محمد پور کاظمی در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سئوال که خاویار و گوشت ماهیان پرورشی می تواند در بازارهای جهانی جایگزین ماهیان خاویاری دریای خزر باشد، افزود: خاویار دریای خزر دوباره اگر به اوج خود برسد تمامی مراکز پرورش ماهی خاویاری ورشکسته و توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
وی اظهارداشت: اگر هزینه تمام شده یک کیلو خاویار کمتر از 300 هزار تومان باشد توجیه اقتصادی دارد در نتیجه خود خاویار باید حداقل کیلوی 300 دلار به فروش برسد تا مزرعه سرپا باشد.
رئیس انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری گفت: زمانی مقام نخست تولید خاویار دنیا متعلق به ایران بود و همان جایگاه باید در تولید خاویار پرورشی نصیب کشور شود.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه لذیذترین گوشت ماهیان خاویاری مربوط به کدام گونه است، افزود: به لحاظ کیفیت مزه ماهی " ازون برون " و از حیث خاویار " فیل ماهی " است.
پورکاظمی در پاسخ به این پرسش که "وضعیت ماهیان دریای خزر قبلا از اینکه به مرحله بحرانی برسند سهم صادرات ایران در زمینه گوشت و خاویار چقدر بوده و به ازای هر کیلو خاویار چه میزان ارز عاید کشور می شد"، اظهارداشت: سال 1368 و قبل از آن، سه هزار تن خاویار تولید می شد که دو هزار و 700 تن خاویار یعنی 90 درصد متعلق به شوروی سابق و 10 درصد متعلق به ایران بود.
وی افزود: بعد از فروپاشی شوروی سابق به دلیل فعالیتهای موثری که جمهوری اسلامی ایران برای حفظ ذخایر و دفاعیاتی که هیئتهای اعزامی در کمیسیونهای منابع زنده در دریای خز و یا اجلاسهای بین المللی انجام دادند تا 50 درصد سهمیه صید ذخایر و سهیمه صادرات خاویار به ایران تعلق داشت و متناسب با میزان تولید، قیمت خاویارنیز تغییر پیدا می کرد.
رئیس انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری یادآورشد: زمانی خاویار در تولید انبوه خود کیلوی 50 تا 100 دلار به فروش می رسید ولی در سالهای اخیر وقتی که کل تولید خاویار از پنج کشورحاشیه خزر کمتر از 50 تا 100 تن بود، به سه تا چهار هزار یورو رسید، در نتیجه بیشترین درآمد خاویارایران در حدود 50 میلیون دلار بوده که به تدریج کاهش پیدا کرده است.
نظر شما