به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا جعفری زند شنبه شب در همایش بزرگداشت ایران و سنتهای ایرانی از فقدان هویت و معماری مشخص در آثار جدید ساخته شده در اصفهان انتقاد کرد و افزود: مردم اصفهان میدان نقش جهان را پیش رو دارند و هر توریستی به ایران می آید حتما از این میدان تاریخی بازدید می کند ولی هرگز نتوانسته ایم چشم انداز زیباتری از میدان نقش جهان از نظر معماری ارایه کنیم.
هنوز پلی زیباتر از سی و سه پل نساختهایم
این پژوهشگر میراث فرهنگی به ضرورت زیبایی اثر در کنار کاربردی بودن آن تاکید و اظهار داشت: در آثار جدید ساخته شده در اصفهان فقط به کاربردی بودن سازه فکر شده و هرگز به زیبایی آن فکر نکرده ایم و با دقت به پلهای زیادی که بعد از پلهای تاریخی اصفهان ساخته شده مشاهده میشود هیچ یک معماری ویژهای ندارند و هنوز بعد از سالها نتوانسته ایم پلی زیباتر از سی و سه پل بنا کنیم.
وی با اشاره به وجود آثار فراوانی در کشور که در اثر بی توجهی در حال تخریب و ویرانی هستند گفت: اگر در این کشور میراث فرهنگی داریم، باید میراث داران خوبی باشیم زیرا آیندگان هم حق دارند این آثار را ببینند و جایگاه ایران در تمدن جهان را درک کنند.
حمامها در ایران تبدیل به پارکینگ و مجتمع تجاری میشوند
جعفری زند تصریح کرد: حمام های تاریخی نمونه های زیبا و ارزنده ای از معماری کهن ایران، نه تنها می تواند هویت تاریخی خود را نشان دهد بلکه نشان دهنده توجه ایرانیان و اسلام به بحث پاکیزگی است که اگر چنین آثاری در کشورهای دیگر وجود داشت به سرعت به موزه های مردم شناسی تبدیل می شد ولی متاسفانه در کشور ما این حمام ها امروز بیشتر به پارکینگ و مجتمع های تجاری تبدیل شده است.
وی که پیش تر سرپرستی تیم کاوش تپه اشرف اصفهان را به عهده داشت، تصریح کرد: حریم این تپه تاریخی در طول سالیان دراز، روز به روز کوچک تر شده و متاسفانه امروز کمتر از شش هکتار از این تپه تاریخی باقیمانده و عبور خیابان، احداث پارک و... باعث تخریب یکی از قسمت های کهن اصفهان شده است.
این باستان شناس با بیان اینکه کاوش لایه های تاریخی مشخص کننده و بیان گر تاریخ یک مملکت و بشریت است، افزود: در تپه اشرف اصفهان بعد از چهارفصل کاوش اطلاعات تاریخی بسیار ارزشمندی بدست آمد ولی هیچ شیء سالمی کشف نشد و این در حالی است که در نمایشگاه آثار نجات یافته از چنگال لودرها در زمان حفاری میدان عتیق، تعداد زیادی سفال بی نظیر از قبل و بعد از اسلام بدست آمد.
وی تصریح کرد: این امر نشان دهنده اهمیت تاریخی میدان عتیق است که با وجود حفاری با لودر، آثار سالم در این حفاری ها به دست آمده ولی جای تاسف دارد که این لایه های تاریخی از دست رفت و اگر تعداد کمی از آنها سالم ماند، چون در زمان کاوش بدست نیامده کاملاً بی هویت و مجهول است.
اثاری که در اثر کاوش باستان شناسی به دست نیامده بی ارزش است
جعفری زند تاکید کرد: وقتی بعد از دستگیری حفاران غیرمجاز و قاچاقچیان میراث فرهنگی از آنها پرسیده می شد چرا دست به این اقدام زدید پاسخ می دادند که این آثار زیر زمین بودند و اکنون شما انها را به موزه ها ببرید ولی آن چه مسلم است این است که آثاری که در موزه بر اثر کاوش باستان شناسی بدست نیامده باشد، یک شی کاملاً بی هویت است و فقط وقتی ارزش آن مشخص می شود که ارتباط آن با انسانها مشخص باشد.
وی به اهمیت ترویج اندیشه حفاظت از میراث فرهنگی تاکید و خطاب به دانشجویان دانشگاه اصفهان گفت: هرکدام از شما سفیری برای ایجاد شناخت از میراث فرهنگی در خانواده و جامعه هستید و زمانی این آثار حفظ خواهد شد که همه ما شناخت کافی از این آثار داشته باشیم.
وی با اشاره به وضعیت موزههای کشور گفت: موزه تنها محل نگهداری و انبار آثار تاریخی نیست بلکه زمانی ماهیت اصلی خود را احیاء میکند که بتواند محل تحقیق پژوهش و مطالعه تاریخ باشد.
جعری زند همچنین نبود موزه تاریخی در خور در شهر اصفهان نیز انتقاد کرد.
نظر شما