مهدی خادمی کولایی، محقق و پژوهشگر ادبیات دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بعد از فرهنگ داستاننویسان دفاع مقدس، تدوین فرهنگ شاعران دفاع مقدس را در دستور کار دارم که از اولین واکنش شعری به دفاع مقدس تا آخرین شعرهای سروده شده درباره جنگ تا سال 89 را شامل خواهد شد.
وی افزود: این فرهنگ مفصلتر از فرهنگ داستاننویسی دفاع مقدس خواهد شد، چون در حوزه شعر اگر شاعر یک قصیده قوی و جاندار هم گفته باشد، باید نامش در فرهنگ ذکر شود، ولی در تدوین فرهنگ داستاننویسی سعی شد نام نویسندگانی که مطرح هستند و یا کتاب اثرگذاری در این زمینه دارند، ذکر شود.
این محقق در ادامه گفت: با سرشماری و برازش اجمالی که داشتم متوجه شدم رقمی در حدود 300 نفر شاعر دفاع مقدس داریم؛ چه در زمان جنگ، چه بعد از آن و چه در سالهای دهه 80 که به تازگی پشت سرش گذاشتیم. البته سمت و سوی این شاعران در دهههای مختلف متفاوت است. مثلا دو سال اولیه جنگ که وارد دهه 60 شد، اشعار متفاوتی نسبت به دهه 70 به بعد که شعر جنگ وارد فاز محاکمهای شد، دارد.
خادمی کولایی گفت: اسامی شاعران، قالب و فرمت کاریشان مشخص شده و تا حدودی همراستا با معیارهای فرهنگ داستاننویسان دفاع مقدس است ولی از نظر موضوع، محتوا و مضمون تفاوتهایی میان دو ژانر مورد نظر وجود دارد.
مولف فرهنگ داستاننویسان دفاع مقدس ادامه داد: تدوین فرهنگ شاعران دفاع مقدس کار سنگینی است و زمان زیادی میبرد. برای این که تدوین این فرهنگ وارد مرحله جدی شود، باید متولی کار مشخص شود چون این کار وقت و هزینه کشندهای میبرد. به علاوه چون کار تحقیق و پژوهش در کشور ما ساز و کار مشخصی ندارد، نمی توان بدون حصول اطمینان کار را شروع کرد.
وی گفت: برای چاپ این کتاب، دنبال ناشری معقول و منطقی هستم چون طی سالهایی که در زمینه دفاع مقدس، پژوهش انجام دادم، با ناملایمات و نامهربانیهایی مواجه شدم. حتی برخی تنگنظریها هم در این راه دامن من را گرفته است. به عنوان مثال یک بار با کارشناسی روبرو شدم که باید کار من را بررسی میکرد و مدرک تحصیلیاش فوق دیپلم علوم تربیتی بود. این گونه مسائل به طور طبیعی موجب سرد شدن محققان و کشته شدن انگیزه در آنها میشود. امیدوارم در زمینه کتاب فرهنگ شاعران دفاع مقدس با ناشری کار کنم که موجب افسردگیام نشود.
نظر شما