دکتر «عظیم حمزئیان» در مورد این موضوع که آیا اخلاق فردی (حوزه خصوصی) قابل تعمیم به حوزه سیاست(حوزه عمومی) است؟ به خبرنگار مهر گفت: این اندیشه که اخلاق جنبه فردی دارد و قابل کاربست در سیاست نیست اندیشهای است که در آغاز دوره رنسانس به وجود آمد. البته همانجا هم این مسئله مورد بازبینی قرار گرفت و چنین نیست که اخلاق فردی به حوزه سیاست مرتبط نباشد.
وی افزود: به دلیل اینکه سیاست با اجتماع مواجه است و اولین ضرورتش این است که فرد سیاستمدار حداقل باید اخلاق اجتماعی را رعایت کند، لذا اخلاق به سیاست مرتبط میشود.
مدیرگروه ادیان و فلسفه دانشگاه سمنان در مورد اینکه چه فرهنگی باید با بی اخلاقی در سیاست مقابله کند؟ اظهارداشت: عموما در نظامهای جدید به دلایل مختلف با پشتوانههایی که فرهنگها دارند با بی اخلاقی در سیاست مقابله میکنند. اما اهداف یا هدف آنها با فعل اخلاقی مورد نظر، متفاوت است. عموما فرهنگ اسلامی به واسطه اینکه بی اخلاقی را حرکت مزاحم در راه رفتن به سوی خدا و کمال انسان میداند با بی اخلاقی سیاسی مبارزه میکند.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه تصریح کرد: فرهنگهای سکولار هم به واسطه اینکه بی اخلاقی سیاسی، امنیت جامعه را به مخاطره میاندازد و موجب از بین رفتن اعتماد سیاسی در جامعه میشود با بی اخلاقی در سیاست مبارزه میکنند.
استاد گروه فلسفه دانشگاه سمنان در مورد سنخیت نظامهای سیاسی با بی اخلاقی درسیاست، یادآورشد: نظامهای سیاسی لیبرال به بی اخلاقی نزدیکتر هستند و اهمیت و ارزش فرد برای آنها مهمتر است. از این جهت به حوزه بی اخلاقی سیاسی بیشتر کشیده میشوند. اما نظامهای سیاسی جامعهگرا و عموما حوزههای دینی و سیاسی به حوزههای اخلاق نزدیکتر هستند.
حمزئیان درمورد وضعیت کنونی اخلاق سیاسی جامعه ما هم گفت: بنده وضعیت اخلاقی سیاسی جامعه کنونی را چندان مطلوب نمیبینم و باید سیاستمداران در حوزههای مباحث اخلاق سیاسی جامعه، دقت بیشتری داشته باشند و رعایت شئونات و مسائل اخلاقی را بیشتر بکنند.
نظر شما