به گزارش خبرنگار مهر مهندس اسدالله صبوري دركنفرانسي خبري درجمع خبرنگاران رسانه هاي داخلي و خارجي به تشريح آخرين وضعيت طرح تكميل نيروگاه اتمي بوشهر و برنامه هاي توسعه نيروگاه هاي اتمي در ايران پرداخت .
معاون نيروگاه هاي اتمي سازمان انرژي اتمي با بيان اينكه عمليات ساختماني نيروگاه بوشهر و انتقال تجهيزات آن از روسيه امسال پايان مي يابد، گفت: سال آينده سال پركاري را در زمينه نصب تجهيزات خواهيم داشت و با اين روند سال 85 شاهد راه اندازي نيروگاه خواهيم بود.
صبوري با اشاره به طراحي و ساخت نيروگاه بوشهر توسط دو كشورآلمان و روسيه گفت: چنين وضعيتي براي ساخت يك نيروگاه بسيار نادر است و همين سبب برخي تاخيرات منطقي شده است .
وي با بيان اينكه تصميم به بازگرداندن پسماند سوخت به روسيه تصميم دولتي و حكومتي است كه بارها بر آن تاكيد شده است گفت: صرفا مراحل اجرايي و فني كار و توافقات قيمتي باقيمانده است كه مراحل پيچيده اي است در دستور كار دو طرف قرار دارد.
معاون نيروگاه هاي اتمي سازمان انرژي اتمي با اشاره به اينكه بازگشت پسماند سوخت در پي خنك سازي سه ساله آن پس از مصرف صورت خواهد گرفت، گفت : تخمين واقعي هزينه ها از حالا بسيار مشكل است و همين مساله موجب تاخير در عقد قرارداد بازگرداندن سوخت شده است .
وي با بيان اينكه پيش از امضاي پروتكل بازگرداندن سوخت هسته اي، ارسال آن از روسيه به ايران ممكن نيست،گفت: روسيه و ايران هيچكدام يكديگر را مقصر در تاخير در قرارداد سوخت نمي دانند.
صبوري تنها مشكل قرارداد سوخت ميان ايران و روسيه را بخش مالي قرارداد خواند و گفت: هنوز تاريخي براي امضا مشخص نشده است.
وي يادآور شد: 60ميليون دلار هزينه سوخت بوشهراست كه حدود 10 ميليون دلار آن پيش پرداخت شده است و بر اين اساس روسيه براي دريافت 50 ميليون دلار باقيمانده در پي ارسال سوخت مشتاق تر از ماست.
مهندس صبوري درپاسخ به سوالي درخصوص تاثير تاخير ارسال سوخت نيروگاه از روسيه به ايران در زمان راه اندازي نيروگاه گفت: چون هنوز از نظر زمان بندي به تاريخ سوخت گذاري نرسيده ايم براين اساس تاخير در ارسال سوخت هيچ تاثيري در تكميل و تاريخ راه اندازي نيروگاه نداشته است.
وي گفت: اواخر سال 2005 بايد سوخت را دريافت كنيم و اگر چنين نشود معطل سوخت مي مانيم.
صبوري با تاكيد بر اينكه راه اندازي نيروگاه بوشهر يك فرايند 7 ماهه خواهدبود گفت: مسئوليت راه اندازي آزمايشي با پيمانكار است.
معاون نيروگاه هاي اتمي سازمان انرژي اتمي در پاسخ به سوالي درخصوص ملاحظات امنيتي نيروگاه گفت: مسئوليت تامين امنيت نيروگاه با سازمان انرژي اتمي نيست. اما ما شاهد طراحي ها و فعاليت هاي گسترده در اين زمينه هستيم .
صبوري درپاسخ به سوالي درخصوص ميزان هزينه هاي سايت بوشهر گفت: هزينه پروژه كمي بيشتر از يك ميليارد دلاراست تقريبا همانچيزي كه در رسانه ها گفته مي شود .
وي درپاسخ به سوالي مبني براينكه با توجه به حادثه چرنوبيل آيا مي توان به روسيه براي ساخت نيروگاهي ايمن اعتماد كرد، گفت: يكي از دلايل به طول انجاميدن پروژه دقت و حساسيت در ايمني نيروگاه بوشهر است.
معاون نيروگاه هاي اتمي سازمان انرژي اتمي گزارش ايمني نيروگاه، ايمني زيست محيطي و شناسنامه ايمني طرح را بدون نقص خواند و توضيح داد : نظام ايمني ايران هميشه سخت ترين و جدي ترين نظام ايمني را براي تاسيسات هسته ايران تجويز مي كند و آژانس بين المللي انرژي اتمي نيز گزارش ايمني نيروگاه بوشهررا كاملا بي نقص خوانده است.
وي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به مصوبه شوراي عالي انرژي مبني بر توليد 7000 مگاوات برق هسته اي تا سال 1400 گفت: شوراي عالي انرژي كشور دراولين جلسه وزارت نيرو و سازمان انرژي اتمي را مامور بررسي تعيين مقدار نياز انرژي هسته اي در كشور كرد و درنهايت شورا سناريوي متوسط در نظر گرفته شده را براي توسعه با رشد متوسط مبني بر لزوم 7000 مگاوات برق هسته اي تصويب كرد.
وي افزود: دو گزينه ديگر نيز مبني بر ده هزار مگاوات براي رشد توسعه اي بالا و پنج هزار مگاوات براي رشد توسعه اي پايين نيز ارائه شده بود كه رد شد.
وي افزود: براين اساس سهم انرژي اتمي از تامين انرژي كشور حدود 10 درصد خواهد بود .
معاون نيروگاه هاي سازمان انرژي اتمي با اشاره به اينكه واحد دوم نيروگاه بوشهربه عنوان دومين اقدام براي تحقق اين امر در دستور كار معاونت نيروگاه ها قرار دارد درخصوص امكان تكميل سازه هاي آلماني اين واحد گفت: با توجه به اينكه بخشي از اين واحد توسط آلمان ساخته شده است، احداث نيروگاه جديد به صرفه تراست و تصميم داريم بدون استفاده از قسمتهاي ساخته شده توسط آلمان نيروگاه جديدي بسازيم و چرا كه تكميل كار آلمان به صرفه اقتصادي نيست.
وي درپاسخ به سوالي درخصوص همكاري ساير كشورها براي ساخت نيروگاه درايران بااشاره به اينكه بسياري از كشورهاي پيشرفته توانايي ساخت اين تاسيسات را ندارند، گفت: ما اعلام تمايل اوليه را براي ساخت نيروگاه ها در ايران از برخي كشورهاي اروپايي دريافت كرده ايم .
وي تاكيد كرد: پيام ما به اروپايي هايي خواستار ساخت نيروگاهها در ايران هستند اين است كه هر چه زودترعملا اقدام كنند.
صبوري گفت: در مورد همكاري آمريكا در ساخت نيروگاه در ايران نمي توانيم اظهار نظركنم چون اين مساله صرفا به مسائل فني وابسته نيست.
وي درپاسخ به سوالي مبني بر اقدامات انجام شده براي گسترش نرم افزاري و ارتقا و انتقال دانش و فن آوري نيروگاه دركشور گفت: در تكميل نيروگاه اتمي بوشهر با تمام تنگناها ساخت تجهيزات در داخل را فراموش نكرده است عمليات ساختماني نيروگاه بوشهر توسط پيمانكار ايراني انجام شد و همچنين 9 هزارتن از 37 هزار تن تجهيزات لازم براي نيروگاه را در داخل توليد كرده ايم.
وي افزود: نهادي حقوقي تحت عنوان بخش فني و مهندسي، ذخيره اطلاعات فني و مهندسي نيروگاه است كه با دانشگاهها قرارداد همكاري بسته است همچنين با اساتيد دانشگاه همكاري بسيار نزديك دارد.
صبوري تاكيد كرد درحقيقت دانشگاه هاي صنعتي كشور از جمله دانشگاه صنعتي شريف و دانشگاه اميركبير به سفارش سازمان انرژي اتمي و با هماهنگي نزديك با آن دانشجوتربيت مي كنند .
معاون نيروگاه هاي اتمي سازمان انرژي اتمي بااشاره به تحريم براي ارسال سوخت خريداري شده از آلمان و ارسال تجهيزات خريداري شده از انبارهاي آلمان و فرانسه در پي راي ديوان لاهه مبني بر لزوم ارسال آنها به ايران گفت: تجهيزات خريداري شده عملا بعد از سالها ماندن در انبارهاي اروپا اسقاط شده اند، اما درخصوص برآورد قيمت سوخت خريداري شده توافقاتي با آلمان صورت گرفته است .
وي در پاسخ به سوالي مبني براينكه اگر يك كشور اروپايي ساخت واحد 2 نيروگاه را به عهده بگيرد آيا اشكالي بوجود نخواهد آورد، گفت: قرار داد واحد دوم نيروگاه بوشهر احتمالا با روسيه بسته خواهد شد و براي واحدهاي بعدي نيز اگر كشورهاي غربي حاضر به همكاري باشند براي واحدهاي 3 و4 مشكلي بوجود نخواهد آمد .
صبوري درپاسخ به اين سوال كه چه كشورهاي اروپايي براي عقد قرارداد و براي ساخت نيروگاه هاي جديد ابراز تمايل كرده اند گفت: حداقل دو كشور ابراز تمايل كرده اند. امروز نمي توانيم نامشان را اعلام كنم چرا كه ممكن است خودشان هم تمايل به اين كار نداشته باشند.
وي عمر نيروگاه هاي معمولي را 50 سال خواند و گفت: با توجه به اينكه نيروگاه اتمي بوشهر دو نوع سازه آلماني و روسي دارد عمر مفيد آن30 سال خواهد بود.
معاون نيروگاه هاي سازمان انرژي اتمي در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه ايران تاچه مرحله اي از توليد سوخت اتمي نيروگاه پيش رفته است گفت: برداشت شخصي من اينست كه دستيابي ايران به سوختي كه تامين كننده سوخت واحدهاي بعدي نيروگاه اتمي باشد خيلي دور نيست و ما انتظار داريم كه سوخت ساخت ايران وارد واحد 2شود. هر چند سوخت ايراني زودتراز تكميل اين واحد نيروگاهي آماده خواهد شد.
مهندس مهران ضيا شيخ الاسلامي مسوول فني پروژه نيروگاه اتمي بوشهرنيز در اين كنفرانس خبري بابيان اينكه تاكنون حدود 93 درصد طراحي و مهندسي پروژه و حدود 80 درصد انتقال و نصب تجهيزات به پايان رسيده است، گفت : 20 هزار تن از 37 هزار تن تجهيزات نيروگاه بوشهر از روسيه وارد شده است و با احتساب انتقال ماهانه تجهيزات با كشتي به ايران، انتقال تجهيزات اين نيروگاه از روسيه به ايران تا آخر سال 2004 به پايان خواهد رسيد. وي اعلام كرد نصب تجهيزات در نيروگاه توسط 11 شركت روسي و ايراني در حال انجام است .
مهندس شيخ الاسلامي در خصوص آمادگي ايران براي تحويل گرفتن سوخت نيروگاه با اشاره به قرارداد ده ساله سوخت هسته اي ميان ايران و روسيه گفت: كليه تجهيزات و اماكن لازم براي انتقال و ذخيره موقت سوخت هسته اي در ايران آماده شده است .
نظر شما