اما در اشعار بلندی که نظیرش در ادب شیعیان کم است به ذکر فضائل ائمه اطهار و امیرالمومنین علیهم السلام پرداخته است.
-
شاه نجف در شعر پارسی / 9
این بخشش از محمد و حیدر به من رسید، امیرالمؤمنین در شعر اوحدی
اوحدی همزمان با حکومت سلطان ابوسعید ایلخانی میزیست، هرچند سلوک عرفانی خود را در مراغه آغاز کرد، اما برای دستیابی به تجربیات بیشتر به شهرهای مختلف سفر کرده بود.
-
شاه نجف در شعر پارسی / هشت
خرم دلی که مجمع سودای حیدرست، امیرالمؤمنین در شعر ابن یمین
ابن یمین شاعری شیعه بود و احادیث و قرآن در شعر او تأثیر آشکاری داشته، وی قصایدی در ستایش ائمه بالاخص امام علی (ع) دارد و از اولین شُعرایی است که مرثیههایی در سوگ شهدای کربلا سروده است.