۴ دی ۱۴۰۳، ۸:۲۶

سود ۱۴۰ برابری فروش سوختِ قاچاق؛ «افزایش قیمت» راه چاره نیست

سود ۱۴۰ برابری فروش سوختِ قاچاق؛ «افزایش قیمت» راه چاره نیست

بندرعباس- دامنه سود قاچاق سوخت در حال حاضر حدود ۱۴۰ برابر قیمت یارانه‌ای است و سوخت قاچاق توسط شبکه‌ای مافیایی بین خرده سوخت‌بران توزیع می‌شود که باید چاره‌ای برای آن اندیشیده شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- علی ستاری: امروزه یکی از مصائب اصلی کشور که اقتصاد ملی را به جد تهدید می‌کند و هزینه‌های کشور را بالا می‌برد، موضوع قاچاق است، این موضوع در حوزه سوخت بسیار گسترده‌تر و مخرب‌تر است، چرا که ایران به عنوان تولید کننده سوخت، مجبور می‌شود در مقاطعی از سال تَن به واردات سوخت بزند و سوختی را که دست کم با قیمت لیتری یک دلار خریداری کرده است را ده‌ها برابر زیر قیمت به دست مردم برساند.

۲۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق اعلامی کجا می‌رود؟

سود ۱۴۰ برابری فروش سوختِ قاچاق؛ مسئولان به دنبال راهکاری غیر از افزایش قیمت باشند

طی هفته‌های گذشته اظهارات محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و مسعود پزشکیان رئیس جمهور یک موضوع مشترک داشت و آن هم اینکه روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت در کشور قاچاق می‌شود و یا به تعبیر رئیس جمهور گُم می‌شود؛ فارغ از اینکه چنین آماری درست باشد یا غلط؛ باید به این سوال پاسخ داد که این حجم از سوخت کجا می‌رود که هیچ ردی از آن در دست نیست.

طبق بررسی‌هایی که خبرنگار مهر از منابع مختلف انجام داده است، بخش عمده‌ای از قاچاق سوخت به شکل‌های مختلف از استان هرمزگان انجام می‌شود اما نکته‌ای که وجود دارد این است که تمام این سوخت‌ها متعلق به استان هرمزگان نیست بلکه از سراسر کشور حتی استان‌های دور دست به هرمزگان می‌آیند.

البته قطعاً استان سیستان و بلوچستان نیز یکی از مبادی اصلی قاچاق سوخت است اما برای اینکه دقیق‌تر به سهم هرمزگان پی ببرید یک مقایسه انجام خواهیم داد.

سهم بالای هرمزگان از کشفیات سوختِ مرزبانی

سود ۱۴۰ برابری فروش سوختِ قاچاق؛ مسئولان به دنبال راهکاری غیر از افزایش قیمت باشند

در تاریخ ۲۰ آذر ماه سردار احمدعلی گودرزی، فرمانده مرزبانی انتظامی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: مرزبانان از ابتدای سال جاری تاکنون، ۲۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق از قاچاقچیان در مرزهای آبی و خشکی کشف شده است.(مشاهده خبر)

این آمار را وقتی کنار آمار اعلامی توسط مرزبانی هرمزگان بگذارید به نکته‌ای عجیب پی خواهید برد و آن هم اینکه به احتمال بسیار قوی ۸۰ درصد سوخت خروجی از کشور از طریق مرزهای آبی هرمزگان خارج می‌شود.

چرا که طبق اعلام سردار بهادر اسماعیلی فرمانده مرزبانی هرمزگان، از ابتدای امسال تاکنون ۱۸ میلیون لیتر سوخت قاچاق در آب‌های استان هرمزگان توسط مرزبانی هرمزگان کشف شده است و این یعنی فقط ۲ میلیون لیتر سوخت کشف شده مربوط به مرزهای خشکی بوده است.

البته این آمارها فقط متعلق به کشفیات مرزبانی و دریابانی است و بخش عمده کشفیات سوخت در حوزه فرماندهی انتظامی استان هرمزگان و پلیس شهرستان‌ها قبل از ورود به دریا کشف می‌شود که آمار آن را نیز به صورت جدا بررسی خواهیم کرد.

روش‌های ورود سوخت به شبکه قاچاق

سود ۱۴۰ برابری فروش سوختِ قاچاق؛ مسئولان به دنبال راهکاری غیر از افزایش قیمت باشند

طبق بررسی‌های خبرنگار مهر، علاوه بر سوختی که از سهمیه خود استان هرمزگان وارد شبکه توزیع قاچاق می‌شود، سوخت مستعد قاچاق به دو صورت دیگر نیز وارد استان هرمزگان می‌شود، اولین نمونه به صورت فیزیکی و سنتی است، یعنی خودروی حامل سوخت قاچاق، یا در محموله خود سوخت جاسازی کرده است، یا در باک خودروی خود بیش از نیاز سوخت‌ گیری کرده و سوخت مازاد را در بندرعباس به قاچاقچیان می‌فروشد و یا محموله‌ای از سوخت با بارنامه‌ای جعلی به مقصدی جعلی دارد، در این شیوه سوختی که منتقل می‌شود به صورت فیزیکی با خودروهای سواری یا ماشین‌های سنگین به مقصد ترانزیت قاچاق به خارج از مرزها می‌رسد.

اما شیوه‌ی دوم ورود سهمیه‌ها و کارت‌های مهاجر به شبکه توزیع در استان هرمزگان است، البته برای جلوگیری از این نقیصه تمهیداتی اندیشیده شده است که قطعاً کافی نیست.

در این روش کارت سوخت خودروی بیکار برای بارگیری سوخت به شهری مانند بندرعباس یا میناب منتقل می‌شود، البته برای جلوگیری از این موضوع طرح کدینگ نیز اجرایی شده است اما به هر صورت راه در روهای زیادی وجود دارد و کدینگ فقط باعث سردرگمی مسافران شده است.

نکته بعدی سهمیه‌های جعلی است، مثلاً در استان هرمزگان برخی واحدها برای گرمایش یا اهداف دیگر سهمیه سوخت دریافت می‌کنند اما این سوخت را به جای استفاده در واحد تولیدی خودشان به قاچاقچیان می‌فروشند و وارد شبکه توزیع قاچاق می‌شود.

فقط چنین اتفاقی که در هرمزگان می‌تواند بیافتد مطمئن باشید که در سایر نقاط کشور نیز چنین سهمیه‌هایی وارد چرخه قاچاق می‌شود و باید دولت آستین همت را بالا بزند و سهمیه‌های واحدهایی که سوخت مایع دریافت می‌کنند را بازنگری کند.

به عنوان مثال در یکی از پرونده‌هایی که در استان هرمزگان بررسی شده بود شاهد بودیم که واحدهای مرغداری یا گلخانه‌ای زیادی هستند که در اوج تابستان نیز برای گرمایش واحدهایشان سوخت مایع دریافت می‌کردند و قطعاً اگر ریز بینانه در سراسر کشور به موضوع سهمیه‌های سوخت ورود کنند از این قبیل اتلاف انرژی‌ها زیاد پیدا خواهد شد.

پاسخِ سوال رئیس جمهور و رئیس مجلس

سوخت قاچاقی که وارد هرمزگان می‌شود بخش عمده‌ای از آن توسط خودروهای سوخت بر که عموماً نیسان‌های آبیِ دارای منبع یا دارای مشک هستند از خشکی به ساحل منتقل می‌شود.

راه‌های مخفی برای رسیدن به دریا، بستر رودخانه‌های خشک و فصلی است.

این بسترها نهایتاً به ساحل می‌رسد، سوخت‌ها در ساحل تحویل قایق‌ها می‌شوند و سرانجام قایق‌ها از درون خورها که دارای پوشش گیاهی هستند و بهترین نقطه جهت استتار قاچاقچیان به شمار می‌آیند خود را در نقطه‌ای که نزدیک به مرزهای آبی کشور است به لنج‌ها می‌رسانند و سوخت قاچاق تحویل لنج‌ها می‌شود.

البته تحویل سوخت به لنج در آب سرزمینی نیز انجام می‌شود اما بهترین نقطه برای تحویل محموله در آب‌های مرزی است چرا که به محض ورود گشت‌های مرزبانی، لنج‌ها از آب‌های کشور خارج می‌شوند.

این لنج‌ها در آب‌های آزاد، سوخت قاچاق را تحویل کشتی‌های خارجی می‌دهند و به همین ترتیب سرمایه ملی ایرانی‌ها نصیب عده‌ای سودجو می‌شود.

بخش عمده‌ای از بازار سیاه ایجاد شده در خلیج فارس برای سوخت ایران حاصل نیازی است که امارات متحده عربی به سوخت ارزان قیمت جهت بانکرینگ دریایی دارد چرا که بخشی از سوخت امارات برای سوخت رسانی به کشتی‌ها در الفجیره از طریق همین سوخت‌های قاچاق ایران تأمین می‌شود.

سود ۱۴۰ برابری فروش سوخت قاچاق در دریا

سود ۱۴۰ برابری فروش سوختِ قاچاق؛ مسئولان به دنبال راهکاری غیر از افزایش قیمت باشند

سردار بهادر اسماعیلی فرمانده مرزبانی هرمزگان با بیان اینکه سوخت قاچاق شده از استان یا تحویل کشتی‌های خارجی می‌شود و یا به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس منتقل می‌شود، گفت: قاچاقچیان، سوخت یارانه‌ای کشور را ۱۰۰ تا ۱۵۰ برابر قیمت داخل کشور، در آب‌های بین المللی می‌فروشند.

وی تاکید کرد: از ابتدای سال ۱۸ میلیون لیتر سوخت قاچاق در آب‌های هرمزگان کشف شده و ارزش سوخت‌های کشف شده ۶۶۰ میلیارد تومان است.

بر اساس این اعلام باید بگوییم قاچاقچیان حداکثر ۱۴۰ برابر بیشتر از هزینه‌ای که برای خرید سوخت یارانه‌ای داشته‌اند از فروش سوخت قاچاق سود می‌برند و با احتساب دیگر هزینه‌های قاچاق مانند حمل و نقل نیز سود قطعی آن‌ها در هر لیتر سوخت قاچاق ۱۰۰ برابر قیمت توزیعی در کشور خواهد بود.

۱۰۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق کشف شده در ۷ ماه

سود ۱۴۰ برابری فروش سوختِ قاچاق؛ مسئولان به دنبال راهکاری غیر از افزایش قیمت باشند

مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری هرمزگان نیز با اشاره به حجم بالای قاچاق سوخت انجام شده از استان هرمزگان گفت: در هفت ماهه نخست امسال، بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق در استان کشف شده است‌.

وی تاکید کرد: در یک سال و نیم اخیر یک هزار و ۱۴۰ فروند شناور توسط نیروهای مرزبانی استان هرمزگان توقیف شده است.

با احتساب این آمارها باید حجم کشفیات قاچاق در استان را بیش از ۱۴ میلیون لیتر در ماه بدانیم و این یعنی هنوز حجم زیادی از سوخت‌های توزیع شده خارج از شبکه رسمی توسط قاچاقچیان به مقصد قاچاق می‌رسند از این رو دولت باید با تجمیع نظر کارشناسان راهکاری برای جلوگیری از این حجم قاچاق پیدا کند.

البته دولت‌ها همواره آسان‌ترین راهکار را انتخاب کرده و علاقه مند به افزایش قیمت سوخت هستند از این رو توصیه می‌شود با اجماع کارشناسی راهکاری غیر از افزایش قیمت در رابطه با این معضل یافت شود چرا که سود اصلی قاچاق سوخت به جیب مافیای سوخت می‌رود و نمی‌توان قبول کرد که این حجم از قاچاق توسط خرده قاچاقچیان بومی انجام شود.

مافیای انرژی پشت پرده قاچاق سوخت ایستاده است

سود ۱۴۰ برابری فروش سوختِ قاچاق؛ مسئولان به دنبال راهکاری غیر از افزایش قیمت باشند

این موضوع توسط محمد آشوری تازیانی استاندار هرمزگان که سال‌ها در رأس دستگاه‌های امنیتی کشور بوده است نیز مطرح شده و او اعتقاد دارد، قاچاق سوخت توسط شبکه‌ای مافیایی هدایت می‌شود.

محمد آشوری تازیانی استاندار هرمزگان مبارزه با قاچاق سوخت را یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای استان هرمزگان و کشور می‌داند و تاکید دارد که برخوردهای ما نباید هیجانی باشد.

وی ادامه داد: که مافیای انرژی پشت قاچاق سوخت ایستاده‌اند و خیلی از عوامل دخیل در این نوع قاچاق قربانی‌های مافیای سوخت هستند.

استاندار هرمزگان خاطرنشان کرد: در مبارزه با قاچاق سوخت به جای اینکه با معلول برخورد کنیم باید به سمت برخورد با علت‌ها پیش برویم و طرح‌های مبارزه با قاچاق سوخت باید پخته‌تر و اجرایی باشد.

کد خبر 6325508

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • NP IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      4 0
      والا مگر فقط سوخته تازه این قاچاق سوخت هم از خود منابع رسمی هم دریافت حمل میشه از همکاری جایگاه داران گرفته تا خود برخی از کارکنان در شرکت های نفتی از نظر من باید بارنامه های کاغذی جمع بشه به سیستمی تبدیل بشه تا جلوی تقلب بارنامه جعلی گرفته بشه
    • NP IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      2 0
      من چند روز پیش نزدیک بود با یک تویتا حامل حمل دام گوسفند که توری کشیده بود برخورد کنیم از مسیر خاکی به سمت ما جاده اصلی متاسفانه متوجه شدیم به دلیل شلوغ شدن ورود مسافر برای اینکه شناسایی دیده نشوند مسیر جاده ای قاچاق گوسفند از لافت عوض شده اونم تو روز روشن !
    • NP IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      3 0
      اغلب قاچاق ها موقع تاریک شدن هوا انجام می شد اما متعجب شدیم که چطور در روز روشن انقدر به راحتی گوسفند با تویتا دو کابین از جاده خاکی به اصلی در مسیر لافت به گورزین سلخ دیرستان برده و در خانه ها نگهداری و سپس با قایق به کشورهای منطقه برده میشه !؟؟
    • علی IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      3 0
      شما گازوئیل باک اضافی کامیونهای که وارد بندر میشن تخلیه کنین سربه فلک میکشه
    • M IR ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      5 0
      مسئله قاچاق سوخت را خیانت و جرمش اعدام صحرای درجا موضوع سوخت را به سپا تحویل دهید سیستان هرمز گان کرمان بوشهر خراسان جنوبی و رضوی، اکثریت قاطع قاچاق سوخت است، پول میگیرند زنجیره فساد وجود دارد،،
    • محمد IR ۱۳:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      0 0
      برای پیشگیری از قاچاق سوخت؛ قیمت سوخت مازاد بر سهمیه باید به نرخ جهانی باشد البته بشرط اینکه درآمد حاصل به سفره مردم برگردد و تبدیل به چای دبش دیگری نشود!
    • IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      1 0
      مگرازجایگاه دارن وعوامل شان می شوددست نداشته باشنددراین قاچاق بنده ماشینم درجاده بنزین تمام کردبه جایگاه رفتم حتی۲لیتربنزین درظرف رابهم نمی دادن حالاچطورمی شود.۲۰میلیون جمع کرد.الله علم.شایدهم ...
    • محمد امین IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      3 0
      سلام ، آقای قهرمانی، از داخل شرکت نفت ،تا بعضی از نیروهای بین راهی ایست و بازرسی تا محل تخلیه داخل لنج ، همه زنجیره‌ای ، باهم در ارتباطند، این یعنی ۱۴۰برابر از هر نفر دزدیده میشود ، بهترین راه مصادره لنج و ماشین و کل اموال سوخت بر هست ، چون با اعمال جریمه و گردش مالی ، قانونا کل اموالشان بایدضبط شود
    • IR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      2 0
      کشفیات استان هرمزگان یا بلوچستان بالا نیست قاچاق سوخت خیلی زیاد است ذره ای از آن حجم کشف نمی‌گردد.....
    • محمد امین IR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      2 0
      به خدا قسم گازوئیل را بکنید لیتری ۳۰هزارتومن ، کل اموال سوختبران را هم ضبط کنید ، اختلاف طبقاتی که به صفر برسد ،همه میروند دنبال کار و فعالیت درست و منطقی ، اینجوری اتباع بیگانه را هم اخراج کنید ، تا سوخت بر مجبور بشه بره کار کنه، نه اینکه بلای جان اقتصاد مملکت شود.
    • محمد امین IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      3 0
      اعدام و حبس ابد مهره های اصلی از صدر تا ذیل به همراه ضبط تمامی اموال --گران کردن قیمت گازوئیل حداقل لیتری ۳۰هزار تومن که قاچاق آن به هیچ نوع به صرفه نباشد -یک اتوبوس تا صبح ۳۰بشکه گازوییل میاره به ارس ۲۰۰میابون تومن میفروشه دقیقا صد برابر قیمت سود می‌کنه ، دو میلیون میخوره بعد ۲۰۰میلیون میفروشه .
    • محمد امین IR ۱۴:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      1 0
      آقای قهرمانی ، اکثر اتو بوسهایی که به بندر وارد میشوند ،علی الخصوص از استانهای ،اصفهان یزد، کرمان ،یاسوج،چهارمحال وبختیاری، اصفهان ،استان فارس ،،،همه دوتا درب باک در طرفین عقب اتوبوس دارند و دوتا درب سوخت گیری هم داخل موتور دارند ، زیر اتوبوس هم حدود شش هزار لیتر یا ۳۰بشکه گازوییل میگیره،
    • محمد امین IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      3 0
      جناب قهرمانی لطفاً اگر هر ماشین سوخت از پاسگاه رد شد و بعد کسی تونست گزارش ماشین سوخت بر را بده ، لطفاً عوامل مرتبط با عبور زنجیره ای نیسان های آبی و پژوهشی مشک دار را ، از صدر تا ذیل از هر ارگانی که هست در همان پاسگاه با طناب دار آویزان کنید ،
    • به IR ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      0 0
      تنها راه افزایش قیمت سوخت تا حد کشورهای همسایه و کمک یارانه ای به مردم است.
    • محسن IR ۲۰:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      0 0
      معلومه که مشکل قاچاق چه طوری حل میشه ، با گرون شدن سوخت مشکل حل نمیشه ، آقایون مسئول باید قیمت ارز بیاد پایین ، البته درک نمیکنی ، چون تو خود مشکلی ، یاد ملت نرفته یه زمان بنزین 100 بود داد می‌زدی شده هم قیمت آب ، یه بار به خودت نگفتی آب گرون شده ، سوخت درسته قیمتش ، بعد هم عدم توان در کنترل
    • IR ۲۰:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      0 0
      تا وقتی قیمت واقعی نباشد اینطوری جلوش نمیشود گرفت باید قیمت درست شود تفاوت قیمت به همه مردم بدهند اگر کسی هم ماشین ندارد حقش پایمال نشود
    • M IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      0 0
      اکثریت اتوبوس و کامیون که به منطقه قاچاق میروند صد در صد باک مخفی اضافی دارند، هشتاد در ماشین های سنگین دراین چرخه هستند، جهاد قاچاق سوخت با جزای سخت راه اندازی کنید یک پروژه بزرگ زیرزمینی در این زمینه است فساد مانع دستگیر ی مبشه،
    • ناشناس IR ۰۰:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
      0 0
      خود جایگاه داران به قاچاقچیان میفروشن از ما میدزدن چن برابر میفروشن،ما ساعت ۴میریم پمپ بنزین میگن بنزین نیست ولی یه روز خودم دیدم 1300لیتر تو یه کارت دستشون بود به ما میگن تموم شده همین آدمای به گفته شما فقیر پدر سوخت در آوردن یکم حسابها رو چک کنید میفهمید