به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، قدرت های بزرگ ممکن است از ایران بخواهند که در مقابل کاهش تدریجی تحریم های اعمال شده فعالیت هسته ای خود را محدود کند.
سالها استفاده از دیپلماسی و تحریم در قبال ایران شکست خورده و همین امر احتمال حمله اسرائیل به ایران را افزایش داده و یک دیپلمات غربی در این رابطه می گوید : برای مذاکرات آتی هر دو طرف به خوبی آماده شده اند. ممکن است در این مذاکرات جدید پیشرفت های خوبی حاصل شود که یک مورد آن می توان مطرح کردن درخواست های بیشتر از ایران در قبل دادن امتیازهای بیشتر به تهران باشد. |
به نوشته رویترز، این شرط قدرت های بزرگ در مذاکرات آتی ایران و این کشورها مطرح خواهد شد .
این خبرگزای از شروط کشورهای غربی برای "شل کردن" تحریم ها از واژه "Long-shot options" به معنای شروطی که احتمال برآورده شدن آن کم است، استفاده کرده است.
رویترز در ادامه می نویسد : راه حل برای به سرانجام رساندن موضوع هسته ای ایران یک نیاز فوری است زیرا کشورهای غربی گمان می کنند که اگر وضعیت به همین صورت پیش برود ایران به دانش لازم برای ساخت بمب اتم دست پیدا خواهد کرد.
در همین رابطه دیپلمات های غربی می گویند که ممکن است کشورهای غربی در روش ها ( تاکتیک های ) مذاکراتی خود با ایران که به احتمال زیاد پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در تاریخ 6 نوتامبر خواهد بود، تغییراتی را بدهند .
در همین رابطه یک گزینه می تواند این باشد که هر دو طرف خواسته ها و امتیازهای بیشتری را در مقایسه با مذاکرات قبلی که در ترکیه، عراق، و روسیه برگزار شد روی میز بگذارند. این اقدام با این هدف که دو طرف بتوانند هر چه سریعتر به توافق برسند انجام می شود.
رویترز در ادامه می نویسد : سالها استفاده از دیپلماسی و تحریم در قبال ایران شکست خورده و همین امر احتمال حمله اسرائیل به ایران را افزایش داده و یک دیپلمات غربی در این رابطه می گوید : برای مذاکرات آتی هر دو طرف به خوبی آماده شده اند. ممکن است در این مذاکرات جدید پیشرفت های خوبی حاصل شود که یک مورد آن می توان مطرح کردن درخواست های بیشتر از ایران در قبل دادن امتیازهای بیشتر به تهران باشد.
رویتر زدر ادامه مطلب خود به موضوع درخواست نامتعارف کشورهای غربی از ایران اشاره کرده و می نویسد : در مذاکرات گذشته کشورهای غربی درخواست های زیادی از ایران داشتند اما در قبال آن امتیازهای ناچیزی به ایران می دادند و همین امر باعث شده بود تا مذاکرات به نتیجه ای نرسد.
در همین رابطه یک دیپلمات دیگر به رویترز گفت : یک استراتژی جدید برای دیپلماسی از سوی کشورهای 1+5 آماده شده است. مذاکره ایران و 1+5 بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا موضوعی است که هنوز تکذیب نشده و مقدمات برگزاری این مذاکرات در حال انجام است.
این دیپلمات در ادامه افزود : در ماه نوامبر احتمال آنکه مذاکرات جدیدی با ایران انجام شود بسیار زیاد است... و ما در این مذاکرات درخواست های بیشتری از ایران مطرح کرده و در قبال آن امتیازهای بیشتری نیز به تهران می دهیم.
به دنبال راه حل
در حالیکه غرب خواهان مشاهده این مورد است که آیا تحریم های سخت علیه ایران نتیجه داده، "استراتژی بیشتر-بیشتر" دارای معنی خواهد بود. هر پیشنهاد جدیدی باید این نکته را در نظر بگیرد که میزان اورانیوم غنی شده در ایران و همچنین توانایی این کشور برای غنی سازی افزایش یافته است. برهمین اساس ایران باید از این نکته مطمئن شود که در قبال دست کشیدن از این موفقیت ها، تحریم های موجود علیه تهران نیز کمتر می شوند. |
فیتزپاتریک |
نشانه ها برای حل صلح آمیز موضوع هسته ای ایران بعد از گزارش روز شنبه روزنامه نیویورک تایمز درباره توافق ایران و امریکا برای انجام مذاکرات دوجانبه قوت گرفت.
هر چند در مذاکرات قبلی به ایران گفته شده بود که فعالیت هسته ای خود را متوقف کند، سایت فوردو تعطیل شود و اورانیوم غنی شده نیز از ایران خارج شود و تهران با این درخواست ها موافقت نکرده بود اما به گفته یک دیپلمات غربی، "اکنون این موضوع مطرح است که اگر ایران بخواهد تحریم های موجود علیه این کشور برداشته شود با خواسته هایی فراتر از "توقف، تعطیلی و انتقال" مواجه خواهد بود و برای برداشته شدن تحریم های ایران باید چیزی فراتر از این سه گام را انجام بدهد.
"مارک فیتزپاتریک" از کارشناسان موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک ( IISS ) نیر در این رابطه می گوید : در حالیکه غرب خواهان مشاهده این مورد است که آیا تحریم های سخت علیه ایران نتیجه داده، "استراتژی بیشتر-بیشتر" دارای معنی خواهد بود.
فیترپاتریک در ادامه گفت : هر پیشنهاد جدیدی باید این نکته را در نظر بگیرد که میزان اورانیوم غنی شده در ایران و همچنین توانایی این کشور برای غنی سازی افزایش یافته است. برهمین اساس ایران باید از این نکته مطمئن شود که در قبال دست کشیدن از این موفقیت ها، تحریم های موجود علیه تهران نیز کمتر می شوند.
اما "علی واعظ" از گروه بحران های بین المللی نیز در این باره می گوید : مجموعه ای از انتظارات از سوی مذاکره کنندگان و همچنین ماهیت برگشت ناپذیر برخی از تحریم ها موجب می شود که استراتژی بیشتر-بیشتر غیر ممکن باشد.
به گفته واعظ "دادن امتیاز بزرگ در قبال برآورده شدن درخواست بزرگ بدون وجود اعتماد برابر میان طرفین به معنای عمل کردن برخلاف قانون جاذبه زمین است."
کارشناسان می گویند اینکه انتظار داشته باشیم ایران بطور کامل غنی سازی اورانیوم را متوقف کند امری غیر واقعی است اما اگر این موارد در چارچوب قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل مطرح شود و هدف از آن مهار ایران باشد قابل قبول است.
"داریل کیمبال" از موسسه کنترل سلاح در واشنگتن نیز در مورد گفتگوها می گوید : مذاکره کنندگان باید به دنبال محدود کردن غنی سازی ایران، در اختیار گرفتن ذخایر اورانیوم غنی شده، امکان بازرسی بیشتر از سوی بازرسان سازمان ملل، و در عوض عقب نشینی مرحله ای از تحریم ها باشند.
نظر شما