۲۰ مرداد ۱۳۹۱، ۱۵:۲۱

یادداشت وارده/

تجلیل از خبرنگاران و یک پیشنهاد

تجلیل از خبرنگاران و یک پیشنهاد

یک روزنامه‌نگار ضمن ارائه پیشنهادی برای تجلیل منطقی و مؤثر از خبرنگاران می‌نویسد: بررسی روند پرداخت هدیه ریاست‌جمهوری به خبرنگاران در چند سال گذشته نشان می‌دهد که میزان و نحوه پرداخت و افراد مشمول هدیه همواره مورد بحث، اعتراض و نقد بوده است.

خبرگزاری مهر ــ گروه فرهنگ و ادب: سیدجعفر جوادی ‌منفرد، از روزنامه‌نگاران کشورمان در یادداشتی که برای خبرگزاری مهر ارسال کرده، پیشنهادی برای تجلیل بهتر از خبرنگاران ارائه داده که متن کامل این یادداشت از نظرتان می‌گذرد:

چند سالی همزمان با روز خبرنگار در 17 مرداد، رئیس جمهور به منظور قدردانی از زحمات اصحاب رسانه، قول هدیه‌ای را به جامعه خبرنگاری کشور می‌دهد و مسئولان ذیربط هم با پیگیری اصحاب رسانه تلاش می‌کنند که این هدیه را به خبرنگاران اعطا کنند، هرچند که هر سال اعتراضاتی در خصوص شیوه اعطای این هدیه یا دریافت نکردن هدیه توسط برخی از افراد به گوش می‌رسد.

در چند سال گذشته هدیه رئیس جمهور، مبلغ 300 هزار تومان برای خبرنگاران مجرد و 400 هزار تومان برای خبرنگاران متاهل به عنوان کمک هزینه زیارت به مشهد مقدس بوده است.

بررسی روند پرداخت هدیه ریاست جمهوری به خبرنگاران در چند سال گذشته نشان از آن دارد که فارغ از تجزیه و تحلیل این اقدام، علی‌رغم تلاش مسئولان به ویژه مدیران معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی این بخش، اما میزان و نحوه پرداخت و افراد مشمول هدیه همواره مورد بحث، اعتراض و نقد بوده است.

بنابراین شایسته است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دفتر رئیس جمهور و دیگر افراد صاحب‌نظر با برسی روند گذشته، این حرکت نمادین که به منظور ارج نهادن به تلاش‌های شبانه‌روزی و طاقت‌فرسای خبرنگاران و اصحاب رسانه صورت می‌گیرد را همراه با تدبیر، دوراندیشی، خلاقیت و ارائه راهکارهای نو به اقدامی تاثیرگذار برای ارتقای اصولی بنیه مالی روزنامه‌نگاران تبدیل کنند.

در همین راستا با ذکر چند نکته مقدماتی، پیشنهادی ارائه می‌شود که امید است با بررسی همه جانبه آن مورد قبول مسئولان قرار گیرد و آنان برای روز خبرنگار سال 91 ـ که هنوز هدیه‌ای به فعالان رسانه‌ای اعطا نشده است ـ این پیشنهاد را عملیاتی کنند.

1ـ در اخبار آمار ثبت‌نام‌کنندگان برای دریافت هدیه رئیس‌جمهوری به خبرنگاران در سال 90 متعدد و متفاوت اعلام شده است که از هفت تا 15 هزار نفر در این اظهارنظرها دیده می‌شود. اگر فرض را بر 10 هزار نفر گیرنده هدیه رئیس‌جمهوری در سال قبل، یعنی سال 90 بگیریم و مبلغ کف مبنا باشد (یعنی همان 300 هزار تومان افرد مجرد) بدون محاسبه هزینه نیروی انسانی، زمان و تبعات اجتماعی و فرهنگی، حداقل مبلغ سه میلیارد تومان به صورت مستقیم برای این منظور پرداخت شده است.

2ـ ضمن تشکر از رئیس‌جمهور، بابت توجه به اصحاب رسانه اما واقعیت این است که با توجه به تورم موجود، علی‌رغم اختصاص حداقل سه میلیارد تومان برای هدیه به این قشر، اما آن مبلغ 300 یا 400 هزار تومان و آن همه سروصدایی که هر سال از روز خبرنگار تا پایان سال به خود اختصاص می‌دهد، تاثیر قابل توجهی در زندگی اصحاب رسانه ندارد.

3ـ معاونت مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی رسمی حوزه مطبوعات و روزنامه‌نگاران هنوز بانک اطلاعات کاملی از فعالان عرصه رسانه‌ای کشور برای برنامه‌ریزی و ارائه تسهیلات در اختیار ندارد و به همین دلیل هم هر ساله آمار واقعی واجدان شرایط دریافت هدیه زیر سئوال می‌رود. حتی سایت «سمان» هم که با دردسرهای فراوان، امکان ثبت‌نام و عضویت خبرنگاران را فراهم می‌کند، سال گذشته مبنا قرار نگرفت.

4ـ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجموعه‌ای با عنوان «صندوق اعتباری حمایت از نویسندگان، روزنامه‌نگاران و هنرمندان» با اهداف مشخص از جمله حمایت و ارائه خدمات رفاهی به این سه قشر از سال‌ها قبل تاسیس شده که روز به روز فعالیت آن منسجم‌تر، منظم‌تر و فراگیرتر شده است و براساس اخبار منتشرشده نمایندگی‌های این صندوق در استان‌ها هم فعال شده‌اند که باید تلاش کرد از این ظرفیت برای ارائه تسهیلات به روزنامه‌نگاران بهتر و بیشتر استفاده کرد.

لذا پیشنهاد می‌شود:

خوب است امسال که هنوز موضوع اعطای هدیه در دستور کار دولت قرار نگرفته، همچون سال‌های گذشته، خبر مسرت‌بخش اعطای هدیه به تمام خبرنگاران را اعلام کنند اما با تغییر در نحوه پرداخت، آن هدیه را به یادگاری موثر تبدیل کنند و سنگ بنایی ماندگار و آینده‌ساز در عرصه مطبوعات کشور از خود به جای گذارند.

پیشنهاد این است که مبلغ کل هدیه رئیس‌جمهوری که در سال 90 حداقل سه میلیارد تومان بوده، به عنوان هدیه خبرنگاران به «صندوق حمایت از روزنامه‌نگاران» واریز شود و صندوق متعهد باشد از محل این هدیه، فقط به اصحاب رسانه وام‌های قرض الحسنه با مبلغ مناسب که مشکل‌گشای بخشی از زندگی آنان باشد، پرداخت کند. چون صندوق راسا، صلاحیت شناسایی افراد مشمول دریافت وام یعنی اصحاب رسانه را ندارد، باید فقط به معرفی‌شدگان از طرف معاونت مطبوعاتی وام را پرداخت کند و در نتیجه باعث خواهد شد تمام فعالان عرصه رسانه چه شاغلان بخش خصوصی و چه دولتی برای دریافت این وام و دیگر تسهیلات، بالاخره تشکیل یا تکمیل پرونده خود در معاونت مطبوعاتی را جدی گرفته و در نهایت بانک اطلاعات فعالان این عرصه به سرانجام رسد.

با این شیوه چند کار بزرگ و ماندگار اتفاق خواهد افتاد:

ـ این مبلغ به عنوان پشتوانه‌ای برای صندوق حمایت از روزنامه‌نگاران محسوب و چون به صورت وام از آن استفاده می‌شود، همیشه این سرمایه در گردش خواهد بود و در حمایت از اصحاب رسانه نقش مهمی ایفا خواهد کرد.

ـ سنگ بنایی برای سال‌های بعد می‌شود و هر سال در قالب هدیه سالانه رئیس جمهور به خبرنگاران، بر مبلغ این پشتوانه افزوده و این روند موجب حمات واقعی و موثر از روزنامه‌نگاران می‌شود.

ـ ارائه تسهیلات به اصحاب رسانه نظم و شکل مناسبی به خود می‌گیرد و از این مدل می‌توان برای دیگر عرصه‌های حمایتی و خدماتی این قشر بهره برد و به نوعی امید داشت از این طریق و به این بهانه، ضمن تکمیل بانک اطلاعات روزنامه‌نگاران، ارائه تسهیلات به این قشر از پراکنده‌کاری به یک سیستم واحد منتقل و باعث هم‌افزایی شود و حتی امیدوار بود مقدمات تشکیل نظام روزنامه‌نگاری ایران شکل گیرد.

برای تشریح این پیشنهاد، نحوه استفاده مناسب از هدیه رئیس‌جمهور به خبرنگاران در قالب مثال بیان می‌شود.

با توجه به تورم و حقوق‌های پایین اصحاب رسانه لازم است که وام در نظر گرفته شده برای اصحاب رسانه توسط صندوق حمایت، مبلغ قابل توجهی باشد.

اگر مبلغ کل هدیه ریاست‌جمهوری به خبرنگاران را حداقل سه میلیارد تومان در نظر بگیریم و فرض بر این باشد که صندوق از این محل، وام‌های قرض‌الحسنه 5 میلیون تومانی با اقساط 25 ماهه به روزنامه‌نگاران پرداخت کند در مرحله اول 600 نفر از افراد واجد شرایط سریعا می‌توانند وام قرض الحسنه 5 میلیون تومانی دریافت کنند.

اگر بازپرداخت وام‌ها 25 ماهه باشد در نتیجه قسط ماهیانه هر وام مبلغ 200 هزار تومان خواهد بود؛ یعنی در ماه بعد، از محل دریافت اقساط 600 نفر اولیه، مبلغ 120 میلیون تومان مجددا وارد صندوق خواهد شد (فرض بر این که بازپرداخت 100 درصد باشد؛ وگرنه می‌شود 20 درصد هم دیرکرد در پرداخت اقساط در نظر گرفت) و در نتیجه این مبلغ هم وارد گردش می‌شود و از همین محل، 24 نفر دیگر می‌توانند وام پنج میلیون تومانی دریافت کنند و در نهایت این روند هر ماه تکرار می‌شود و افرادی که پرونده تشکیل داده و از طرف معاونت مطبوعاتی معرفی شده‌اند به نوبت وام دریافت می‌کنند.

هر چند امکان دارد مبلغ اولیه از رقم سه میلیارد تومان فرض شده حتی بیشتر باشد و از طرفی مجددا هرساله و در روز خبرنگار می‌توان امیدوار بود که این روند از طرف روسای جمهور و حتی دیگر مسئولان تکرار شود و پشتوانه مالی صندوق روز به روز افزایش یابد و در نتیجه روند حمایت از روزنامه‌نگاران به این صورت ارتقا یابد.

این شیوه اعطای هدیه رئیس جمهور به خبرنگاران ضمن تقویت صندوق حمایت از روزنامه‌نگاران، یک پشتوانه محکم و ماندگار برای اصحاب رسانه خواهد شد و سنت حسنه‌ای برای تکرار در سال‌های بعد می‌شود و شرافت کار خبری هم حفظ شده است.

این اقدام ماندگار باعث تقویت توان مالی روزنامه‌نگاران می‌شود و به دغدغه صاحبنظران و دلسوزان در خصوص حفظ اصول حرفه‌ای و شان روزنامه‌نگاران نیز توجه شده است.

کد خبر 1669988

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha