علیرضا مرادی بیستونی در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان داشت: طرح مشاور آتک که در گذشته طراحی شده و وسعت آن هزار هکتار از زمین های غربی محوطه تاریخی طاقبستان تا نزدیک بیمارستان امام رضا (ع) و همچنین بلوار طاقبستان تا پل ولایت را دربر می گیرد.
سرپرست پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری طاقبستان بیان کرد: 68 پروژه شامل حذف الحاقات و ایجاد تاسیسات در این منطقه هزار هکتاری جا نمایی شده است. طرح این 68 پروژه در سه فاز عملیاتی می شود که فاز اول طرح از خود مجموعه طاق ها آغاز می گردد.
مرادی گفت: اجرای این پروژه دو هدف بزرگ را دنبال می کند، هدف اول رونق گردشگری استان و توسعه این صنعت در محل طاقبستان و آمادگی برای ثبت جهانی آن است.
وی هدف دوم این طرح را جلوگیری از تخریب آثار تاریخی و نجات بخشی طاقبستان دانست و اظهار داشت: سطح مقابل طاق ها و نقش برجسته اردشیر در طول تاریخ تا حدود 25 سال پیش مرتب افزایش ارتفاع داشته است، این امر موقعیت اصلی چشمه طاقبستان و مسیر حرکت آب را تغییر داده است.
مرادی گفت: بر این اساس و پس از انجام مطالعات و گمانه زنی ها به این نتیجه رسیدیم که سطح مقابل آن یک متر و 40 سانت شامل نخاله و خاک و بتن است که هیچ ارزش تاریخی ندارد.
مرادی بیستونی گفت: پایین بردن سطح مقابل طاق ها به علت امکان آسیب به آثار تاریخی کار راحتی نبود و کانال های بتنی آب که قبلا ایجاد شده بود بوسیله دستگاه های مکانیکی مخصوص برداشته شد.
وی ادامه داد: پس از پایین بردن سطح، وضعیت جریان آب تغییر کرد و آب در مقابل طاق ها جریان دارد، بطوری که رو به روی نقش برجسته اردشیر و درست زیر گل نیلوفر این نقش، چشمه طغیان کرد و این همان موقعیت طبیعی چشمه است که سال ها در زیر خاک ها و نخاله ها مدفون بود.
علیرضا مرادی بیستونی گفت: الآن سطح مقابل طاق ها آماده بلوکاژ است، در بلوکاژ آن قلوه سنگ های ریز و سپس درشت قرار می گیرند و بر روی آن ها سطح نهایی (سنگ فرش) احداث می شود.
وی افزود: هم اکنون از میدان طاقبستان طاق ها مشخص هستند و چشمه های شرقی و غربی آماده بهره برداری است.
مرادی در مورد فاز اول طرح گفت: در محوطه این فاز تاسیسات قدیمی وجود داشت که با ایجاد لرزش به کتیبه ها و طاق ها صدمه می زد و یکسری دیوارها ی بد منظره که قبلا ساخته بودند که همگی تخریب و جمع آوری شد.
وی اضافه کرد: دو هزار و 700 متر نرده گذاری شکارگاه طاقبستان تا یک ماه آینده انجام می شود و امید است فاز اول طرح تا قبل از عید نوروز به پایان برسد.
مرادی با تشکر از حمایت های استاندار کرمانشاه گفت: 500 میلیون تومان بودجه از محل اعتبارات استانی به این طرح اختصاص داده شد و قول مساعد در صورت نیاز به بودجه بیشتر را به ما دادند.
علیرضا مرادی اضافه کرد: اقدامات انجام شده در فاز اول طرح آتک، نجات آثار به یادگار مانده از دوران ساسانی و قدیمی است.
مرادی بیستونی افزود: در این ماه هیاتی از تهران برای بررسی های لازم به کرمانشاه می آیند و پس از تایید فاز اول طرح آتک، دستورالعمل فاز دوم تنظیم می شود، مرادی اتمام پروژه را منوط به اجرای کامل فاز سوم و تا پایان سال 93 اعلام کرد.
سرپرست پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری طاقبستان اظهار داشت: انجام کارهای مطالعاتی، پژوهشی و عمرانی جهت آمادگی طاقبستان برای ثبت جهانی لازم است، وی گفت: طی انجام عملیات عمرانی، کارهای پژوهشی و مانیتورینگ را نیز انجام می دهیم که زمان بر هستند.
وی در پایان تصریح کرد: نماینده یونسکو دو الی سه سال دیگر برای ثبت جهانی چند اثر تاریخی از جمله طاقبستان به ایران می آید که امید داریم طبق زمانبندی، پروژه تا آن وقت به پایان برسد و آمادگی کافی را برای حضور نماینده یونسکو داشته باشیم.
نظر شما